Jakob Ingebrigtsen

Advares mot finale-felle

Jonathan Gault mener at Jakob Ingebrigtsen (21) må passe seg for en bestemt taktikk i VM-finalen på 1500 meter i natt - og begrunner det med en analyse av historiens ferskeste eksempler.

GULLFAVORITT: Jakob Ingebrigtsen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
GULLFAVORITT: Jakob Ingebrigtsen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Klokka 04.30 onsdag norsk tid løper regjerende olympisk mester Jakob Ingebrigtsen med et uttalt mål om å vinne sitt første VM-gull på 1500 meter i Eugene.

21-åringen er den største gullfavoritten etter den mektige olympiske triumfen i Tokyo i fjor, samt utviklingen og prestasjonene han har har fulgt opp med siden.

Samtidig er det å gå inn som regjerende olympisk mester og som den største favoritten i et friidretts-VM, en ny erfaring som medfører potensielt nye utfordringer for løpsfenomenet fra Sandnes.

Advarer

Den erfarne friidrettsjournalisten Jonathan Gault konkluderer i en analyse for friidrettsnettsida LetsRun at Jakob Ingebrigtsen må passe seg for å ikke gå i en taktisk felle som fort kan inntreffe for gullfavoritter i mesterskapsfinaler som vil sette høy fart tidlig.

- Det 21 år gamle vidunderbarnet Jakob Ingebrigtsen kan dominere begivenhetene hele det neste tiåret. Han er et av sportens største talenter gjennom tidene, men Ingebrigtsen er ikke uslåelig, innleder Gault og utdyper:

- Etter OL-gullet i Tokyo tapte han Diamond League-finalen i Zürich i fjor. Og i innendørs-VM i Beograd tidligere i år prøvde Jakob å løpe fra i front, men klarte det ikke, og Samuel Tefera kapret gullet foran ham, skriver Gault.

STRENG: Jakob Ingebrigtsen fører et brutalt regime for å unngå sykdom og smitte. Video: Kristoffer Løkås. Vis mer

En viktig del av den historien er imidlertid at dagen etter den tapte duellen mot Tefera på 1500 meter i innendørs-VM, testet Sandnes-gutten corona-positivt.

- Kanskje var han ikke seg selv, men i motsetning til i fjor, hvor Ingebrigtsen kunne ligge i ryggen på regjerende verdensmester Timothy Cheruiyot i store deler av OL-finalen, vil de sterkeste rivalene nå sikte seg inn på Jakobs rygg.

Det gjelder spesielt navn som Cheruiyot, Abel Kipsang og britene Josh Kerr og Jake Wightman. Øynene deres er rettet mot Norges regjerende olympiske mester på 1500 meter.

Samuel Tefera røk for øvrig ut av gårsdagens VM-semifinale, i likhet med en annen knallsterk løper i Oliver Hoare.

Tendensen som Jakob må passe på

Å styre løpet i front, som Jakob Ingebrigtsen ofte har gjort med et ønske om høy fart og en rask tid, kan skape utfordringer, mener Gault og begrunner det med en rask analyse:

I de siste fem 1500 meter-finalene globalt, har vi fire eksempler på toppløpere som har forsøkt å sette høy fart og styre løpet fra start til mål. I bare ett av de fire tilfellene har det gitt gull:

  • I VM i 2017 løp Cheruiyot i front etter 400 meter og ledet helt fram til han ble passert av vinneren Elijah Manangoi på de siste 50 meterne.
  • I VM i Doha i 2019 klarte imidlertid Cheruiyot å vinne med den samme taktikken, i en sesong han var helt overlegen.
  • I OL i Tokyo i 2021 prøvde Cheruiyot på det samme, med Jakob Ingebrigtsen i ryggen. Det norske løpsfenomenet satte rivalen på plass mot slutten og vant OL-gullet.
  • Og da Jakob Ingebrigtsen inntok en liknende taktikk og ledelsen etter 400 meter i innendørs-VM i Beograd tidligere i år, ble han altså passert av Tefera, riktignok med det som viste seg å være covid i kroppen.
VEKKER OPPSIKT: Jakob Ingebrigtsen har blitt en av de største stjernene i friidrettsverden. Video: Løkås/Haarstad. Klipp: NRK Vis mer

- Utorlig vanskelig

Konklusjonen til Gault er som følger:

- Det er utrolig vanskelig å kvitte seg med verdens beste 1500-meterløpere i en mesterskapsfinale og løpe fra i front uten hare.

- Men hvorfor klarte Cheruiyot det i 2019? spør han videre.

I 2019-sesongen var kenyaneren et hestehode foran konkurrentene. Cheruiyot løp på 3:28,77 den sesongen. Nest raskeste løper (Jakob Ingebrigtsen) hadde 3:30,16 som beste tid den gang.

- Den sesongen var Cheruiyot i utgangspunktet 1,5 til 2 sekunder raskere enn alle konkurrentene. Er Jakob det samme nå? spør Gault og erkjenner at han er skeptisk til å svare «ja» på sitt eget spørsmål.

Tidene fra tidligere i år viser ikke et like stort forsprang ned til de sterkeste rivalene som Cheruiyot hadde i sin suverene 2019-sesong.

- Det er nok Abel Kipsang som er nærmest Jakob nå. Hvis Kipsang fortsatt er i den formen, må Ingebrigtsen kanskje være i 3.27- eller 3.28-form for å holde ham unna med en slik taktikk, mener Gault.

HEMMELIGHETSFULL: Jakob Ingebrigtsen har flere tatoveringer, noe som hjelper han med motivasjonen. Reporter: Øyvind Godø. Video: Melina Pambou Sundfør. Vis mer

Slik svarer Jakob

Han presiserer at Jakob Ingebrigtsen ønsker høy fart, men at det samtidig kan skape en taktisk konflikt fordi historien viser at en gullvinner ikke bør ligge i front i for stor andel av løpet.

Samtidig beskrives 21-åringen som en komplett løper som behersker flere scenaerier og løpsopplegg.

- I stedet for å presse opp tempo fra start og prøve å løpe ned på 3.28, bør kanskje Jakob være kald og satse på en hard siste 800 meter, mener Gault.

Overfor LetsRun.com sier Jakob Ingebrigtsen at han ikke har noen planer om å gjennomføre den klassiske «Cheruiyot-taktikken».

- Nei, jeg tror det avgjøres med en spurt-avslutning, svarer Jakob Ingebrigtsen karakteristisk kort og med et lurt smil, som vanlig full av selvtillit.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer