Bekymret for trend:

Advarer norske talenter

Landets største fotballtalenter vraker norsk fotball oftere enn før. Trenden bekymrer landslagssjef.

TALENTER: Norges G16-landslag feirer seier i UEFA Development-turneringen i fjor.Foto: Rudi Fremstad / NFF
TALENTER: Norges G16-landslag feirer seier i UEFA Development-turneringen i fjor.Foto: Rudi Fremstad / NFF Vis mer
Publisert

Det er lenge siden Norge har kunnet vise til så mange spennende fotballspillere.

Samtidig som profiler som Erling Braut Haaland, Martin Ødegaard, Caroline Graham Hansen og Ingrid Syrstad Engen herjer for sine respektive storklubber, markerer et drøss av unge norske talenter seg rundt om i Europa.

Dagbladet skrev i forrige uke om Norges 2004-årgang som et av kullene som har fått mye oppmerksomhet for deres prestasjoner på banen.

- Jeg får spørsmålet «Hva er det som skjer i Norge?», sa Groningen-spiller Jørgen Strand Larsen til Dagbladet om den norske talentboomen tidligere i år.

LEVERER: Erling Braut Haaland leverer på trening før Norges kamp mot Montenegro. Video: @fotballandslaget. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Bekymret

Men på tross av den store oppblomstringen av norske talenter, er det en trend som bekymrer flere.

De siste åra har det vært en stor økning av unge fotballspillere mellom 15-18 år som vraker spill i Norge til fordel for et tidlig utenlandseventyr. En rekke unge spillere velger oftere å bytte ut norsk fotball med en tilværelse i et utenlandsk akademi.

Andelen aldersbestemte landslagsspillere med klubbtilhørighet i utlandet har nemlig vokst fra åtte prosent i 2012 til 21 prosent i 2018. Det viser akademiklassifiseringsrapporten fra Norsk Toppfotball (NTF) i 2019. Dagbladet får opplyst at tallene har holdt seg stabile siden da.

Økningen uroer G17-landslagssjef Jan Peder Jalland.

- Jeg tror ikke det er bra hvis det for mange som drar ut for tidlig. Det tror jeg ikke er en positiv trend. Jeg er ikke imot det, men jeg er bekymret over trenden, sier Jalland til Dagbladet.

Riktig vei?

I rapporten henviser NTF til studier gjort av CIES Football Observatory som konkluderer med at trenden med å gå tidlig ut kan ha en klar sportslig nedside for spillerne.

«Gitt alt annet likt – så har spillere som har forlatt landet før de er 18 år, i gjennomsnitt mindre sportslig suksessrike karrierer enn fotballspillere som har forlatt landet seinere, med mer erfaring under beltet», står det i rapporten.

Jalland mener man ser en positiv trend i de spillerne som blir lengre i hjemlandet og venter med å dra ut til etter man har etablert seg på et A-lag.

- Det er tøft og krevende som 16-åring å flytte til et nytt land, ny kultur og flytte bort fra familie. Det er ikke alle land som er like gode til å følge opp spillerne som mennesker. Den største bekymringen er at de reiser ut, ikke lykkes, også blir dét å komme hjem og fortsette karrieren her, en nedtur og så stagnerer alt, forteller Jalland.

- Det er en bekymring at karrierer som kunne ha blitt noe, ikke blir noe, sier han og legger til at norsk fotballs økonomi også er avhengig av at unge spillere blir lengre.

- For å utvikle norsk fotball må vi verne om den.

Individuelt

Andreas Rædergård Schjelderup (16) (Nordsjælland) og Isak Hansen-Aarøen (16) (Manchester United) er to av Norges største talenter. Begge ungguttene dro til sine respektive utenlandske klubber som 15-åringer og har gjort sakene sine bra.

Jalland påpeker at det ikke er noe fasitsvar på hvordan man lykkes i fotballen, og mener det er veldig individuelt.

- Ingen har fasit på hvilken vei som er best for hver enkelt spiller. Bekymringen gjelder nødvendigvis ikke hos «enerne» som er henta og hvor det har blitt lagt et klart løp, sier G17-sjefen og henviser til blant annet Schjelderup og Hansen-Aarøen som har markert seg tidlig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer