Advarer nordmenn etter skrekkscener fra OL-by

- Gjorde den største feilen i vår historie.

(Dagbladet): I dag er det nøyaktig ti år siden åpningen av sommer-OL i Aten. Lekene var en 100-årsmarkering for de moderne olympiske lekene og grekerne satset stort da atleter fra hele verden kom til Hellas.

Nye bilder viser derimot at ikke alt gikk som planlagt etter suksessen i 2004. Blant annet Reuters-fotografen Yorgos Karahalis har i sommer avdekket at ulike OL-arenaer fra 2004 er fullstendig ubrukelige og falleferdige.

Bildene dukker opp samtidlig som Norge er midt i diskusjonen om et vinter-OL i 2022.

- Mye av det samme kan skje i Oslo og ingen er klar over kostnadene som kommer etter OL. Det er Luksusfellen (TV3-program) i en gigantversjon, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til Dagbladet.

Også «OL 2022»-motstander og sponsorkonsulent Jacob Lund er kritisk:

- Bildene fra Aten er sjokkerende, sier Lund til Dagbladet.

Dagbladets kommentator Esten O. Sæther mener Aten-bildene kan være positive for norske OL-sjanser:

- De dystre bildene fra et forlatt Sotsji eller et Aten i olympisk ruin, er det som mest av alt presser den internasjonale olympiske komite (IOC) til å få vinterlekene 2022 på plass i Oslo/Lillehammer, skriver Sæther i en aviskommentar.

Slo av bryteren OL i 2004 anslås å ha en prislapp på 83 milliarder kroner. Det var mer enn en dobling av det opprinnelige budsjettet. Det ble også omtalt som et av de beste gjennomførte i sin tid.

Grekerne tar selvkritikk ti år etter.

SØPPEL: Slik ser det ut i et basseng i OL-byen i Aten. Foto: REUTERS/Yannis Behrakis
ØDELAGT: Dette bildet viser en forlatt stadion og ødelagt sete fra baseball-arenaen i Aten. Det er ti år siden OL i byen. Foto: REUTERS/Yorgos Karahalis
TOMT: Her er arenaen for kajakk under sommer-OL i 2004. Slik ser det ut nå. Foto: REUTERS/Yorgos Karahalis
SØPPEL: Plakater fra OL i 2004 ligger fortsatt på gulvet inne det olympiske seile-senteret i Aten. Foto: REUTERS/Yorgos Karahalis
UTEN VANN: Denne arenaen ble brukt til kajakk for ti år siden. Nå er det ikke vann her. Foto: REUTERS/Yorgos Karahalis
BORTE: Dette var en sandvolleyball-bane under sommer-OL i Aten i 2004. Nå ser det slik ut. Foto: REUTERS/Yorgos Karahalis
STOL I VANNET: Dette bildet er fra OL-landsbyen som viser et lite brukt basseng. Foto: REUTERS/Yannis Behrakis
ØDE: Denne arenaen ble brukt til softball i Aten-OL for ti år siden. Foto: REUTERS/Yorgos Karahalis
GJENGRODD: Dette er volleyballarenaen ti år etter OL i Aten. Foto: REUTERS/Yorgos Karahalis
FORFALL: Dette bildet viser en forlatt landhockey-arena i Aten. Det er ti år siden OL i byen. Foto: REUTERS/Yorgos Karahalis
UBRUKELIG: Kajak-arenaen er ikke noe pent syn 10 år etter OL i Aten. Foto: REUTERS/Yorgos Karahalis

- Vi klarte ikke å ta vare på det vi fikk i 2004, sier den tidligere olympiske vektløfteren Pyrros Dimas til AP.

- Vi gjorde den største feilen i vår historie. Vi slo av bryteren, låste alle stadionene og lot dem falle fra hverandre, sier Dimas.

Dimas vant tre OL-gull, i 1992, 1996 og 2000. På hjemmebane i 2004 tok han bronse.

Nå er han politisk aktiv i hjemlandet og medlem av det greske parlamentet.

- Vi har brukt masse penger på råtne prosjekter. Det var prosjekter som kunne kostet 2-3 millioner euro, som til slutt kostet 13-14 millioner. Det var ingen kontroll, sier Dimas.

Spyros Capralos er medlem av den greske OL-komiteen og var med i organisasjonskomiteen i 2004.

Han omtaler behandlingen av OL-anleggene som en skam.

- Ingen tenkte på hva som ville skje. Flere idrettsanlegg ble bare bygd for å bli bygd. Ingen tenkte på at det kostet mye med vedlikehold etter OL, sier Capralos til AP.

Ødelagt Jacob Lund husker godt reisene til Aten sommeren 2004.

- Jeg var til stede i Aten. Anleggene til fridrett og svømming var noe av det flotteste jeg har sett i hele mitt liv. Jeg var der to uker før det startet og da var ingenting ferdig. Så kom det et voldsomt krav fra IOC og grekerne hentet inn arbeidere som jobbet på spreng. Da alt var fullført kunne IOC sole seg i glansen og i ettertid har de ikke brydd seg noenting. Nå sitter Hellas igjen med regninga og ødelagte anlegg, sier sponsorguru  Lund til Dagbladet.

NEI-MANN:  Leder i Rødt, Bjørnar Moxnes, mener Norge ikke er klart for et OL i 2022. Foto: Torunn Brånå
NEI-MANN: Leder i Rødt, Bjørnar Moxnes, mener Norge ikke er klart for et OL i 2022. Foto: Torunn Brånå Vis mer

- OL i Aten skulle være det mesterskapet der OL kom hjem. Jeg har sett bilder fra OL-anlegg i ettertid og det er sjokkerende hvordan ting har forfalt. Ingen har tatt ansvar, sier Lund.

Lund var på sponsortur i Aten før og under lekene for ti år siden. Han innrømmer at bildene fra i sommer er overraskende.

- Kan Aten-bildene brukes som advarsel for andre OL-søkere?

- Ja, det synes jeg. Det viser hvordan det faktisk ser ut i dag. Det var en olympisk idé om at nå skal OL hjem. Disse bildene viser feilen som ble begått, sier Lund.

- IOC gir blaffen Rødt-leder Moxnes sier følgende:

- Er vinteridrettsanlegg av OL-kaliber det folket vil ha? Jeg etterlyser svømmehaller og kunstgressbaner. Vi har allerede gode nok alternativer til skifolket, sier Moxnes.

- Frykter du for gjenbruken av anleggene?

- Ja, så klart jeg frykter det. Det kommer en stor regning og den må vi skattebetalerne ta oss av. Problemet er at det er IOC som stiller kravene og får det slik de ønsker. Folket og vertsbyen får ikke det de trenger. Og etter OL, da gir IOC blaffen i etterbruk, sier Moxnes.

Neppe Aten-scener Jacob Lund mener Oslo har større forutsetninger for gjenbruk av arenaer enn Aten har.

- Jeg tror vi neppe får Aten-scener etter et OL i Oslo. I Norge vil det blir brukt anlegg for skøyter, ishockey og langrenn. Et Oslo-OL vil være av et mye mindre format, men bildene viser IOCs store krav. Jeg er likevel skeptisk til den vanvittige pengebruken, sier Lund.

- Etterbruk av anlegg kan koste over 100 millioner kroner i året. Jeg skjønner ikke hvordan kommunene skal klare å betale det når de ikke har penger til å fylle svømmebassengene i dag, sier Lund.

NEI-MANN: Sponsor-profil Jacob Lund advarer mot kostnadene og etterbruk av OL-anlegg ved et OL i Oslo i 2022.

Foto: ARNT E. FOLVIK / Dagbladet
NEI-MANN: Sponsor-profil Jacob Lund advarer mot kostnadene og etterbruk av OL-anlegg ved et OL i Oslo i 2022. Foto: ARNT E. FOLVIK / Dagbladet Vis mer

- Hvilke anlegg vil være den største utgiftsposten?

- Det er i første rekke hallanleggene. Og det må bygges ny skiskytterstadion, men det finnes allerede én helt fin i Holmenkollen. Vinterhallene vil koste mye, men ikke minst utbedring av infrastrukturen. 35 milliarder kroner er vanvittige mye penger og ringvirkningene vil være minimale, sier Lund.

OL i Aten ble arrangert fra 13. til 29. august 2004.

Bilder fra blant annet OL-landsbyen Thrakomakedones, nord i Aten, viser søppel som flyter i svømmebassengene. Sandvolleyballbanen ved Faliro-komplekset sør i byen er fullstendig gjengrodd. Også kajakk-anlegget ved Hellenikon er fullstendig ubrukelig og skittent. Det samme gjelder softball-banen.

Bilder etter Sotsji-OL i vinter vekte også oppsikt. Bilder viste tomme gater og forlatte anlegg bare uker etter at OL-ilden var slukket.

Bare Beijing (Kina) og Almaty (Kasakhstan) er Oslos konkurrenter om å få arrangere vinterlekene i 2022.

• Les Dagbladets Esten O. Sæthers OL-kommententor i sin helhet her.

OL-ÅPNING. Slik så det ut under åpningssermonien til Aten-OL i 2004. Foto: REUTERS/Arko Datta
OL-ÅPNING. Slik så det ut under åpningssermonien til Aten-OL i 2004. Foto: REUTERS/Arko Datta Vis mer
TI ÅR SENERE:En ødelagt telefonboks utenfor OL-arenaen i Aten. Foto: REUTERS/Yannis Behrakis
TI ÅR SENERE:En ødelagt telefonboks utenfor OL-arenaen i Aten. Foto: REUTERS/Yannis Behrakis Vis mer