- Advart mot Azar

LERKENDAL (Dagbladet): Før Azar Karadas (21) signerte for RBK, ble Nils Arne Eggen oppringt av flere som ville advare ham mot å kjøpe ungutten.

- Azar er jo så snill. At han havnet på glattcelle i Bergen, må skyldes dårlige kamerater, sier Eggen.

I dag er det ingen på Lerkendal som angrer på at de hentet stortalentet fra Brann før sesongstart.

- Det ringte jo folk for å advare meg. Det skjedde også da John Carew var på vei hit. Men det forstår jeg ingenting av. Begge to er jo snille gutter. Azar er jo en «landsens gut» fra Nordfjord, doserer Eggen, som aldri har hatt trøbbel med Karadas.

Men både han og sportsdirektør Rune Bratseth var forberedt på at det kunne bli det.

- Vi visste selvfølgelig om Azars påstått noe brokete fortid da han kom hit. Men vi tok ingen forholdsregler, vi snakket ikke med ham om det - vi gjorde rett og slett ingen ting. For du trenger ikke det i Rosenborg - spillergruppa tar seg av oppdragelsen, sier Bratseth.

Veteran Skammelsrud forklarer:

- I Rosenborg må du være ydmyk når du kommer inn som ny spiller. Hvis ikke blir du ikke akspetert. Og Azar har vært det fra første sekund. Jeg er imponert over holdningen hans.

Tok av

I går flokket pressen seg rundt Rosenborgs nye stjerneskudd. Karadas var tydelig brydd av oppmerksomheten. Han er nemlig den første til å innrømme at han var mer umoden og rølpete da han var i Bergen. Derfor er han ikke overrasket over at Eggen ble advart.

- Nei, det overrasker meg ikke. Jeg har fått så mye drit og piss fra folk i den byen, sier Karadas til Dagbladet.

Da det tok av som verst for Karadas i 2000-sesongen, gikk det over styr for ham. Verst var det da han havnet på glattcelle etter en våt bytur.

- Det fløt vel over i begeret til slutt. Det har jeg aldri lagt skjul på. Det kom til et punkt der jeg følte at jeg måtte bort for å fornye meg. Og de første seks månedene i Rosenborg har jeg blitt mye roligere. Her er det hele tida profesjonelle folk som backer meg opp. Om det går bra eller dårlig, så har jeg alltid noen å prate med.

Bra i Brann

- Hadde du ikke det i Bergen?

- Jo, jeg ble tatt godt vare på der også. De gjorde ikke noe feil. Både Teitur og klubben støttet meg bra den tida jeg var langt nede. Men jeg var mer umoden da. Hadde jeg vært 30 år, og ikke 18 da jeg slo igjennom i 2000-sesongen, så hadde nok mange av de tingene jeg gjorde, vært unngått.

- Hva hadde skjedd om du hadde scoret to mål for Brann i Champions League i fjor?

- He-he. Da hadde jeg ikke klart å stå på beina i dag, ler Karadas.

Etter praktkampen mot Inter har Karadas nemlig hatt noen herlige timer.

- Det har vært deilig. Fine minner. Og jeg er faktisk litt overrasket over at jeg spilte såpass bra.

Ydmyk

Nils Arne Eggen utropte i går Karadas til angrepsspiller for framtida. Dermed har vi trolig sett ham som midstopper for siste gang på lang tid. Men Eggen vil ikke høre ordet «stjerne» knyttet til Karadas.

- I RBK skal vi ikke ha stjerner. Bare gode fotballspillere. Stjerner hører hjemme på himmelen. Og da må man dessuten passe seg for at stjernene kan bli svarte hull. Det går nemlig sånn med noen av dem. De forsvinner.

Derfor maner RBK-sjefene til moderasjon.

- Azar er ingen toppspiller ennå, understreker Bratseth.

- Han vet like godt som noen at den toppen han nådde tirsdag, kan snu til en bunn allerede i neste kamp. Men han kan bli en toppspiller - han har både holdningene og de forutsetningene som skal til for å lykkes.

Karadas løfter allerede mest av alle RBK-gutta i benkpress. Temperamentet som ofte styrte 21-åringen i feil retning i Bergen, er man fullstendig klar over på Lerkendal.

- Nå kriger jeg på banen. Ikke utenfor. Jeg liker å spille tøft, sier Karadas.

- Gjør du noe utenom fotballen nå? Studerer du noe?

- Nei, eller, det vil si: Jeg studerer trav, og travhester. Har eksamen hver mandag på Leangen. Hittil har jeg ikke bestått en eneste av dem, ler han.

Innsatsen mot Inter tirsdag kveld sto uansett til en solid laud.

STOLT: Azar Karadas studerer bildet av seg selv etter 1-1-scoringen mot Inter. Arni Gautur Arason og Christer George studerer Azars fanatiske ansiktsuttrykk på Dagblad-fotograf Arnt E. Folviks blinkskudd.