Jakob Ingebrigtsen

Advares

Som 11-åring drømte Jakob Ingebrigtsen (20) om å ta gull i Tokyo-OL. Men pappa Gjert Ingebrigtsen (55) kommer med en klar advarsel om hva som ikke må skje.

I KNALLFORM: Jakob Ingebrigtsen er på plass i OL-byen Tokyo.
I KNALLFORM: Jakob Ingebrigtsen er på plass i OL-byen Tokyo. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
ol-logo

OL Tokyo

2020

TOKYO (Dagbladet): - Den beste vinner! Det er Jakob Ingebrigtsens utgangspunkt når 1500-meteren kommer i gang denne uka. Tirsdag er det heat, torsdag er det semifinale og lørdag går finalen.

Yngstemann Ingebrigtsen kommer til mesterskapet i knallform og går for gull. Men ting kan skje underveis og skape bruduljer for den spektakulære 20-åringen.

Pappa Gjert Ingebrigtsen er klar:

- Vi håper og tror at vi alltid opplever fair idrett. At alt foregår innenfor fornuftige rammer. Men vi har sett en tendens til at det ikke alltid er sånn. Det synes jeg er trist. Som Jakob sier: Vi må håpe at uansett utfall, så er det den beste som vinner. Vi må håpe det ikke skjer ting som gjør at du ikke får vist hva du er god for på løpebanen.

SAMME VALG: Både Jakob og Filip Ingebrigtsen satser alle kort på 1500-meteren i OL.
SAMME VALG: Både Jakob og Filip Ingebrigtsen satser alle kort på 1500-meteren i OL. Vis mer

Han fortsetter:

- Så gjelder det for Jakob og Filip å ikke oppsøke situasjoner som er mer risikofylte enn de trenger å være. De trenger ikke å oppsøke risiko for å komme seg gjennom forsøket.

Snubling, dytting, knall og fall er skrekken. Både Jakob og Filip Ingebrigtsen satser alle kort på 1500-meteren i OL. Det var også snakk om 5000 meter for Jakob, men oppsettet tillot ikke dette.

Det har vært noen hendelser med juryen involvert. I Doha-VM i 2019 ble han disket i semifinalen fordi han løp på innsida av banen. En anke gjorde at han likevel fikk løpe finalen.

I innendørs-EM i år tråkket han innenfor lista. TV-bildene viste at han ble dyttet av en konkurrent. Anken ble tatt til følge og Jakob vant gullet.

REAGERER: Det svenske håndballandslaget hadde invitert de svenske diskoskasterne inn i lagbussen etter seieren mot Danmark. Det hadde de ikke lov til. Video: Handbollslandslaget via Instagram. Musikk: Epidemic Sound. Vis mer

Skjebnen for hvilken følelse familien sitter igjen med etter lekene, avgjøres i løpet av cirka tre minutter og 30 sekunder. Jakobs personlige rekord er 3.28,68.

Pappa og brødrene stilte sammen på et pressetreff her i Tokyo. Humøret er på topp, guttas glimt i øyet er tydelig.

Men nå starter alvoret.

Timothy Cheruiyot fra Kenya er Jakobs største utfordrer.

SENIOR: Gjert Ingebrigtsen hevder han ikke har noe han skulle ha sagt i OL.
SENIOR: Gjert Ingebrigtsen hevder han ikke har noe han skulle ha sagt i OL. Vis mer

NRK-ekspert Vebjørn Rodal sier til Dagbladet at Jakob ikke bare er medaljekandidat, men også gullkandidat. På vårt spørsmål - om en eventuell finale er planlagt i detalj - svarer Gjert:

- Vi planlegger ingenting. Hvert løp lever sitt eget liv. Det er gutta sin oppgave å gjøre det beste ut av enhver situasjon.

Faren påpeker at det er han som er sjefen før mesterskap. I mesterskap er gutta sine egne herrer.

- De er helt klart sin egen sjef. Jeg har ingenting jeg skulle sagt, hevder den suksessrike friidrettsprofilen.

Allerede som 11-åring begynte Jakob å tenke på Tokyo-OL. Nå er han her.

- Det er merkelig å være i mesterskapet som jeg har drømt om hele livet, forteller han.

- Da jeg var elleve år, nevnte jeg Tokyo i 2020 for første gang. Det var da jeg skulle slå Henrik (storebror) og ta gull på 1500 meter. Jeg har tenkt mye på finalen og visualisert mye. Jeg har ventet veldig lenge på dette.

Og:

- Jeg lyver hvis jeg sier at jeg ikke springer for å vinne.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer