Advarer Rooney

Lørdag brukte vi Paul Gascoignes karriereras, fyll og dopavhengighet som et skrekkens eksempel på hva berømmelse kan gjøre med en unggutt som Wayne Rooney (18). Gazza er enig.

LISBOA (Dagbladet): Paul Gascoigne, hele Englands fotballklovn og store kjæledegge, kjørte karrieren og livet i dass på første klasse. I dag er det bare gjeld, alkoholisme og kokainmisbruk igjen. Og for å bøte på gjelda, og for å få endene til å møtes, har Gazza nå gitt ut boka «Gazza: My Story».

Så vidt jeg forstår er det lite lystig lesning.

Men Gazza prøver, og Gazza vil. Og om han ikke klarer å være edru og pulverfri resten av livet, så har han i hvert fall en beskjed til dem som kommer etter. Og under boklanseringa i Newcastle på lørdag, der Gazza nå bor i en liten toromsleilighet, sendte han sitt første gode råd til Wayne Rooney:

-  Ikke bli som meg - ikke la det ende i tårer.

Har levd nedturen

Og Gazza vet hva han snakker om. Han vet bedre enn de fleste hva som kan skje med en gategutt som plutselig blir et verdensnavn fordi han er god til å spille fotball. For det var det som skjedde da verdens blideste fotballspillende 23-åring tok England og Italia-VM 1990 med storm.

Og det er det samme som skjer med Wayne Rooney her i Portugal.

-  Wayne er en fantastisk spiller, sier Gazza. -  Han er ikke redd for noen og blir bare bedre og bedre for hver kamp som går. Og jeg kjenner meg igjen, og jeg vet hva som gikk galt.

-  Jeg klarte ikke berømmelsens press og og måtte ty til alkohol og andre stoffer. Det er fint å være berømt, men det er hvordan du takler det som betyr noe.

Dansen rundt gullkalven

Før kveldens avgjørende England-kamp mot Kroatia er «Rooneymania» bare fornavnet på det som nå skjer i ballkongedømmet sørvest for Norge. Galskapen er total - en ny yndling er nedkommet på det grønne gresset - og i kveld skal det danses igjen. Rundt gullkalven, selvfølgelig - for akkurat nå er Wayne Rooney verd sin vekt i gull.

Og de som roper høyest, er de som har mest å tjene.

Rooneys agent, Paul Stretford, er en av dem. Eller rett og slett den som kan hanke inn størst fortjeneste på Rooney-galskapen. Og han framstår ikke akkurat like edruelig som Paul Gascoigne. For mens Gazza advarer mot alle de farene somhans eget liv kjørte li på dunken, sier Paul Stretford «at dette kommer til å gå så fint så». For Wayne Rooney er en kjekk ung mann.

Og:

Han har både sin forolovede - barndomskjæresten Colleen McLoughlin (18), som har fru Beckham som forbilde der hun søker ernæringsråd for å komme ned et par størrelser i bikini - og begge beina på jorden.

Vel talt, Gazza

Akkurat som om det er nok. Akkurat som om ikke Gazza også hadde ekskona Sheryl i armen og begge driblebeina nedenfor magen, inntil han plutselig lå på ryggen og kavet. Og derfor har Paul Gascoigne for en gangs skyld inderlig rett når han roper ut fra sin pensjonisttilværelse:

-  Les boka mi, Wayne, og lær hva du ikke skal gjøre, sier Gazza.

SKRYT OG FORMANINGER: Englands 18-årige yndling Wayne Rooney slapper av på treninga i går. Nå får han råd fra Paul Gascoigne. - Wayne er en fantastisk spiller, sier Gazza. - Han er ikke redd for noen og blir bare bedre og bedre for hver kamp som går. Og jeg kjenner meg igjen, og jeg vet hva som gikk galt.