Tokyo OL

Advarsel: - Hold dere unna

Økende coronasmitte kan sette en stopper for publikumsfesten i OL.

UNNTAKSTILSTAND: Japan erklærer unntakstilstand i Tokyo. Foto: AFP
UNNTAKSTILSTAND: Japan erklærer unntakstilstand i Tokyo. Foto: AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 33.80% Første dose: 66.94%
ol-logo

OL Tokyo

2020

Tre uker før OL innfører Japan en full unntakstilstand, det rapporterer den japanske kringkasteren NHK. Den vil i første omgang vare frem til 22. august.

En slik unntakstilstand vil etter alle solemerker stoppe tilskuere fra å komme på OL-arenaene.

Det betyr at når OL skal ha åpningsseremoni den 23. juli vil det knapt vært tilskuere å se på tribunen. Det som i utgangspunktet skulle være 10 000 tilskuere er dramatisk kuttet, ifølge flere japanske medier.

Tirsdag skrev flere medier at OL-arrangøren nå bare vil gi adgang til et fåtall VIP-gjester under åpningsseremonien, skriver The Guardian. Det vil angivelig bare være sponsorer, diplomater og andre spesielle gjester.

BESKJED: En frivillig bærer et skilt som ber folk holde seg unna konkurransen for å stoppe spredningen av coronaviruset. Foto: AFP.
BESKJED: En frivillig bærer et skilt som ber folk holde seg unna konkurransen for å stoppe spredningen av coronaviruset. Foto: AFP. Vis mer

Flere restriksjoner

I tillegg vil konkurransene som holdes på store arenaer etter klokka ni på kvelden angivelig bli holdt uten tilskuere. Det for å hindre at for mange mennesker oppholder seg ute på kvelden etter at konkurransen er ferdig.

Tidligere i år ble det besluttet å ha tillate maks 10 000 tilskuere på OL-arenaene eller maks 50 prosent av kapasiteten på arenaen. Utenlandske tilskuere er ikke tillatt.

FOLKETOMT: Det vil være lite tilskuere inne på den olympiske stadion i Tokyo under OL. Foto: AFP
FOLKETOMT: Det vil være lite tilskuere inne på den olympiske stadion i Tokyo under OL. Foto: AFP Vis mer

I øvelsene som ikke foregår inne på en arena og holdes ute i gatene, som for eksempel maraton, så er det vanlig at publikummere står langs løypene. Det ønsker ikke arrangøren i år og kommer med en advarsel.

- I lys av den nåværende coronasituasjonen, vil det være nødvendig å redusere risikoen for infeksjon ved å begrense bevegelsen til publikum. Det er derfor besluttet å be publikum om å holde seg unna maratonløypene, forteller arrangøren i en uttalelse til nyhetsbyrået AFP.

Redd for smittespredning

Bakgrunnen er selvfølgelig coronasituasjonen i landet. Mange japanere har vært kritiske til at OL i det hele tatt skal holdes.

MØTER MOTSTAND: Tokyo-OL er langt fra populært hos hele den japanske befolkningen. Foto: AP
MØTER MOTSTAND: Tokyo-OL er langt fra populært hos hele den japanske befolkningen. Foto: AP Vis mer

Det har også kommet flere advarsler fra medisinske eksperter om effekten tusenvis av utøvere, trenere og journalister som kommer til landet kan ha på situasjonen, melder The Guardian.

I Japan er bare 14 prosent av befolkningen vaksinerte mot viruset og Tokyo registrerte onsdag sitt høyeste antall coronatilfeller siden mai.

920 personer ble onsdag registrert smittet av coronaviruset i den japanske hovedstaden. Det er det høyeste nivået siden 13. mai. Da var dagstallet på 1010 smittede, skriver NTB.

STYGGE SCENER: Her mister han besinnelsen. Video: Rødt Kort. Vis mer

Landets statsminister Yoshihide Suga vurderer å stramme inn ytterligere, skriver den engelske storavisa.

Han innrømmer at et forbud mot tilskuere er aktuelt.

- Vi må være i beredskap og det å ha ingen tilskuere er en mulighet, uttalte Suga til tidligere denne måneden.

Medlemmer av hans liberaldemokratiske parti sies å favorisere et forbud mot tilskuere etter at det gikk dårlig i søndagens valg i Tokyo storbyforsamling, det skal ha skjedd delvis på grunn av velgernes sinne over regjeringens håndtering av pandemien.

Forsøkte å slokke OL-flammen

Søndag forrige uke skal en kvinne blant annet forsøkt å slokke OL-fakkelens flamme med vannpistol.

Ifølge Tokyo Reporter skal hendelsen ha skjedd da fakkelen passerte Mito på vei til Japans hovedstad søndag.

- Vi er imot OL, skal den 53-år gamle kvinnen ha sagt i videoen som går viralt.

Tilsynelatende stammer Takahashis motstand fra det faktum at bare 14 prosent av Japans befolkning har blitt fullvaksinert mot covid-19.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer