Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hockeypresident, stortingrepresentant, medlem av kulturkomiteen og innstilt til Idrettsforbundet

Advares mot rolleblanding

Norges Ishockeyforbund fikk mest i krisepakka. Ishockeypresident Tage Pettersen er samtidig stortingsrepresentant for Høyre, medlem av kulturkomiteen og innstilles nå også til Norges idrettsforbund. Professor i idrettsetikk Sigmund Loland advarer.

ADVARES MOT DOBBELTROLLE: Ishockeypresident og stortingsrepresentant Tage Pettersen.
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
ADVARES MOT DOBBELTROLLE: Ishockeypresident og stortingsrepresentant Tage Pettersen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer

Ingen fikk mer støttemidler i krisepakka enn Norges Ishockeyforbund, som får tildelt 24,4 millioner kroner av Lotteritilsynet. Det avlyste NM-sluttspillet er hovedårsaken til det.

Ishockeypresident Tage Pettersen er samtidig stortingsrepresentant for Høyre, sitter i familie- og kulturkomiteen og er Høyres idrettspolitiske talsmann. Etter det Dagbladet erfarer, er han også - av særforbundene - innstilt til å være medlem av valgkomiteen i Norges idrettsforbund.

Professor i idrettsetikk Sigmund Loland advarer ishockeypresident og stortingsrepresentant Pettersen mot denne krevende sammensetningen av ulike verv.

- Her skal man trå varsomt. Jeg går ut ifra at en profesjonell politiker og leder som Pettersen håndterer dette riktig. Forvaltningen har formelle habilitetsregler, og enkeltpersoner skal også selv vurdere sin habilitet. Alt som kan svekke tilliten til avgjørelsene, er uheldig. Situasjonen krever full åpenhet og godt skjønn fra Pettersens side, sier Loland til Dagbladet.

Komitésekretær Ingrid Sand tydeliggjør at Pettersen har opplyst om sine roller og anser ikke det som problematisk.

Pettersens svar

Til Dagbladet sier Tage Pettersen følgende om hvorvidt kombinasjonen ishockeypresident, stortingsrepresentant og medlem av kulturkomiteen er forenlig:

- Jeg har stilt meg selv det spørsmålet, ikke minst da jeg stilte opp som kandidat til å bli hockeypresident. Jeg ser ingen dilemmaer knyttet til det. Tvert imot er den kunnskapen jeg tar med meg fra frivillighet og idrett bra å ham med seg på Stortinget. Det er viktig å ha mennesker med relevant erfaring, svarer Tage Pettersen til Dagbladet.

- Summen av alle verv og kompetansene vi har, gjør at vi klarer å forsøke å ta mest mulig helhetlige beslutninger på Stortinget.

- Grunn til å følge godt med

Etikkprofessor Loland er enig i det, men ber likevel ishockeypresidenten om å trå varsomt.

- Det er sikkert bra med innsidekompetanse i kulturkomiteen fra rollen som særforbundspresident i idretten. Kulturkomiteen fordeler ikke ressurser internt i NIF, slik sett er ikke dobbeltrollen direkte problematisk, sier Loland, men presiserer:

- Men generelt: Å ha lederverv i en frivillig organisasjon og samtidig være avhengig av den politikken man er med å utforme i kulturkomiteen, krever godt gangsyn og sensitivitet overfor habilitetsdilemma. Om det er for krevende? Åpenhet er avgjørende. Her er det grunn til å følge godt med, tydeliggjør han overfor Dagbladet.

At Norges Ishockeyforbund fikk mest av krisepakka, har sin logiske forklaring i kjølvannet av det avlyste NM-sluttspillet som samlet sett gir store tapte utgifter for norsk ishockey.

Ishockeyforbundet søkte på vegne av klubbene som skulle deltatt i sluttspillet. Dokumentasjonen er basert på erfaring og tall fra tidligere år, som er grunnlaget for søknaden. Den ble innvilget i mai.

- Jeg vil heller si tvert imot

Høyre-politiker Pettersen avviser at han bruker sin rolle på Stortinget til å snakke opp idretten og forbundet han er president for.

- Jeg vil heller si tvert imot, jeg er en av de som har snakket opp at fotballen er idretten som bør være først ute med oppstart. Jeg tror ingen har opplevd at jeg har vært opptatt av å løfte opp ishockeysporten, sier Tage Pettersen til Dagbladet.

- Av de 169 representantene på Stortinget, er det mange som har ulike verv. Vi er engasjerte mennesker med åpenhet om andre verv og fullt innsyn i det. Når det gjelder idrett og finansiering, gjennom tippemidler som Stortinget har vedtatt hvor mye som skal gå til idrett og kultur, er det kulturdepartementet som avgjør. Stortinget bevilger i liten grad. I det daglige er det veldig lite påvirkning konkret på hvordan midlene skal disponeres.

- Bortimot null innflytelse

Forskriften som ligger til grunn, er det kulturdepartementet som har utformet. Lotteri- og stiftelsestilsynet håndterer ordningen.

- Stortinget og kulturkomiteen har bortimot null innflytelse på hvordan midlene fordeles, sier Pettersen.

- Men hva med din indirekte innflytelse som stortingsrepresentant for bærende regjeringsparti?

- I den grad jeg bruker min innflytelse til denne tematikken, er det for å snakke opp idretten generelt og frivilligheten. Jeg har ikke vært involvert i en sak som handler om ishockey konkret.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!