Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Advares mot banning og å vise mye hud

Stygg språkbruk, feil bekledning og fysisk kontakt med det motsatte kjønn på åpen gate kan i verste fall føre til fengselsstraff når de norske friidrettsstjernene nå inntar VM-byen Doha.

DETTE MÅ UNNGÅS: Jakob Ingebrigtsen bør ikke gjøre som han gjorde her i hetevarmen under EM i Berlin når han ankommer VM-byen Doha. Å vise for mye hud kan medføre straff i Qatar. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
DETTE MÅ UNNGÅS: Jakob Ingebrigtsen bør ikke gjøre som han gjorde her i hetevarmen under EM i Berlin når han ankommer VM-byen Doha. Å vise for mye hud kan medføre straff i Qatar. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer

En rekke hensyn må tas når de norske friidrettsstjernene skal oppholde seg i Doha under friidretts-VM de kommende to ukene.

Team Warholm har allerede vært i Qatar i ti dager, mens Team Ingebrigtsen ankom VM-byen Doha onsdag.

Der må utøverne være varsomme med betente områder som bekledning, språkbruk og fysisk kontakt med det motsatte kjønn, i pakt med og i respekt for retningslinjene i det muslimske landet.

Til Dagbladet sier Erlend Slokvik, toppidrettssjef i Norges Friidrettsforbund, at de følger Utenriksdepartementets råd for å trå på riktig side av streken.

Må unngå banning og vise for mye hud

Det innebærer blant annet følgende punkter:

* Besøkende i Qatar bør gå med anstendige klær - og ikke vise for mye hud. Det settes pris på om man kler seg mer konservativt enn i vesten og dekker til skuldre og knær.

* Besøkende bes dekke til tatoveringer.

MÅ PASSE PÅ: Karsten Warholm, Amalie Iuel og co. må være forsiktige når de ferdes rundt i VM-byen Doha, både med tanke på hva de sier, gjør og har på seg. Spesielt kvinner som besøker Qatar bes om å være ekstra varsomme. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
MÅ PASSE PÅ: Karsten Warholm, Amalie Iuel og co. må være forsiktige når de ferdes rundt i VM-byen Doha, både med tanke på hva de sier, gjør og har på seg. Spesielt kvinner som besøker Qatar bes om å være ekstra varsomme. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer

* Banning anses som uanstendig og kan føre til fengsel eller deportasjon. Dette gjelder særlig i møte med politi og andre myndighetspersoner.

* Man bør ikke være synlig beruset utenfor hotellområdet. Ved ulykker, arrestasjon eller lignende kan man risikere bøter, og i verste fall fengsel, dersom det viser seg at man har alkohol i blodet.

* Å vise kjærlighet offentlig bør unngås. Gifte par kan holde hender, men det finnes flere eksempler på arrestasjoner for kyssing i offentlighet.

* Det er forbudt å bo sammen med, eller dele hotellrom med, en person av motsatt kjønn dersom en ikke er gift eller er i nær slekt. Man risikerer fengselsstraff og utvisning. Man risikerer også straffeforfølgning for utenomekteskapelig sex.

BØR KLE PÅ SEG: Inne på friidrettsarenaen får utøverne ikle seg normal bekledning, altså singlet og korte shortser. Men utenfor stadion bør dette unngås. Fredrik Hagen / NTB scanpix
BØR KLE PÅ SEG: Inne på friidrettsarenaen får utøverne ikle seg normal bekledning, altså singlet og korte shortser. Men utenfor stadion bør dette unngås. Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer

* Homofili og transvestittisme er ulovlig. Homofile partnerskap er ikke anerkjent i Qatar.

* Ytringsfriheten er innskrenket etter demonstrasjonene i Nord-Afrika og Midtøsten i 2011. Fotball-VM 2022 er et svært sensitivt tema.

Andre regler på stadion

Restriksjonene og reglene til tross: På selve friidrettsarenaen, på mektige Khalifa International Stadium med tilskuerkapasitet på 48 000, får utøverne en slags frisone fra Qatars regler.

- På friidrettsstadion får utøverne lov til å konkurrere med helt vanlig bekledning og utstyr. Utenfor arenaen må man kle seg anstendig, forteller Slokvik til Dagbladet.

BYR PÅ SEG SELV: Karsten Warholm, her fra Diamond League-stevnet i Stockholm i vår, er en som ofte byr på seg selv i lykkerus og når adrenalinet er på det maksimale. I Qatar bør han vegre seg litt mer mot å la følelsene ta overhånd. Foto: Jonathan NACKSTRAND / AFP
BYR PÅ SEG SELV: Karsten Warholm, her fra Diamond League-stevnet i Stockholm i vår, er en som ofte byr på seg selv i lykkerus og når adrenalinet er på det maksimale. I Qatar bør han vegre seg litt mer mot å la følelsene ta overhånd. Foto: Jonathan NACKSTRAND / AFP Vis mer

- Men vi har ikke opplevd at noen har kommet bort og laget trøbbel, selv om vi har sett folk med kortere shortser og kjoler med bare skuldre.

- Tatoveringer må også dekkes til?

- Ja, det henger plakater her om at man skal dekke til tatoveringene, sier Slokvik, men legger til at det er få tatoveringer i den norske leiren.

Jakob Ingebrigtsen (18), som ankommer Doha onsdag, har imidlertid en tatovering på hånden hvor det står «Fast», uten at det bør skape store problemer.

Banneforbud

Restriksjonene rundt språkbruken gjør at de norske utøverne må være bevisste på hva de sier under VM i Doha.

VARSOM: Karoline Bjerkeli Grøvdal er Norges største friidrettshåp på kvinnesiden. I Doha blir hun og kvinnene blir oppfordret til å være ekstra varsomme når de ferdes i VM-byen, grunnet nasjonens kvinnesyn og regler. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
VARSOM: Karoline Bjerkeli Grøvdal er Norges største friidrettshåp på kvinnesiden. I Doha blir hun og kvinnene blir oppfordret til å være ekstra varsomme når de ferdes i VM-byen, grunnet nasjonens kvinnesyn og regler. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer

- Vi må unngå å banne og være disiplinerte i språket her nede, sier Slokvik.

Den svenske ambassaden i Qatar skriver at menn og kvinner har normale vestlige klær - men at «kvinner skal imidlertid være litt forsiktige og unngå for avslørende klær, som for eksempel korte kjoler, korte shortser, tettsittende klær eller tynne gjennomsiktige klær.»

- Når man er gjest i et annet land, må man respektere deres kleskoder. Men man merker ikke så mye til det. Jeg var i Doha i Diamond League tidligere i år uten at vi tenkte så mye over dette. Vi er jo mest på hotellet og på arenaen, sier den svenske høydehopperen Erika Kinsey til Expressen.

VARSOM: Amalie Iuel og kvinnene blir oppfordret til å være ekstra varsomme når de ferdes i VM-byen, grunnet nasjonens kvinnesyn og regler. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
VARSOM: Amalie Iuel og kvinnene blir oppfordret til å være ekstra varsomme når de ferdes i VM-byen, grunnet nasjonens kvinnesyn og regler. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer

Den ekstreme varmen i Qatar og svært høye luftfuktigheten skaper også problemer som den norske friidrettstroppen normalt ikke møter.

Ekstremvarme

De største norske medaljehåpene er fra Vestlandet og er vant til langt kjøligere temperaturer, hardt vær, vind og regn i Møre og Romsdal og i Rogaland.

- Det har vært 40 grader på det meste, men det føles litt kjøligere ut nå, forteller toppidrettssjef i Norges Friidrettsforbund til Dagbladet tirsdag.

BAK KULISSENE: Karsten Warholm har mange imponerende bilder og videoer i sosiale medier. Nå avslører Amalie Iuel sannheten bak bildene. Programleder: Øyvind Godø. Foto/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

Den norske leiren besøkte først Khalifa International Stadium onsdag. Ifølge Slokvik skal kjøleanlegget sørge for at stadion holder 26 grader.

Slik fungerer kjøleanlegget

Kjøleanlegget som skal senke temperaturen til idelle løpsforhold, er gunstig med norske øyne og også for muligheten til å sette verdensrekorder.

Verdensrekorden på 400 meter fra 1992 hekk jaktes av Karsten Warholm i duellen mot Rai Benjamin og hjemmehåpet Abderrahman Samba.

- Det er et kjøleanlegg som ligger over tribunene og sprøyter ut kald luft som faller ned på løpebanen, forteller den norske friidrettslederen.

FORBLØFFER: Amalie Iuel briljerer med sine språkegenskaper, slår tilbake mot Karsten Warholm og kommer med en avsløring. Samtidig forbauser Iuels lillesøster. Programleder: Øyvind Godø. Video/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

- Kan kjøleanlegget skape noen vind som påvirker det sportslige?

- Nei, det skal ikke skape noen vind som har noen sportslig relevans, sier Slokvik til Dagbladet.

- Det spesielle her sammenliknet med Tyrkia og andre land rundt Middelhavet er den høye luftfuktigheten. Den var 85 prosent her nylig. Det er noe utøverne må bruke dagene til å vende seg til.

Ulike strategier

Teamet til Warholm dro til Doha allerede 15. september, mens Team Ingebrigtsen først ankom onsdag 25. september.

Det er ti dager forskjell på ankomstdato, selv om Ingebrigtsen-gutta allerede skal i aksjon på første konkurransedag fredag 27. september.

- De har ulike tilnærminger og modeller de følger, hvor Ingebrigtsen har vært lenge i høyden og så i Roma. De har ulike tanker om hva som er best for dem, forklarer Slokvik.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling