SLITER I CRYSTAL PALACE: Alexander Sørloth er ikke fornøyd med tingenes tilstand i Premier League-klubben Crystal Palace. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
SLITER I CRYSTAL PALACE: Alexander Sørloth er ikke fornøyd med tingenes tilstand i Premier League-klubben Crystal Palace. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Norge - Slovenia, kl. 18.00

Advarer Sørloth: - Sånn er det. Og det er helt sykt

- Prislapp på 130 millioner kroner er ingen garanti for spilletid i Premier League, sier TV 2-ekspert Jesper Mathisen.

  • Norge - Slovenia, kl. 18.00

ULLEVAAL (Dagbladet): 81 minutter med spilletid for Crystal Palace denne sesongen skaper frustrasjon hos Alexander Sørloth (22). Det var ikke sånn trønderen hadde sett for seg tilværelsen i Premier League da han kom fra Midtjylland i februar.

- Han er fortsatt ung. Han må være tålmodig, advarer Joshua King, spisskollega på landslaget.

Ekstra tøft for Sørloth var det da spisskollega i Crystal Palace, Christian Benteke, ble skadet. Nordmannen så for seg at turen nå var kommet til ham. I stedet fikk den ghanesiske lånespilleren Jordan Ayew sjansen. 27-åringen kommer fra Swansea.

TV 2-EKSPERT: Jesper Mathisen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
TV 2-EKSPERT: Jesper Mathisen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Blant Palace-fans omtales dette som toppen av ydmykelse for Sørloth.

For:

Er ikke prislappen på 130 millioner kroner et tegn på at du skal satses på?

Sykt

Jesper Mathisen følger situasjonen tett som fotballekspert for TV 2:

- Nei, i Premier League er 130 millioner kroner ingen garanti for å spille, sier han til Dagbladet.

- Sånn er det blitt. Og det er helt sykt i seg selv: I alle andre ligaer ville 130 millioner kroner nesten vært en garanti for masse spilletid for å få spilleren i gang. Men for Sørloth er det et signal fra klubben om at han trenger mer tid.

Spissen spilte fire kamper forrige sesong før han ble muskelskadet. Dette topper seg med 81 minutter denne sesongen. I Premier League har han verken mål eller målgivende for laget som ligger som nummer 14. I ligacupen har han én scoring mot Swansea.

- Jeg er ganske utålmodig av meg. Jeg trives ikke med å sitte på benken, sier Sørloth til Dagbladet.

- Men det kan snu fryktelig fort. Hvis jeg får starte en kamp, og scorer et mål, kan alt snus på hodet. Da vil selvtilliten komme sakte, men sikkert tilbake.

Eventyrlig

Han er nå på landslagssamling, og håper å slippe til mot Slovenia på Ullevaal i dag og Bulgaria tirsdag.

- Utviklingen til Sørloth har vært helt eventyrlig de fem-seks siste åra, påpeker Mathisen.

- Han har enorme ferdigheter innenfor 16-meteren som jeg vil tro passer Lagerbäck bra. Men som alle andre må han spille kamper. Hvis han ikke får spilletid i Premier League, kan det være smart med utlån etter hvert.

Mathisen synes det er viktig å minne om at spissen ikke har vært lenge i England.

- Det finnes mange eksempler på at spillere som kommer fra mindre ligaer trenger tid på å tilpasse seg. Så får de muligheten og den første scoringen i Premier League. Da er de på en måte i gang. For Sørloths deler handler det om å få den første virkelig gode opplevelsen i England.

Kvaliteter

TV 2-eksperten er ikke i tvil om kvalitetene til Sørloth. Han startet karrieren i Rosenborg. Deretter gikk turen til Bodø/Glimt, Groningen og Midtjylland, før han kom til Crystal Palace.

- Kanskje kan det være smart å gå på utlån, sånn at han kan spille på seg selvtillit igjen. I Midtjylland var han enorm, ikke bare i boksen, men han løp fra spillere. Han var flink og smart med ballen.

Starter neppe

Nettopp på grunn av manglende spilletid starter Tarik Elyounoussi og Joshua King på topp mot Slovenia.

- Lagerbäck har snakket veldig varmt om Bjørn Maars Johnsen. Nå brant han store sjanser mot Bulgaria sist. Men det var også han som skapte disse sjansene, sier Mathisen.

Gøran Sørloth, Alexanders far, følger situasjonen med argusøyne. Selv herjet han i Rosenborg på 80- og 90-tallet.

Sørloth senior sier:

- Alexander er god nok! Samtidig må vi ikke glemme at han er i Premier League. Du har kommet på øverste hylle med tanke på press og interesse. Vi må også huske at han bare er 22 år og har opplevd utrolig mye på kort tid. Nå handler det om å plukke opp hansken. Når han blir forbannet, blir han forbannet. Den energien må han bruke positivt.

PS: Norge har startet Nations League med 2-0-seier over Kypros og 0-1-tap for Bulgaria. I de to neste kampene er det seks poeng som teller. Vinneren av gruppa får muligheten til å spille playoff om plass i EM-sluttspillet i 2020.

Nations League
Bulgaria22003-16
Norge21012-13
Kypros21012-33
Slovenia20022-40