Advarer Newcastle mot «sjokolade-manager»

Alan Pardew har et klissete rykte i England.

FAVORITT TIL Å OVERTA: Alan Pardew er bookmakernes favoritt til å overta den ledige Newcastle-jobben.Foto: SCANPIX/REUTERS/ Eddie Keogh
FAVORITT TIL Å OVERTA: Alan Pardew er bookmakernes favoritt til å overta den ledige Newcastle-jobben.Foto: SCANPIX/REUTERS/ Eddie KeoghVis mer

(Dagbladet): Newcastle-eier Mike Ashley har tidligere fridd til Newcastle-fansen med sine manageransettelser ved å rekruttere gamle helter på St. James Park.

Kevin Keegan overtok da Sam Allardyce fikk sparken, og Alan Shearer ble gitt oppgaven med å redde plassen i Premier League våren 2009.

I dag fikk Chris Hughton avskjed på grått papir tross flere gode resultater i comebacksesongen på øverste nivå.

I mellomtiden blir reservelagstrener og publikumsfavoritt Peter Beardsley forfremmet til midlertidig manager inntil en mer permanent løsning kommer på plass, melder klubben på egen hjemmeside. Beardsley, som har ledet Newcastle-reservene siden i sommer, får med seg sin assistent Steve Stone når han nå overtar førstelagsansvaret.

- Jeg vet ingenting om Peter Beardsleys kvalifikasjoner som trener, så det kan jeg ikke si så mye om, men ryktene skal ha det til at han er en del av dem som hele tiden har vært lojale mot Ashley, og at han har nære bånd til ham, sier overgangskonsulent Tor-Kristian Karlsen til Dagbladet.

Fantasi Newcastle begrunner Hughton-sparkingen i at de ønsker en manager med et større navn og mer erfaring, som eksempelvis arbeidsledige Martin O'Neill. Det kan de se langt etter, mener Karlsen.

- Hvis Newcastle innbiller seg at de kan lokke et stort navn til klubben, er de helt ute og fantaserer. En stor manager vil ikke finne seg i å jobbe under de forholdene Chris Hughton har gjort. De vil dessuten kreve en lang og lukrativ kontrakt, og ikke minst midler til kjøp, sier Karlsen.

MIDLERTIDIG LØSNING: Peter Beardsley overtar managerjobben i Newcastle inntil klubben har funnet en permanent erstatter for Chris Hughton.Foto: SCANPIX
MIDLERTIDIG LØSNING: Peter Beardsley overtar managerjobben i Newcastle inntil klubben har funnet en permanent erstatter for Chris Hughton.Foto: SCANPIX Vis mer

Den langsiktige løsning blir neppe noe stort navn: Flere engelske spillselskaper har stoppet alt spill på at tidligere Reading-,West Ham-, Charlton og Southampton-sjef Alan Pardew tar over klubben i nærmeste framtid.

I tillegg blir Alan Curbishleys navn nevnt. Også Martin Jol har meldt seg på i diskusjonen etter at han overraskende leverte sin oppsigelse i Ajax mandag.

Pardew er en mann å holde seg unna, mener Karlsen.

- Jeg kan ikke se at Alan Pardew er et skritt i riktig retning. Da henter de en manager med et større ego enn Mike Ashley, og det kan umulig være noen bra kombinasjon. Pardew kalles for «chocolate» i England, for han synes selv han er så søt at han kan spise seg selv. Hughton derimot, virker å ha et relativt edruelig ego. Det må han ha hatt når han klarte å jobbe under de forholdene han gjorde, poengterer Karlsen.

M+ - Finnes det noen gode argumenter som rettferdiggjør denne avgjørelsen, ved siden av at Hughton ikke har noe stort navn og var billig å sparke?

- Det er egentlig ikke det. Hughton har aldri hatt full backing fra klubben, aldri særlig med ressurser på overgangsmarkedet, og arbeidssituasjonen har i det hele tatt vært veldig usikker. Dessuten har han hatt noen vanskelige personalsaker, som han har håndert bra, men som potensielt kunne blitt veldig ødeleggende for Newcastle. Han har også tatt laget laget rett opp igjen i Premier League, og ledet dem til en trygg posisjon midt på tabellen. Jeg synes det er veldig synd at han får sparken. Jeg kjenner ham også litt fra del år tilbake, og kan bare føye meg inn i rekken av dem som sier at han er en fin fyr og en av få «good guys» i fotballen, forteller Karlsen, som mener Hughton har blitt motarbeidet og utsatt for løftebrudd fra klubbledelsen.

SA OPP I AJAX: Martin Jol har sagt opp i Ajax, og er en het kandidat til jobben i Newcastle.Foto: SCANPIX/AP Photo/Laurent Cipriani
SA OPP I AJAX: Martin Jol har sagt opp i Ajax, og er en het kandidat til jobben i Newcastle.Foto: SCANPIX/AP Photo/Laurent Cipriani Vis mer

- Han fikk jobben og ble lovet en reell sjanse om han gjorde det bra. Utifra de forutsetningene Chris Hughton har hatt, har han levert til meget pluss. Han har dessuten blitt underminert av klubbledelsen på flere områder, som da han ikke fikk bestemme hvem som skulle bli hans nye assistent etter Colin Calderwood tok turen til Hibernian. Det var han selvfølgelig skuffet over, men Hughton gikk ikke til avisene og klagde, men holdt det internt i klubben med verdighet og profesjonalitet i en vanskelig situasjon.

Første sparking Man måtte vente helt til 6. desember før den første managersparkingen i Premier League var et faktum. Karlsen er overrasket over at det tok såpass lang tid før førstemann måtte gå, og at det ble Chris Hughton.

- Jeg skrev en blogg om temaet for fire-fem uker siden. Da nevnte jeg ikke Hughton blant de fire-fem jeg mente lå mest utsatt til. Samtidig sies da at en manager aldri mer enn tre tap unna å sparken. Derfor er sånne ting er vanskelig å forutse. Men all moderne vitenskap tilsier at de som ligger nærmest bunnen ryker først. Jeg trodde også at Avram Grant i West Ham lå tynt an, og kanskje også Roberto Martinez i Wigan. Mick McCarthy ble også nevnt, men Wolves har vist mer fightervilje enn det Wigan og West Ham har gjort.

VINKET FARVEL: Chris Hughton fikk i dag sparken som Newcastle-manager.Foto: SCANPIX/REUTERS/Nigel Roddis
VINKET FARVEL: Chris Hughton fikk i dag sparken som Newcastle-manager.Foto: SCANPIX/REUTERS/Nigel Roddis Vis mer