Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Advarer studenter mot hjemreiser

Flere borteboende studenter er bekymret som følge av coronaviruset, men NSO-lederen advarer studentene mot å dra hjem til sine kjære med det første.

ADVARER: Leder for Norges Studentorganisasjon (NSO) Marte Øien advarer studenter mot å reise hjem til sine foreldre. Foto: Skjalg Bøhmer / NSO.
ADVARER: Leder for Norges Studentorganisasjon (NSO) Marte Øien advarer studenter mot å reise hjem til sine foreldre. Foto: Skjalg Bøhmer / NSO. Vis mer

Lørdag anbefalte UD alle som var i utlandet om å dra hjem til Norge. Dette rådet kom som følge av utbruddet av coronaviruset, som rammer Europa hardt om dagen.

Dessuten har FHI rådet nordmenn om å ikke reise, med mindre det er helt nødvendig. Dette for å unngå smitte mellom land.

Det kan skape trøbbel for studenter. For det er tusenvis av borteboere som nå blir rådet om å oppholde seg i byer som Oslo og Trondheim, til tross for at deres familie bor i en annen del av landet.

Mange vil hjem

NSO-leder Marte Øien avslører at det har kommet bekymringsmeldinger til studentorganisasjonen.

- Vi vet at det er mange som føler seg usikre og utrygge i situasjonen som vi nå er i. Det handler i stor grad om at mange bor langt unna sine nærmeste og derfor vil hjem til sine familier, sier Øien til Dagbladet.

Hun sier at hun har forståelse for at mange studenter vil hjem til familiene sine. Samtidig påpeker hun at det er viktig å følge rådene som er gitt av helsemyndighetene - nemlig å unngå reiser, med mindre det er strengt nødvendig.

- Det viktigste nå, er at vi følger de rådene som er kommet, slik at vi ikke setter andre menneskers liv og helse i fare, og at vi viser solidaritet og omtanke til hverandre, sier hun, og fortsetter:

- Nå skal vi vise at vi studenter står opp for hverandre og tar vare på hverandre. Vi oppfordrer alle studenter til å snakke med naboen og bidra i samfunnsdugnaden - enten det er at noen trenger noen å snakke med, eller hjelp til å gå på butikken og handle for dem som ikke har mulighet til det.

Konsekvenser økonomisk

Det er nok av studenter i landet. Bare i på Universitetet i Oslo finner man 28.000 studenter. Det er blant mange av disse som har deltidsjobb, noe som også kan gi trøbbel. Som følge av virusutbruddet i Norge, er det mange butikker som stenger sin virksomhet på midlertidig basis, og mange ansatte permitteres. Det kan være nok et argument for at studentene vil dra hjem til sine foreldre.

- Vi har fullt forståelse for at det er mange studenter som vil reise hjem når den økonomiske utsikten blir så usikker. Men det er viktig at vi nå viser solidaritet for de vi setter i fare og følger myndighetenes råd, sier Øien.

Hun avslører også at NSO ser etter løsninger for denne typen studenter.

- Vi ser alvorlig på situasjonen til studenter som blir permittert fra deltidsjobben og mister inntekter. Studenter har færre rettigheter hos NAV enn andre arbeidstakere, fordi de mottar studiestøtte. De vil om kort tid kunne havne i en økonomisk situasjon der de ikke kan betale nødvendige utgifter som husleie og mat, spår hun.

Hele Norges coronakart