KLAR FOR VM-FESTEN: Anleggsarbeidere jubler, etter at de fikk beskjed om at de får billetter til åpningskampen mellom Sør-Afrika og Mexico. Foto: ALEXANDER JOE/AFP
KLAR FOR VM-FESTEN: Anleggsarbeidere jubler, etter at de fikk beskjed om at de får billetter til åpningskampen mellom Sør-Afrika og Mexico. Foto: ALEXANDER JOE/AFPVis mer

Advarer VM-fans mot dødelig virus

Kan bli smittet av dyr.

||| (Dagbladet): Fotball-VM skal være en folkefest, men internasjonale helsemyndigheter advarer nå tilreisende supportere mot et virus som har tatt flere liv i Sør-Afrika så langt i år.

Verdens helseorganisasjon (WHO) ønsker ikke fraråde fans fra å reise til mesterskapet, men de ber dem ta noen forholdsregler.

- Folk bør være klar over at det er Rift Valley-feber i flere provinser og bør være aktsomme når de besøker områder hvor de kan utsettes for dyr som er smittet, WHO-talskvinne Aphaluck Bhatiasevi til Reuters.

15 dødeIfølge sørafrikanske myndigheter er 172 personer smittet av viruset i år, og 15 av dem har mistet livet som følge av dette.

RVF er et virus som vanligvis bare rammer dyr, men som også kan smitte mennesker.

Hos mennesker dukker symptomene opp etter to til fire dager, og for de fleste av dem kan det føles som infuelsa.

Noen rammes derimot hardere. Den syke kan begynne å kaste opp blod, blø i huden og fra åpne kroppsåpninger. For dem som ikke overlever, inntreffer døden som regel etter tre til seks dager. Andre versjoner av viruset kan gi tap av syn eller hjerneskade og koma, men er mindre dødelige.

Rift Valley-feber ble først oppdaget i 1931 på en sauegård i Rift Valley i Kenya.

I september 2000 ble viruset for første gang bekreftet funnet utenfor Afrika, da flere tilfeller ble rapportert i Saudi-Arabia og Yemen.

Sjekk melkaI Sør-Afrika er det påvist RVF hos mennesker i disse provinsene: Free State, Eastern Cape, Northern Cape, Western Cape og North West.

- WHO anbefaler de som skal reise til Sør-Afrika, spesielt de som skal besøke gårder eller naturreservater, å unngå å komme i kontakt med dyrevev eller -blod. Samt å ikke drikke upasteurisert eller ukokt melk, eller spise rått kjøtt, sier Bhatiasevi.

Helseorganisasjonen ber også folk beskytte seg mot myggstikk, ved å bruke myggnett og insektsmiddel.

I utgangspunktet er det størst fare for bønder, slaktere og veterinærer å bli smittet.

Ifølge WHO finnes det ei vaksine, men denne er ikke lisensiert eller tilgjengelig på markedet.

Advarer VM-fans mot dødelig virus