Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Nye Nike-sko

Advarer nordmenn mot rekordsko: - Lurer en hel verden

Løperlegenden Ingrid Kristiansen mener den nye rekordskoen er bløff og mener Det internasjonale friidrettsforbundet burde hatt annet fokus.

KRITISK: Ingrid Kristiansen mener det internasjonale friidrettsforbundet bør fokusere på andre ting enn å forby sko. Foto: Lars Eivind Bones
KRITISK: Ingrid Kristiansen mener det internasjonale friidrettsforbundet bør fokusere på andre ting enn å forby sko. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Det internasjonale friidrettsforbundet har gått inn for å forby de nye superskoene som er blitt produsert av Nike, kalt «Alphafly».

Tidligere storløper og verdensmester Ingrid Kristiansen (63) mener imidlertid at IAAF nå begynner i feil ende når det er skoene som havner i fokus. Hun mener det gjøres en altfor slapp jobb mot doping i idretten.

- Jeg synes det høres ut som en avledningsmanøver for andre ting man driver med for å springe fort. Det reagerer jeg på. At det skal være så stor forskjell med to karbonplater, det har jeg ikke tro på. Ikke når det er snakk om så mange minutter forbedring, sier Kristiansen.

Kristiansen mener ikke å komme med antydninger om at Kipchoge kan være dopet, men mener at det generelt har vært for dårlig innsats mot doping i de afrikanske langløpsnasjonene.

- Jeg synes det er trist at det blir sånn at ikke det internasjonale friidrettsforbundet tar grep mot juks. De har til stadighet funnet dop i Kenya og Etiopia, men så få utøvere har blitt utestengt, sier løperlegenden kritisk.

REKORDER: Maratonrekorder slås på løpende bånd for tida. Kan dette være detaljen som skal til? Video: CNN/NTB Scanpix. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Riktig avgjørelse

Eliud Kipchoge ble den første til å løpe et maraton på under to timer i fjor høst. Tida 1:59:40,2 var imponerende, men vil ikke stå som en offisiell rekord siden han hadde en rekke hjelpemidler.

Blant hjelpemidlene var hans etter hvert så kontroversielle sko. Han brukte en prototype av de mye omtalte Nike Vaporfly, en ny versjon kalt Alphafly. Disse skoene inneholder tre karbonplater i sålen, noe som gjør at det blir lettere å løpe fortere.

Nå har det blitt besluttet at skoene som Kipchoge brukte skal bli ulovlige. Det vil si at skoene ikke kan brukes under offisielle konkurranser som OL. Framover må nå skoene til utøverne bare inneholde én plate, med mindre det brukes piggsko. I tillegg må utøvernes sko ha vært på markedet i fire måneder før de kan brukes i en offisiell konkurranse.

Maratonentusiast og friidrettskommentator hos NRK, Jann Post, mener det er en korrekt avgjørelse av det internasjonale friidrettsforbundet.

- Det er en god avgjørelse, et steg i riktig retning, som gjør at det blir mer rettferdig. Det er viktig at de er i salg i fire måneder først, da kan ikke utstyrsfabrikanter favorisere sine få sponsorerte utøvere. Det skjedde for eksempel i forrige OL, sier Post til Dagbladet.

RIKTIG: NRKs Jann Post mener IAAF gjør det rette ved å forby skoen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
RIKTIG: NRKs Jann Post mener IAAF gjør det rette ved å forby skoen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Så er det viktig med et regelverk som gjør at utviklingen ikke går over styr. Hva hadde Formel 1 vært uten regler, hvor fort hadde de bilene gått da? Det aller viktigste synes jeg er at det blir rettferdig, så ingen blir forfordelt, og ingen løper på prototyper, som ingen aner hva inneholder, fortsetter Post.

- Trist

Kristiansen drar en sammenligning til da kinesiske løpere dominerte maratonøvelsen på midten av 1990-tallet og deres bortforklaringer, når det i etterkant kom fram at det var systematisk doping bak kineserens framgang.

- Det kan nesten sammenlignes med den gangen kinesiske utøvere løp så fort, fordi de drakk skilpaddeblod. Det viste seg at det ikke var det som var årsaken. Når er det man skal stikke fingeren i jorda og innse at det er et stort problem?, spør Kristiansen.

Kristiansen peker på at Nike det siste året har vært involvert i saken med Alberto Salazar, den omstridte supertreneren som ledet «The Nike Oregon Project», hvor flere utøvere skal ha blitt injisert med ulovlige midler og som ble avslørt i 2019. Hun mener at det er betenkelig at skoene nå får så mye oppmerksomhet.

En av grunnene til at skoa har gitt eksperter hakeslepp, er hvor mange av de beste tidene i verden som er løpt med dem.

De siste åra har maratontidene rast nedover. The Telegraph skriver at nesten halvparten av de 150 raskeste tidene gjennom historien er med Vaporfly-modellene. Den samme tendensen ser vi i bredden. 41 prosent av dem som løp et maraton på under tre timer i siste del av 2019, brukte skoa.

SUPERSKO: Høye såler på 5,1 cm er kjennetegnet på de nye rekordskoen som Kipchoge brukte under sin rekord i Wien i høst. Disse skoene forbys nå. Foto: ALEX HALADA / AFP / NTB Scanpix
SUPERSKO: Høye såler på 5,1 cm er kjennetegnet på de nye rekordskoen som Kipchoge brukte under sin rekord i Wien i høst. Disse skoene forbys nå. Foto: ALEX HALADA / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Kristiansen, som selv hadde verdensrekorden på maraton med 2.21.06 i mange år, mener at skoene ikke har så mye å si som utstyrsfabrikantene nå hevder.

- Det er trist at en idrett som i utgangspunktet var så enkel, og man snakket om at å løpe barbeint var det raskeste, og nå er det et par sko som man kjøper som skal gjøre deg bedre, sier løperdronningen.

ANDRE TIDER: Zola Budd Grete Waitz og Ingrid Kristiansen under et gateløp i Oslo i 1984. Foto: NTB Scanpix
ANDRE TIDER: Zola Budd Grete Waitz og Ingrid Kristiansen under et gateløp i Oslo i 1984. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Nikes toppmodell som foreløpig er til salgs, Nike Vaporfly Next% har en utgangspris på 3000 kroner, mens den nyeste prototypen som Kipchoge brukte da han satte sin banebrytende maratontid på under to timer, ennå ikke er i salg, men trolig vil være enda dyrere.

Ingrid Kristiansen advarer norske hobbyløpere og andre mot den nye trenden.

- Det er mosjonister som bruker tusenvis av kroner på sko fordi de tror det vil hjelpe dem å ta av fem minutter på en maraton. Verden vil bedras, sier Kristiansen.

Umulig å vite fordelen

Jann Post mener at det er blitt litt feil fokus på akkurat hvor stor fordel de nye skoene har kontra andre toppmodeller av løpesko.

- Det er litt misforstått, for de prosentene er målt opp mot vanlige mengdesko. Du må måle den opp mot toppmodellene til skoprodusentene. Da er ikke forskjellen så stor. Hvor stor er nesten umulig å si, og det er bare Kipchoge som har løpt en distanse med disse skoene. For toppløperne er det ikke snakk om mange minutter, forklarer Post.

- Jeg tror det har mest å si for supermosjonister, som kan holde sitt tyngre steg en stund lenger. Lette toppløpere vil ikke oppnå like stor fordel, men for dem er det ikke store forskjeller som kan utgjøre forskjellen mellom første og fjerdeplass. Nå har alle et felles regelverk å jobbe ut fra, sier maratonmannen.