Martin Johnsrud Sundbys nye hverdag:

Advarsel: - Må være forberedt

Langløpskongene Anders Aukland (48) og Tord Asle Gjerdalen (37) ønsker Martin Johnsrud Sundby (36) velkommen inn i sirkuset.

LANGLØP: Martin Johnsrud Sundby etter ei treningsøkt i VM-løypene i Oberstdorf.Nå satser han på langløp. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
LANGLØP: Martin Johnsrud Sundby etter ei treningsøkt i VM-løypene i Oberstdorf.Nå satser han på langløp. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var lørdag at nyheten sprakk om at Sundby dropper å satse mot neste års OL, og heller retter fokuset mot langløp neste sesong.

- Han har signalisert i flere år at dette er noe som trigger ham, dette har jeg sett fram til, og det blir kjempemorsomt, sier Anders Aukland til Dagbladet.

48-åringen med OL- og VM-gull på stafett har selv gjort suksess i langløp, og holder fortsatt koken på sitt eget lag, Team Ragde Eiendom.

Krevende

En annen som har tatt veien fra landslaget til langløp de siste åra er Tord Asle Gjerdalen. Han vant Vasaloppet tidligere denne sesongen, og er nummer to i sammenlagtcupen i Ski Classics.

KRITISK: Tidligere lanngrennsutøver Chris Jespersen kaller NRKs innslag om Martin Johnsrud Sundby for usmakelig. Video: NRK. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

- Hvor vanskelig er overgangen?

- Før var det mange som tenkte at om man ikke lykkes i verdenscupen kan man bare hive seg med på langløp. Det holder ikke lenger. Man må trene på det, og være forberedt, forklarer Gjerdalen.

- Hvordan har treningsmengden endret seg etter du tok steget fra verdenscup til langløp?

- Jeg har trent mer. Det er ingen hemmelighet at det er mer staking. Det gjør at det blir mer overkroppsarbeid. Det krever mindre restitusjon sammenliknet med skøyting og løping, da får man også muligheten til å trene mer, sier Gjerdalen, som mener Sundby må være forberedt på å legge ned den jobben.

- Krever spesialtrening

Aukland er ikke redd for at Sundby skal falle gjennom når han tar steget neste sesong.

- Han var verdens beste skiløper i mange år, og vil ha som mål å vinne. Noen av de kortere rennene kan man komme fra verdenscupen å vinne, men prestisjefylte løp som Marcialonga og Vasaloppet krever spesialtrening, forklarer Aukland.

Han påpeker at Sundby også vant Birkebeinerrittet i 2017, til tross for at han ble påkjørt av en snøscooter underveis.

- Nå slipper han å tenke på å kvalifisere seg til mesterskap, kan spesialisere seg på staking, som han allerede er god på. Han vet også hva som venter, og hva som kreves. I tillegg slipper han reisingen, og får mer tid hjemme med familien, påpeker han.

Selv har Aukland gitt opp seiersambisjoner på egne vegne. Til tross for at han fyller 49 i september har han gått alle renn denne sesongen, og har planer om å gå neste sesong.

- Min rolle nå er som tilrettelegger og trener for at laget vårt skal vinne skirenn, sier han.

VETERANER: Tord Asle Gjerdalen og Anders Aukland. Foto: Terje Pedersen / NTB
VETERANER: Tord Asle Gjerdalen og Anders Aukland. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Vil ha profiler

Han håper også at Sundbys hopp kan gjøre at flere følger etter.

- Comebacket til Marit Bjørgen i Vasaloppet var imponerende. Petter Northug var med på Marcialonga for noen år siden, det var et løft. Utøvere som Sjur Røthe, Dario Cologna og Andrew Musgrave har vist interesse. Jeg håper å se toppløpere fra både Norge og Russland, sier Aukland.

- Ville det vært en åpen plass for Northug hos dere i Team Ragde Eiendom?

- Det har ikke vært diskutert. Jeg er opptatt av at vi skal ha et best mulig lag med tanke på å vinne skirenn. Petter har jeg ikke snakket med på en stund. Han trener og går mye på ski, jeg er glad han er i langrennsverdenen, men tror ikke han har ambisjoner om å vinne skirenn akkurat nå, avslutter Aukland.

Svenske Emil Persson vinner med all sannsynlighet sammenlagtcupen i Visma Ski Classics denne sesongen, foran Gjerdalen og svenske Oskar Kardin.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer