TØFF VEI: Ole Gunnar Solskjær advarer unggutta om at det er vanskelig å ta steget fra reservelaget til A-laget. Foto:  REUTERS/Hannah McKay/NTB Scanpix
TØFF VEI: Ole Gunnar Solskjær advarer unggutta om at det er vanskelig å ta steget fra reservelaget til A-laget. Foto: REUTERS/Hannah McKay/NTB ScanpixVis mer

Ole Gunnar Solskjær

Advarer unge spillere: - Det er vanskelig

Ole Gunnar Solskjær (45) synes det er vanskelig å si hva som er den beste måten for unge spillere til å utvikle seg på best mulig måte.

Manchester United - Burnley 21.00 i kveld.

MANCHESTER (Dagbladet): Dagens unge spillere er ofte mer utålmodige enn tidligere generasjoner. De største talentene ønsker å få fast spilletid så tidlig som mulig.

Et godt eksempel på det er Chelseas stortalent Callum Hudson-Odoi, som nylig leverte inn en såkalt overgangssøknad. 18-åringen scoret i FA-cupen for London-klubben seinest i helga, men har fått begrenset med spilletid denne sesongen.

I kulissene lurer den tyske storklubben Bayern München, som ønsker vingens tjenester. Dersom det skulle bli en overgang til Tyskland (Chelsea har foreløpig sagt nei til å la ham gå), slår Hudson-Odoi følge med en annen engelsk tenåring, som heller ikke fikk spilletid i Premier League.

Jadon Sancho (18) har tatt Borussia Dortmund med storm etter overgangen fra Manchester City. Tenåringen har allerede fått debuten for England denne sesongen etter imponerende spill i Bundesliga.

- Det er hardt

Ole Gunnar Solskjær fikk spørsmål om denne trenden på pressekonferansen før kveldens kamp mot Burnley, det at stadig flere unge spillere velger å forlate engelsk fotball i jakten på spilletid.

- Det er noe du må følge med på, det er et vanskelig steg. Det har også blitt skrevet om så mange ganger, avstanden fra U18 til førstelaget. Spillere i dag mister tålmodigheten fortere enn tidligere og ønsker å dra ut tidligere, men hva som er den beste veien for en spiller til å komme inn på førstelaget er vanskelig å si, sier Solskjær.

Ofte drar spillere på utlån til klubber i lavere divisjoner i det engelske systemet, klubber som gjerne spiller en helt annen fotball.

- Vi har sett noen spillere dra til Tyskland for å ta det neste steget. Sancho er et godt eksempel, som gikk til Bundesliga og deretter fikk sjansen på landslaget - det er vanskelig. Jeg har selv vært i midten av det med reservene, og du må prøve å forberede spillerne til å spille for Manchester Uniteds A-lag. Det er ikke lett på reservelaget, det er hardt, det er en veldig vanskelig rute og man bruker mange timer på å finne veien, sier Solskjær.

Banker på døra

Den legendariske United-manageren Sir Matt Busby brukte uttrykket: «Er du god nok, så er du gammel nok». Solskjær har selv flere talenter fra ungdomslagene i Manchester United som banker på døra til A-laget, med spissen Mason Greenwood i spissen.

- Vi har ganske mange talenter på det ungdomslaget som du ønsker å se og sannsynligvis vil få se på et tidspunkt før neste sesong. For det er det handler om for meg nå, å sette klubben og laget i en god posisjon mot slutten av sesongen, sier Solskjær.

Nordmannen har allerede et luksusproblem når det gjelder å ta ut laget fra kamp til kamp. Det betyr at veien er ekstra lang for unggutta.

- Mason (Greenwood), Jimmy Garner, Ethan (Laird), det er ganske mange på det reservelaget som gjør det bra. Det handler om riktig tidspunkt. Vi har spillere som Alexis (Sanchez), Rom (Lukaku), Juan (Mata), som ikke har spilt så mye i det siste. Det er tre spillere du må la gå foran i køen også, og de har kvaliteter. Det handler til slutt også om resultater, sier Solskjær, vel vitende om hvor vanskelig det er å slå gjennom på A-laget til de røde.

Solskjær tok nylig med seg ungguttene Angel Gomes (18), Tahith Chong (19), James Garner (17) og Mason Greenwood (17) på klubbens treningsleir i Dubai.

Førstnevnte fikk et innhopp i Solskjærs andre kamp som trener, Chong fikk sin debut mot Reading i FA-cupen, mens Garner har vært en del av troppen flere ganger siden Solskjær ble ansatt som midlertidig trener.

Mason Greenwood bøtter på sin side inn mål på U18-laget (22 mål på 19 kamper denne sesongen).