Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Premier League

Advarsel fra Riise

Mener Erling Braut Haaland (19) ikke bør ta flere «mellomsteg» før han går til en storklubb. - Jeg synes han skal dra til Premier League nå, sier John Arne Riise.

JAGES: Erling Braut Haaland er Fotball-Europas mest ettertraktede tenåring. Foto: NTB scanpix
JAGES: Erling Braut Haaland er Fotball-Europas mest ettertraktede tenåring. Foto: NTB scanpix Vis mer

MANCHESTER (Dagbladet): Erling Braut Haaland (19) vil trolig bruke jula til å bestemme seg for hva han skal gjøre fra januar. Enten så blir han i Red Bull Salzburg, eller så bytter han klubb.

Så langt synes alternativene å være Manchester United, Borussia Dortmund, RB Leipzig og Juventus. Sportsdirektør i Leipzig, Markus Kösche, har i løpet av de siste 24 timene bekreftet et tilbud til Haaland. Men etter det Dagbladet forstår, er siste ord på ingen måte sagt.

John Arne Riise (39) har ei fortid i England og Italia - og vet hva som kreves på det absolutt ypperste nivået. Han er klar på hva han mener gutten med «vikingmusklene» bør gjøre.

EKSPERT: John Arne Riise.
EKSPERT: John Arne Riise. Vis mer

- Jeg synes ikke han bør foreta for mange forflytninger. Først var han i Norge og nå Østerrike. Jeg synes det neste steget bør være Premier League. Han bør få erfaring, begynne å spille kamper.

Riise var i helga engasjert som ekspert for bein SPORTS. Søndag viste kanalen kampen mellom Manchester United og Everton (1-1). Sammen med ekspert-sluggeren Andy Gray og tidligere Tottenham-spiller Darren Anderton kom panelet inn på Haaland.

- Jeg tror Haaland i sitt eget hode ville elsket å gå til Premier League nå. Men han har folk rundt seg som prøver å ta det hele steg for steg, sier Riise.

Etter 39-åringens mening er det ingen grunn til å vente med å kaste seg ut i den største utfordringen av alle: Den engelske toppdivisjonen.

FRAMTIDA: Erling Braut Haaland kobles til de største klubbene i Europa, men hvor ender han opp? Rødt Kort har sett nærmere på saken. Vis mer

- Hvis han sløser bort tre år før han går til Premier League, trenger han fortsatt tid til å bli vant med Premier League. Så hvorfor ikke bare komme nå eller etter sesongen - og så begynne å få erfaring.

Riise fortsetter:

- På grunn av det han har gjort i Champions League, bør han flytte på seg. Og jeg håper det blir Premier League. Han har fysikken.

Den tidligere Liverpool- og Roma-spilleren er ikke i tvil om at 19-åringen er typen til å lykkes:

- Jeg kjenner ham. Han er et stort talent. Han er en ung gutt som jobber ekstremt hardt. Han er litt cocky i væremåten. Men du må være litt cocky. Jeg kaller det selvtillit, men du kan se det på ulike måter. Han er rask og skyter på instinkt. Han tenker ikke engang, han bare avslutter.

POPSTJERNE: Erling Braut Haalands musikkvideo fra barndommen har gått viralt etter 19-åringens storspill i Champions League. Hinter 19-åringen om julelåt her? Vis mer

Riise - ny hovedtrener i Flint Tønsberg - har ikke tro på en løsning der Haaland kjøpes av United, for så å lånes ut.

- Jeg ser ikke poenget med å gå til Solskjær, hans tidligere manager i Norge, for så å gå på lån. Da får du heller dra til et sted der du får spille fast og vente. Hvis han går til United, blir han en del av førstelaget. Han kan komme inn i noen kamper. Og han kan starte noen kamper.

Riise sier «han har hørt» at Haalands folk har møtt Uniteds folk.

- Men det kan ha vært en generell prat om framtida. Han har Mino Raiola som agent som kjenner alle.

RB Leipzig-trener Julian Nagelsmann har offentlig innrømmet at han har hatt en prat med Haaland. Og sportsdirektør Markus Kösche bekrefter nå altså et tilbud. Solskjær og United holder kortene tett til brystet foreløpig:

- Jeg kommenterer ikke spekulasjoner. Sånn er det. Han vet hva han vil gjøre. Og han vet hva han skal gjøre. Jeg trenger ikke å gi råd til andre lags spillere, sier nordmannen.

SUNDAY MIRROR: Avisa siterer Erling Braut Haaland på at han vil til Manchester United.
SUNDAY MIRROR: Avisa siterer Erling Braut Haaland på at han vil til Manchester United. Vis mer

Riise tok for øvrig selv et «monstersteg» da han gikk fra Aalesund til Monaco i 1998. For ham passet dette best, uten å ta «den norske veien» via Nederland. Fasiten er 110 landskamper og en eventyrlig fotballkarriere. Han skaffet seg et navn først og fremst i Liverpool.

Både i England og Tyskland har Haaland herjet i avisspaltene de siste dagene. Ifølge Sunday Mirror har «The Wonderkid» sagt til Solskjær at han vil til United.

- Haaland kan låse opp forsvar for United, skriver Manchester Evening News. Avisa sikter til lag som kommer til Old Trafford for å forsvare seg, og som har vært et problem for United.

- Haaland er svaret på Uniteds bønner. Han vil passe godt inn, skriver fotballkommentator Martin Samuel i Daily Mail.

Haaland-leiren vil ikke kommentere spekulasjonene. Utkjøpsklausulen i Red Bull Salzburg skal være på 20 millioner euro, eller 200 millioner kroner.