Advarer Northug før VM: - Skal gå seg inn på laget som alle andre

Landslagssjef Løfshus.

(Dagbladet): Ski Tour Canada ble nok en mislykket seiersjakt for Petter Northug denne helga, igjen måtte han se en tourtriumf glippe da Martin Johnsrud Sundby stakk avgårde på avslutningsetappen i Canmore.

Neste sesong er det VM, og da er vi vant til å se en helt annen Northug - som i det fantastiske Falun-mesterskapet i fjor.

Men før mesterskapet i Lahti er situasjonen annerledes enn før VM 2015, påpeker landslagssjef Vidar Løfshus overfor Adresseavisen: Petter Northug er ikke i posisjon til å velge mesterskapsløp som han selv vil denne gangen.

- Han skal gå seg inn på laget som alle andre. Han er en soleklar favoritt i alle øvelser, men det er kjempetøft, sier Løfshus til avisa.

- Jeg tror vi får se en annen Petter når han lukter mesterskap. Samtidig har vi så godt lag og han skal kvalifisere seg for de øvrige øvelsene han skal gå, sier landslagssjefen til Adressa.

Bare to sikre kort Som regjerende mester er Petter Northug forhåndskvalifisert til sprinten og femmila i Lahti neste vinter. Men med så mange norske herreløpere på toppnivå denne sesongen, er ikke skistjernen lenger den eneste vi kan regne med plukker medaljer i et VM.

Dermed har Northug en jobb å gjøre det neste året dersom han skal danke ut lagkamerater på de øvrige distansene i Finland.

Grei tredje Middels ski gjorde nok sitt til at Petter Northug måtte slippe både Martin Johnsrud Sundby og Sergej Ustjugov på jaktstarten i Canmore, men nordmannen la heller ikke skjul på at han ikke hadde kropp til å følge helt inn. Tredjeplass er han trolig fornøyd med ut fra hvordan touren etter hvert utviklet seg.

Ellers har Northug plukket jevnt gode plasseringer i verdenscupen denne sesongen, uten å ha herjet slik man til tider har sett.

- Det var brutalt og vondt og bare smerte. Jeg klarte liksom ikke å synkronisere armer og bein slik som hodet ville. Kroppen jobbet ikke med. Det er den tyngste 15-kilometeren jeg har gått, sa Northug om avslutningen i helga, ifølge NTB.

- Jeg skjønte det allerede på sisterunden at det ikke ville gå. Jeg hadde ikke skiene som må til for at jeg klarer å hvile meg. Jeg måtte bruke maks av krefter i lette partier der jeg skal ligge bak å spare meg til stigningene, fortsatte han.

Tar opp kampen Trener Stig Rune Kveen varsler nye grep foran den kommende VM-sesongen.

- Nå må vi evaluere denne sesongen, og så må vi bli enige om et opplegg som vi går 100 prosent inn for. Vi ser fram til å brette opp ermene for å ta opp kampen med Martin Johnsrud Sundby som har vært i egen klasse denne sesongen, sier Kveen til NTB.

- Er det mulig å ta ham igjen på ett år?

- Ja, det tror jeg absolutt er mulig. Det handler om å holde seg sykdomsfri og få trent bra, og for oss så handler det om å planlegge for å gå fort i Lahti-VM, sier Kveen.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram