Kuusamo-uttaket: Petter Northugs skjebne

Advares: Skrekktallene som viser at Northug trenger Finland-tur

Å sesongåpne i Kuusamo kontra Lillehammer er som dag og natt for Petter Northug, om vi ser på løypeprofilen og historikken. Likevel er Frode Estil usikker på om det er smart av Northug å irritere lungene i bitende finsk kulde.

VIKTIG UTTAK: Om Peter Northug vrakes til Kuusamo, må han prestere på arenaen hvor han selv ikke i sine beste sesonger leverte topplasseringer. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VIKTIG UTTAK: Om Peter Northug vrakes til Kuusamo, må han prestere på arenaen hvor han selv ikke i sine beste sesonger leverte topplasseringer. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Kravet fra landslagsledelsen var klart før sesongåpningen på Beitostølen: Petter Northug måtte dokumentere form for å være blant de ti nordmennene som får delta i verdenscupåpningen i Ruka i Kuusamo kommende uke.

Northug kom aldri til startstrek grunnet sykdom og fortalte til Dagbladet forrige uke at han slet med tunge bein. Beito-forfallet impliserer i utgangspunktet at Mosvik-ekspressen ikke får delta i de finske skoger.

- Petter har signalisert at han er frisk, rask og gira på å gå skirenn i Kuusamo. Han hadde ikke gitt landslagsledelsen beskjed om det om ikke formen var bra. Petter tar ikke turen til Finland hvis han føler seg søppel, sier trener Stig Rune Kveen til Dagbladet.

Northugs sesong står ikke og faller på om han blir tatt ut til Kuusamo eller ei, fordi han uansett vil få sjansen i verdenscuprennene på Lillehammer helga etter, all den tid Norge har utvidet nasjonal kvote.

- Petter trives i Kuusamo

KLAR: Petter Northug har gitt landslagledelsen kalr beskjed: Han er konkurranseklar og vil gå verdenscupåpningen i Finland. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
KLAR: Petter Northug har gitt landslagledelsen kalr beskjed: Han er konkurranseklar og vil gå verdenscupåpningen i Finland. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Men dette uttaket er likevel kritisk for Northug, fordi rennene på Lillehammer er på langt nær like fordelaktige for ham som i Kuusamo.

Løypa på Birkebeiner Skistadion byr på motbakke etter motbakke, og historikken viser at dette er en marerittarena hvor Mosvik-ekspressen aldri har hevdet seg i det øverste sjiktet - selv ikke i sine beste sesonger.

I Kuusamo derimot har Northug alltid levert pallplasseringer og vunnet en rekke renn. Sprintløypa i de finske skogene passer Northugs kvaliteter svært godt og er i tillegg relevant for OL-sprinten i Pyeongchang. For å bli tatt ut der, må de aktuelle utøverne prestere i uttaksrennene i klassisk sprint, deriblant Kuusamo. En seier her gir arbeidsro fram mot OL-sprinten i februar.

- Løypeprofilen i Kuusamo passer Petter bedre enn på Lillehammer. Det er riktig. Petter trives bedre i løypa i Ruka, så vi håper han får gå der. Samtidig skjønner jeg at Petter har gitt landslagsledelsen et kjedelig dilemma siden han ikke gikk i helga, men det er ikke noe vi får gjort noe med nå, sier Kveen.

OL-sprinten i klassisk er Northugs største individuelle gullsjanse, noe som reflekteres i 31-åringens treningsplan i høst. Derfor trenger Northug å få vist at han også denne gang er en gullkandidat når sprint står på programmet i vinter-OL i Pyeongchang. Sprinten i Ruka i Kuusamo står av den grunn høyt på ønskelisten.

Estils advarsel

Tidligere lagkompis Frode Estil ser dette poeng, men er likevel usikker på om det er verdt å ta sjansen på å konkurrere i bitende kulden i Nord-Finland.

LUFTVEIER: Frode Estil håper Petter Northug gjør en grundig vurdering på om det er smart å presse luftveiene i Kuusamo så kort tid etter en forkjølelse. Foto: NTB Scanpix
LUFTVEIER: Frode Estil håper Petter Northug gjør en grundig vurdering på om det er smart å presse luftveiene i Kuusamo så kort tid etter en forkjølelse. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg ville kanskje ha nedprioritert rennene i Kuusamo og sett framover, fordi Petter har vært syk og da er det ikke ideelt å presse seg i 15 minusgrader. Det kan være tøft for luftveiene, selv om ikke Petter er den som har slitt mest med det. Kanskje er det en fordel i det lange løp om han ikke går i Finland, sier langrennslegenden til Dagbladet.

- Det er viktig å være smart. Jeg ser også at løypa i Kuusamo passer Petter bedre enn på Lillehammer, som har brutalt tøffe bakker. Det er harde bakker også i Finland, men ikke i samme grad, forteller Estil.

Marerittstedet Lillehammer

Petter Northug har 38 verdenscupseire, rikelig fordelt mellom en rekke ulike vintersteder, med Kuusamo, Falun, Rogla, Drammen, Oberhof, Lahti og Toblach som stedene hvor Mosvik-ekspressen oftest har triumfert.

På Lillehammer har imidlertid aldri Northug vunnet i verdenscupen før. 31-åringen har ikke engang vært topp 5 i de harde løypene i OL-byen fra 1994, som ikke akkurat er skreddersydd for Northugs kvaliteter.

Det var på Lillehammer Northug i fjor innså at han var overtrent på en arena hvor han heller har dårlige erfaringer. Hans beste individuelle verdenscupplassering i disse løypene kom i 2015 med en 6. plass på 30 kilometer fellesstart med skibytte, men da hadde han fire nordmenn foran seg.

I 2014 ble Northug nr. 12 på sprinten, nr. 35 på 10 kilometer fristil og nr. 15 på den 15 kilometer jaktstart. Året før var hans beste individuelle plassering en 9. plass på 15 kilometer klassisk da Pål Golberg triumferte på hjemmebane.

I 2011 slo Northug til med en 2. plass på Sjusjøen, et halvminutt bak vinner Johan Olsson, men det er i helt andre og lettere løyper enn på Birkebeiner Skistadion på Lillehammer.

Alltid på pallen i Kuusamo

I Kuusamo derimot har langrennskongen en meget imponerende historikk. De løypene passer ham bedre, med totalt fire verdenscupseire i den finske vinterbyen, nært grensa til Russland.

Northug sto over rennene i Ruka i Kuusamo i fjor, men i 2015 var Northug på pallen både på sprinten og på jaktstarten i minitouren. På pallen var han også i 2014, 2012, 2011 og 2009.

I 2010 ble det ikke gått verdenscuprenn i Kuusamo. Med andre ord har Northug vært på pallen i samtlige verdenscuphelger der bortsett fra da han slet stort i OL-sesongen 2013/14.

Statistikken er med andre ord veldig annerledes enn på Lillehammer. Northug har historisk sett mye større sjanser for å komme på pallen i Kuusamo enn på Lillehammer, noe som vil være viktig for Northug for å kvalifisere seg til videre verdenscup og på sikt OL.

I klassisksprinten i Kuusamo bruker Mosvik-ekspressen omtrent alltid å kjempe om seieren, og løypa har noen likhetstrekk til sprintløypa i Pyeongchang, blant annet med en lang og hard bakke like før mål.

Tidenes beste mesterskapssprinter

Det passer utøvere som både er eksplosive og utholdende godt, altså blant annet Petter Northug - og ikke minst Johannes Høsflot Klæbo.

Northug har noen verdenscupseire i sprint for å komme opp på nivået til spesialsprintere som Ola Vigen Hattestad, Tor Arne Hetland og Jens Arne Svartedal, men i mesterskap er det ingen som presterer mer stabilt enn gullgrossisten fra Mosvika.

Northug har tre mesterskapsgull i sprint, fordelt på én fristilssprint og to lagsprinter, i tillegg til ytterligere fire sprintmedaljer. Sju ganger har altså 31-åringen stått på pallen og fått sprintmedaljer rundt halsen. Det er en fangst ingen andre i langrennshistorien kan vise til.

Kriukov står også med tre gull, men én medalje mindre, altså totalt seks. Også Hetland har tre sprintgull fra mesterskap og totalt seks sprintmedaljer. Hattestad, ofte kalt tidenes beste langrennssprinter, står med fem mesterskapsmedaljer, hvorav tre av dem er av gull. Hattestad har til gjengjeld flest verdenscupseirer i sprint.

På fredag håper Northug å kjempe om en ny sprintseier.

- Petter har friskmeldt seg selv og trener to økter i dag. Nå gjelder det å trene godt fram mot helga og krysse fingrene for at Petter blir tatt ut til rennene i Finland, sier Kveen til Dagbladet.

- Tut og kjør

Frode Estil er tydelig på at hvis det er noen som skal bli tatt ut på skjønn, så er det Petter Northug. Men han ser at uttaket er svært utfordrende for landslagsledelsen.

- Når det gjelder Petter mener jeg at det er mulig å bruke skjønn og at han kan tas ut på mistanke, men jeg ser at valget er svært vanskelig med så mange gode kandidater. Jeg er glad det ikke er jeg som skal ta ut troppen, sier Estil til Dagbladet.

Den tidligere verdensmesteren og olympiske mesteren har fortsatt mye kontakt med Kveen, all den tid begge jobber på Meråker skigymnas.

- Petter har alltid gått sine egne veier med tut og kjør, hvor han har turt å trene steinhardt, der andre vil roe ned. Helt siden Petter var 19 år, har han gjort det på sin måte. Jeg tror det er derfor han har blitt så god, sier Frode Estil.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer