Advarer RBK mot IFK-tabbene

På 90-tallet var RBK på besøk hos IFK Göteborg for å lære av den svenske suksessklubben. Så kom IFKs nedtur. Nå advarer svenskene RBK mot feilene de gjorde.

I dag er IFK Göteborg i ferd med å kjempe seg tilbake i det gode selskap i toppen av svensk fotball. Men klubben har ikke glemt sitt aller mørkeste kapittel - og unner ikke Rosenborg å havne i den samme bakleksa.

IFKs nedtur handler om: Feil innkjøpspolitikk. Veteraner som ikke tålte mot-

gangen. Kritikk av hverandre. Assistenter som blir sjefer. Dårlig talentutvikling.

Likheten med Rosenborg er slående.

Passe seg

Reine Almquist - i dag trener for FK Tønsberg - trodde han hadde fått drømmejobben da han erstattet Mats Jingblad og ble trener IFK-trener midtveis i 1998-sesongen.

I stedet ble det et mareritt.

-  På min første trening dukket det bare opp seks spillere. Resten, langt over 20 spillere, var skadet. Klubben hadde gjort det unormalt dårlig, og spillerne ville ikke ta ansvar. Når et lag møter motgang, skjer det fort at folk blir halvskadet, melder seg ut, og overlater ansvaret til alle andre. Det samme skal RBK passe seg for, advarer Almquist.

ROTER DET TIL: Ingen god stemning i RBK om dagen, etter altfor mange svake kamper. Erik Hoftun (t.v.), Ch rister Basma og Ørjan Berg etter 2- 3-tapet for Vålerenga for snart to uker siden. Foto: Tom E. Østhuus
ROTER DET TIL: Ingen god stemning i RBK om dagen, etter altfor mange svake kamper. Erik Hoftun (t.v.), Ch rister Basma og Ørjan Berg etter 2- 3-tapet for Vålerenga for snart to uker siden. Foto: Tom E. Østhuus Vis mer

Etter fire seriegull og en 2. plass i perioden mellom 1993- 97, krasjlandet IFK i 1998. Laget havnet på en 8. plass - og Fotball-Sverige skjønte lite. Året etter ble det bare 6. plass, og heller ikke i 2000 og 2001 klarte «Blåhvitt» å ta medalje. Bunnen ble nådd i 2002. Da reddet IFK plassen i Allsvenskan etter å ha spilt kvalifisering for å overleve. Ydmykelsen var total.

Reddende engler

I begynnelsen prøvde IFK å kjøpe seg ut av krisen. Men de dyre spillere floppet, samtidig som Bosman-dommen overrumplet klubben fullstendig. Dermed forsvant flere sentrale spillere, som Jesper Blomquist og Teddy Lucic - uten at IFK fikk noe som helst for dem. Som en konsekvens havnet klubben i et økonomisk uføre det tok år å komme seg ut av.

-  Vanligvis hadde vi vært flinke til å hente spillertypene som passet inn i vår måte å spille på. Det var det hele suksessen vår var basert på. Men plutselig lyktes vi ikke med det lenger.

-  Det var vanskelig for nykommerne å skulle være reddende engler. Det er mye tyngre å komme inn som ny når et lag har motgang, sier IFKs gamle suksesstrener Roger Gustafson.

Han ble - i likhet med Nils Arne Eggen - hentet inn for å få den synkende IFK-skuta på rett kjøl i 2002.

Da hadde Stefan Lundin, som egentlig var Reine Almquists assistenttrener, trukket seg fra jobben som hovedtrener. Det gikk ikke så bra. Til slutt reddet IFK plassen i Allsvenskan gjennom å slå Västra Frölunda i en kvalik-thriller.

-  Jeg tviler på om vi kommer til å gjøre assistenten til hovedtrener igjen, sier Ulf Jörnvik.Han jobber i dag i IFK Göteborg, etter å ha fulgt klubben tett som journalist i Göteborgs-Posten gjennom mange år.

Sammen internt

-  Det ble viktig for klubben å få inn en autoritet, et etablert trenernavn. Det var helt nødvendig, sier han. Valget falt på mannen som i dag trener Molde - Bosse Johansson. Det gikk slik de hadde håpet. Det første året endte laget midt på tabellen. Året etter vendte de tilbake til den svenske fotballtoppen og tok en 3. plass.

-  Det blir viktig for Rosenborg å holde sammen internt nå. Både spillere, trenere og ledere. De vil bli angrepet utenfra, og da skal man være forsiktig med å kritisere hverandre offentlig, sier Jörnvik.

Overrasket

Nå ser IFK Göteborg lyst på framtida igjen. Talentuviklingen, som lå med brukket rygg da krisen inntraff, blomstrer på ny. Som sjef for Fotballakademiet i klubben understreker Roger Gustafson viktigheten av å få fram egne talenter.

-  Vi brukte en del av pengene fra Champions League da nedturen begynte. Vi hentet gutter helt ned i niårsalderen. Om et par år regner vi med at de er sentrale spillere på A-laget, sier han.

Roger Gustafsen tror ikke RBK vil gjenta IFKs fiasko.

-  For det første taler økonomien til RBKs fordel. Og jeg er faktisk overrasket over at nedturen ikke har kommet før. Historisk sett er det umulig å alltid være i toppen, avslutter han.