Advart mot comeback

I sommer var Egil Østenstad et fotballvrak. I dag likner han en mann som kan skyte Viking ut av bunnstriden.

STAVANGER (Dagbladet): -  Jeg hadde ikke trodd at det skulle bli aktuelt for meg å spille allerede nå. Da jeg begynte å trene med Viking, tenkte jeg mest på neste sesong. Fortsatt har jeg et stykke igjen, men det har fungert overraskende bra, sier Østenstad.

Den rolige, joviale karen fra Torvastad på Karmøy har overrasket de fleste med sitt comeback hos de mørkeblå. Også trener Roy Hodgson.

-  Kampen mot Sogndal var hans første på toppnivå på ni måneder. Jeg ventet at han skulle gjøre en god jobb, men ikke så god. Han har overrasket meg, sier Hodgson. I dag starter han med Østenstad på topp for andre kamp på rad.

Usikker

Med sine kjappe vendinger og uventede løp ser han ut til å være i form i øsregnet på Vikings treningsfelt. Likevel var nok «Østen» en del bedre i 1996, da han scoret 23 mål på en knapp sesong. Da han dro til Southampton, sto han oppført med 147 seriemål for de mørkeblå.

I England scoret han hat-trick mot Manchester United og fikk plass på landslaget. Han havnet i andre klubber, deriblant Glasgow Rangers. De siste åra ble det mye benkesliting og skader, men likevel ei fantastisk tid, synes han selv.

-  Jeg føler jeg har fått veldig mye ut av profflivet. Det var mye lettere å komme seg ut i den tida, og familien hadde det helt topp i England, sier han.

I juni flyttet Egil Østenstad, kona og deres tre barn hjem til Norge. Åtte års proffliv har gitt familien økonomisk trygghet. Han tenkte på å kutte ut fotballen for godt.

-  Jeg var en hjemvendt proff på 32 år med en skade jeg ikke visste om jeg ville bli kvitt. En stund var det også deilig å ikke være fotballspiller, sier han. Østenstad begynte likevel å trene med Viking, bare for å se. Det gikk bra nok til at et comeback var mulig.

Fare for nedrykk

-  Det var ikke mange som syntes det var en god idé. «Dette må du ikke finne på. Du har alt å tape,» sa de fleste. Men de jeg hører mest på, mente jeg burde prøve. Kona mi støttet meg også, noe som var veldig viktig.

Så er han tilbake, på et lag med god økonomi, ny stadion og en merittert trener. Likevel: Viking sliter i bunnen.

-  Det er bare å se på tabellen for å se at det er fare er stor for nedrykk. Men jeg tror vi skal klare det. De siste kampene har det gått oppover. Men det er en grunn til at vi ligger der vi ligger. Vi er neppe helt trygge før den siste kampen er spilt, tror spissen.

Østenstad tar sikte på å spille ut neste sesong. I lokalpressen ble han lansert som kandidat til ny Viking-direktør samme dag som Bjarne Berntsen ble sparket.

-  Hvis det er noe jeg ikke har forutsetninger for å gjøre nå, er det å være direktør i en stor fotballklubb som Viking, sier Østenstad og flirer.

TILBAKE: Egil Østenstad (32) trodde han var ferdig med fotballen. I stedet gjorde han et sterkt comeback på Viking forrige helg. I dag starter han som spiss mot Ham-Kam.