DUKKET OPP SLANK OG VELTRENT. Bollekinnene og dobbelthaken til Vishy Anand er forsvunnet. Han dukket opp på en moteoppvisning sammen med filmregissøren Anurag Kashyap (t.v.) i sin gamle dress som virket minst to nummer for stor. Nå mener inderen alvor.  Foto: Manish Arup/AP og faksimile mid-day.com.
DUKKET OPP SLANK OG VELTRENT. Bollekinnene og dobbelthaken til Vishy Anand er forsvunnet. Han dukket opp på en moteoppvisning sammen med filmregissøren Anurag Kashyap (t.v.) i sin gamle dress som virket minst to nummer for stor. Nå mener inderen alvor. Foto: Manish Arup/AP og faksimile mid-day.com.Vis mer

Advarsel til Magnus Carlsen: Se så slank Anand er blitt

Nå løfter inderen vekter for å bli en tøffere sjakkspiller.

(Dagbladet): Det er en slank og godt trent Vishy Anand som skal gi Magnus Carlsen trøbbel framover.

Det norske sjakkesset skal forsvare sin tittel i hurtig og lynsjakk i mesterskapet som starter 9. oktober i Berlin.

Magnus Carlsen vil møte en annen og lettere utgave av sjakkgeniet fra India.

Den indiske stormesteren dukket opp på en motevisning i Mumbai 21. september med en dress som virket minst to nummer for stor.

Anand har lagt om kostholdet og kjører et strengt treningsprogram for å bli en enda bedre sjakkspiller.

- Tidligere spiste jeg alt jeg kom over og som fristet. Ganske fjernt fra andre deltakere i VM-matcher som stiller med egne kokker i teamet gjennom en lang VM-match, sier Anand om sine tidligere spisevaner.

Nå har han tatt av hele ti kilo.

Bildet fra moteoppvisningen med Anand ved siden av den indiske filmreggissøren Anurag Kashyap, som onsdag ble publisert i det indiske nettmagasinet mid-day.com viser sjakkspilleren i en dress som henger og slenger rundt ham.

NÅ ER HAN BLITT SLANK. De gode bollekinnene og dobbelthaken til Vishy Anand er historie. Nå kommer inderen til Berlin og VM i hurtig og lynsjakk i ny slank og trent forfatning. Foto: AP.
NÅ ER HAN BLITT SLANK. De gode bollekinnene og dobbelthaken til Vishy Anand er historie. Nå kommer inderen til Berlin og VM i hurtig og lynsjakk i ny slank og trent forfatning. Foto: AP. Vis mer

Forfengelighet er han ikke så veldig plaget av.

Han forteller til nettstedet at han ikke har funnet det nødvendig å fornye garderoben til tross for sin nye kroppsform.

- Jeg trengte bare noen nye belter, forteller han muntert.

Anand virker til å være på høyden mentalt foran turneringen i Berlin.

Simen Agdestein er internasjonal stormester i sjakk og norgemsester sju ganger. Han var også en dyktig fotballspiller og fikk åtte A-landskamper for Norge i perioden 1988 og 1989. Det var også da han var best ved sjakkbrettet.

Agdestein er overbevist om at fysisk trening er nødvendig for at en sjakkspiller kan yte maksimalt i et langt parti.

Han forteller dette til Dagbladet:

- Jeg var klart best i 1989 og 1990. Jeg hadde samtidig også min periode på landslaget. At fysisk trening og sjakk hører sammen, er jeg helt overbevist om. Sjakk er slitsomt. Da jeg var i toppform, var jeg i mitt ess i den femte spilletimen. Det var da jeg cashet inn.

MAGNUS TRENER. Magnus Carlsen har hatt et fortrinn i matchene mot Vishy Anand. Nordmannen har vært godt trent. Men nå kommer Anand i en ny og tøffere utgave. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet.
MAGNUS TRENER. Magnus Carlsen har hatt et fortrinn i matchene mot Vishy Anand. Nordmannen har vært godt trent. Men nå kommer Anand i en ny og tøffere utgave. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet. Vis mer

Han har følgende å si om den nye livsstilen til Anand:

- Nå har det vel aldri vært de store sprellene i livet hans. Han lever nok som en god hindu og rører for eksempel ikke alkohol. At Vishy Anand har begynt å trene systematisk, er enten helt fantastisk for ham. Eller så har han bare havnet i en midtlivsskrise, spøker Simen Agdestein.
Advarer Carlsen Men han advarer Magnus Carlsen.

- Anand er en sensitiv person. Det fysiske og det mentale hører sammen. Anand taklet blant annet ikke presset på hjemmebane i den første VM-matchen mot Magnus. Han har vel også vært noe bedagelig og har fulgt en taktikk, der han ofte har gått for kjedelig remis i korte partier for å spare krefter. Det kan være vi får se en annen og sterkere Anand. Han kan bli en leiere nøtt å knekke for Magnus, sier Agdestein.

Vegetar og sjømat Vishy Anand spiser ikke kjøtt. Han forsyner seg av sjømat. Ellers går det i alle mulige former for salater.

- Han var veldig glad i snacks. Men det har han kuttet ut, forteller hans kone og manager Aruna.

Vishy Anand har hele fem VM-titler og dominerte den internasjonale sjakken i flere år. Inntil det norske sjakkgeniet Magnus Carlsen dukket opp. Anand har tapt to VM-matcher mot nordmannen. Det skjedde enkelte ganger godt ut i lange partier i de to matchene, at Anand leverte et og annet merkelig trekk som fikk ham på defensiven.

Nå er det en annen utgave som skal vise seg fram i kampen mot verdens beste sjakkspillere.

Vishy Anand påstår at han begynte å trene i 1994.

- Men det er først nå folk har begynt å snakke om det, sier Anand.

Men det er kanskje ikke så merkelig. Ti kilo ned blir gjerne synlig, og får øynene opp hos folk.

Anands treningsprogram Her er Vishy Anands uke med trening utenom turneringene:

Han tilbringer to timer daglig i et treningsstudio og løfter vekter og utfører gymnastiske øvelser, såkalt stretching.

En dag i uka er han på sykkelen. En annen dag tilbringer han med svømmetrening.

Når turneringer pågår, legger han bort den systematiske treningen, men går i stedet lange turer mellom partiene.

Simen Agdestein forteller at Vishy Anand har vært ganske irritabel og enkel å få ut på glattisen underveis i partiene.

- Om han fikk spørsmål om hvordan det gikk med spillet, kunne han se irritert ut ganske lenge. At han er fysisk bedre rustet, påvirker også styrken mentalt på en positiv måte, mener Simen Agdestein.

Sjakktreneren på Toppidrettsgymnaset ser fram til å se den nye utgaven av Vishy Anand.

Magnus Carlsen holder seg i form med å trene og leke med forskjellige former for ballspill. Nå blir det to formspillere som møter hverandre ved sjakkbrettet.