Advarer slalåm-talenter

Finn Christian Jagge (33) frykter at de nye og korte skiene med stort innsving vil gi dagens unge slalåmtalent langt større seinskader og kneplager enn dem han sjøl sliter med. - Og jeg klarer nesten ikke å gå trapper, sier han.

Finken har reist rundt med alpintsirkuset i 17 sesonger. Kroppen hans er merket av kjøret.

- Jeg går dårlig i trapper, men knærne mine er gode nok til å kjøre på ski, sier superveteranen som mandag vant kveldsrennet i Madonna di Campiglio. Og det på superkorte ski (170 cm) etter bare to dagers trening.

- Jeg er overrasket, sier han.

Krever trening

Det hefter mentale og fysiske ulemper ved alle utstyrsrevolusjoner innen toppidretten. Heller ikke de nye og superkorte skiene med innsving (carvingski) er perfekte.

- Dagens 15-åringer kommer til å ha større kneskader om ti år enn dem jeg sliter med nå, sier Finken.

- De nye skiene sitter så hardt, og sliter mye mer på de unge knærne. Det blir viktigere å være veldig godt trent, forklarer han.

For to år siden kjørte Finken med 192 centimeter lange ski. Ingen hadde kortere. Mandag gamblet han på å gjøre som unggutta i alpinsirkuset har gjort hele sesongen. Etterpå angrer han ikke på beslutningen om å skifte ut de gamle og trygge - men treige - skivalgene.

- Jeg tror det blir større utkjøringsprosent heretter, sier han.

Sin personlige teknikk har han slepet til siden før Sarajevo-OL i 1984. Ikke rart han føler det som et kvantesprang å sette støvlene i bindinger på ski som faktisk tar makta over løperen.

- Bytt ski

- Skiene bestemmer mer. Det gjelder å tørre å kjøre på hele veien, sier han. Til tross for skaderisikoen nøler han heller ikke med å anbefale unge løpere med ambisjoner å gå over til denne typen ski. For dette er framtida.

- Bytt med en gang.

Finken tror faktisk at hele slalåmeliten kommer til å bytte skitype etter seieren hans mandag.

- All tvil er ryddet til side nå. Et par av franskmennene hadde allerede byttet på treninga i dag, sier han.

ADVARER UNGE TALENTER: Finken frykter enda større kneproblemer etter overgangen til kortere ski.