TRENINGSMETODE: Alf-Ingve Berntsen, Erling Braut Haalands trener i ung alder, forteller hvordan Dortmunds stjerneskudd trente som ung gutt. Video: Rødt Kort Vis mer

Dan Eggen

Advarer Norge!

Midt i den flotte norske framgangen i fotball, slår eks-proff og tidligere trenersjef Dan Eggen alarm. Nå gjelder det å ta vare på det åpne lokale miljøet stjerner som Erling Braut Haaland vokste opp i.

Publisert
Sist oppdatert

NORSK fotball er en ekstrem suksess. Det er ikke mulig å tenke annerledes om en idrett som Norge rundt samler nesten hele årskull av jenter og gutter til lek flere ganger i uka, og samtidig får fram verdensnavn som Erling Braut Haaland, Martin Ødegaard, Caroline Graham Hansen og Ada Hegerberg.

Men noen gjør det likevel, og disse litt mer misfornøyde sitter sentralt i sporten. I iveren etter igjen å få et A-landslag for herrer til et EM eller VM-sluttspill, blir selve grunnlaget for den norske suksessen utfordret:

  • Det at vi ser hele sporten under ett, og holder de få som skal spille toppfotball lengst mulig sammen med alle de andre barna og tenåringene.

Den organiseringen er felles for all norsk sport, og har gjort at idretten står sterkere kulturelt i samfunnet vårt enn noen gang før. Og at Norge er en internasjonal sensasjon i toppidrett.

Bortsett fra fotball da; der for mange etter Drillo-epoken har slitt med å se hvor gode vi egentlig er.

<strong>GODE TIDER:</strong> - Norske fotballstjerner kommer her og der., skriver eks-trenersjef Dan Eggen, og har rett. Det gjelder å huske på hva som gjør norsk fotball så sterk, sier eks-trenersjef Dan Eggen. Her er han på jobb i fjor med Joshua King, Martin Ødegaard og Lars Lagerbäck. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix
GODE TIDER: - Norske fotballstjerner kommer her og der., skriver eks-trenersjef Dan Eggen, og har rett. Det gjelder å huske på hva som gjør norsk fotball så sterk, sier eks-trenersjef Dan Eggen. Her er han på jobb i fjor med Joshua King, Martin Ødegaard og Lars Lagerbäck. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

AKKURAT det skjønner eks-trenersjef Dan Eggen bedre enn de fleste. Som fotballstjerne var han jo selv en del av eventyret under Egil Drillo Olsen og Nils Johan Semb på 1990-tallet, og har spilt lenge i to av de beste europeiske ligaene.

De siste åra har Eggen ledet trenerutdannelsen for en samlet sport i Fotballforbundet, før han overraskende trakk seg fra jobben i våres. Det skjedde midt i en sportslig gullalder.

Aldri har yngre landslag prestert på et høyere nivå enn i denne siste perioden. Flere lag har vært i sluttspill, og seinest denne uka kunne hvem som helst med litt kunnskap om fotball se den ekstreme tekniske utviklingen på de norske spillerne på U-21 landslaget i thrilleren borte mot Nederland.

NEDERLENDERNE vant til slutt, men jeg har sjelden sett mer naturlig, avansert norsk ballbehandling enn i de minuttene da U-21 laget jaget utligning. Det var enda et tegn på den solide utviklingsjobben som lenge er blitt gjort i hele Fotball-Norge.

Dette er jo spillere som kom inn i sporten akkurat i de åra da de fleste som skrev om fotball var fortvilet over at herrelandslaget ikke klarte å følge opp suksessen fra 1990-tallet. Men vi som samtidig jobbet på treningsfeltene, visste at noe bedre var på gang.

Resultatene i ungdomsklassene de siste åra speiler jo den sportslige nivåhevningen i hele den norske fotballbevegelsen med innføringen av en felles landslagsskole, bedre struktur på utdanningssystemet i hver regional fotballkrets og en sertifisering for de såkalte «kvalitetsklubbene». som sikret lokal framgang.

DISSE siste tiltakene er gjort på grunnlag av en helhetsforståelse av norsk fotball; altså at de få som skal bli stjernespillere kommer fra «her og der» som Dan Eggen skrev i sin kloke avskjedshilsen til sporten.

For fotballen står sterkere hvis den hele tida forankrer virksomheten sin hos flest mulig i hver eneste by og bygd. Dette er den norske fotballmodellen som gir leken felles mening utover ulike serier og tabeller nasjonalt og internasjonalt.

Og som Eggen er redd at vi tukler med i iveren etter å nå raske resultater for de aller beste.

DET var derfor han allerede i vår brukte fagbladet Fotballtreneren til å advare om hva som var på gang. Der fortalte han om et besøk fra det europeiske fotballforbundet (UEFA) for tre år siden som fikk større betydning enn vanlig for slike familietreff.

UEFA-delegater er ofte i Norge, og skryter alltid av det sosiale arbeidet vårt. Men denne gangen kom det også litt ris og et overraskende forslag:

- Dere som er så gode på deltakelse, men som presterer så dårlig. Hvorfor lager dere ikke akademier slik at dere også kan utvikle gode spillere, spurte gjestene uten overdreven innsikt om hva som var på gang.

Den debatten gikk ikke Dan Eggen inn på, men han var svært kritisk til den vante europeiske fotballtenkningen om at noen få miljøer skal ha ansvar for utviklingen av talentene til toppfotballen, mens resten må holde på for seg selv:

- Med andre ord, et brudd med det viktigste premisset som den norske idrettsmodellen bygger på: At de beste kommer fra her og der, og at norske barn er avhengige av et godt nærmiljø for etter hvert å kunne lykkes med sine målsettinger, skrev han presist i Fotballtreneren, og plassert seg midt i den gode tradisjonen til Olympiatoppen som de siste tiåra har stabilisert Norge i toppen blant verdens fremste idrettsnasjoner.

MIDT i denne sosiale tradisjonen har også norsk fotball ligget trygt, men dette UEFA-besøket fikk uante konsekvenser. Da Fotballforbundet året etter søkte etter ny direktør for elitefotballen, omfattet stillingsinstruksen også ansvaret for toppen av trenerutdannelsen. Det slo en kile mellom bredde og elite, selv om få utenfor forbundslokalene på Ullevaal Stadion oppfattet hva som var på gang:

- NFF Sport ble splittet i to, i første omgang begrunnet med svake sportslige resultater for herrenes A-landslag. Det er en tankerekke jeg var uenig i, sa Eggen til Dagbladet da han trakk seg i våres, og fortsatte:

- Jeg mener at utdanningstilbudet er avhengig av en tydelig rød tråd og sammenheng i innhold fra NFF Grasrottreneren til UEFA Pro-lisens. Det er bakgrunnen for at jeg slutta.

DENGANG forlot Dan Eggen en jobb han hadde fått mye skryt for, uten at det ble noe mer åpen debatt om den utviklingen han advarte mot. Det har noe å gjøre med Eggens ettertenksomhet og alltid rolige væremåte. Men nå er det fotballmiljøet som må tenke seg bedre om:

  • Er det noen som helst grunn til å foreta en fundamental endring på det tette forholdet mellom bredde og topp?

For dette er mer enn en stillingsinstruks for hvilken som helst sportsdirektør i Norges Fotballforbund. Slike instrukser kan endres. Poenget er å forstå hvilke signaler de sender ut, og hvilke konkrete forandringer de kan sette i gang langt utenfor Ullevaal Stadion.

Det er misforstått elitisme dette dreier seg om. Det at ønsket framgang for noen få, best skjer uavhengig av utviklingen for det store flertall fotballspillere.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 16.12.2011 KYNDIG VEILEDNING: Dan Eggen er med og leder juniorlaget KFUM 2s under årets Norway Cup. Vis mer

DET norske fotballmiljøet har lenge stått opp mot en privatisering av sporten. De siste åra har denne tankegangen sneket seg inn i klubbene gjennom såkalte «akademier» som tidvis utfordrer sportens felles forståelse av samfunnsoppdraget både sosialt og økonomisk.

Over tid vil en slik utvikling svekke fotballens posisjon som landets desidert største barne -og ungdomsarbeid. Det er høyt spill for bevegelsen; også fordi det ikke finnes noe faglig grunnlag for å tro at en tidligere selektering gir bedre resultater på et internasjonalt seniornivå.

DENNE nye gullalderen i norsk fotball har jo kommet med utgangspunkt i den tradisjonelle tenkningen som Dan Eggen vil forsvare. De enkelte norske stjernene som nå preger internasjonal fotball, har selvsagt svært forskjellig bakgrunn og ser ulikt på den norske fotballmodellen. Likevel har de alle vokst fram av det samme systemet.

Bare det er et argument for å stå opp for den modellen som har gjort fotballen så spesiell i Norge.

Med nesten 2000 klubber og nær 370 000 spillere, er det store nasjonale verdier på spill. Og nå er vi i hvert fall advart.

FOTNOTE: Dagbladets kommentator Esten O. Sæther var landslagstrener for futsal fra 2009 til 2015, og har også trent A-lag herrer i KFUM Oslo sammen med Dan Eggen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer