NY ROSENBORG-TRENER: Eirik Horneland. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
NY ROSENBORG-TRENER: Eirik Horneland. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpixVis mer

Advarte RBK mot å ansette ham. Dette sier Kjernen nå

Eirik Horneland presenteres som Rosenborg-trener i dag.

I dag blir Eirik Horneland (43) endelig presentert som Rosenborgs nye trener. Han kommer som kjent fra trenerjobb i Haugesund, som han ledet fra oktober 2016.

Da Rosenborg skulle finne ny trener, var det mange mulige kandidater som dukket opp. Utenlandske trenere som Kasper Hjulmand, Peter Bosz og Morten Wieghorst var blant dem som ble nevnt, mens Sarpsborg 08-trener Geir Bakke takket nei til jobben.

Da det ble kjent at Eirik Horneland seilte opp som den mest aktuelle kandidaten til trenerjobben, kom supporterklubben Kjernen med et åpent brev, der de blant annet advarte mot å gjøre Horneland til hovedtrener.

«Vi liker tanken på å hente Horneland til Rosenborg. Vi liker hans tanker rundt det å slå ned på et slapt treningsregime. Vi liker hans måte å stille krav til spillerne på. Vi liker hans tanker om å bygge et solid defensivt fundament i et lag», står det blant annet, før advarselen kommer:

«Det er Bjørn Hansen han minner oss om, ikke Nils Arne Eggen. Han minner oss ikke om den ubestridte eneren på benken, på brakka og i media. Han minner oss om sidekicken. Vi ser han ikke være den samlende faktoren i klubben».

Kjernen pekte på at det ikke alltid er slik at du får førstevalget, men advarte samtidig mot å gå for det nest beste alternativet.

«Men går man for ei løsning som ikke ser ut til å være bra nok for verken spillere eller publikum, så er det snakk om å bygge ambisjonene ned i stedet for opp. Og det var jo ambisjoner vi ønsket oss til jul», står det i det åpne brevet, som ble publisert like før jul.

- Overrasket

Daglig leder i Kjernen, Espen Viken, forteller til Dagbladet at Kjernen ønsket «en hard julegave» av Rosenborg, men er klar på at nå som styret har tatt sin beslutning om å ansette Horneland, vil supporterne stå bak den avgjørelsen.

Supporterlederen forteller at treneransettelsen i utgangspunktet kom overraskende på dem, samtidig som de også ser positive sider ved ham som trener.

- Vi er skeptiske til om han lykkes, men er villige til å gi han en mulighet, sier Viken.

- Vi vet mye bra om Horneland, hvor tydelig og hvilken fin type han er. Vi er skeptiske til den defensive og ikke ballbesittende fotballen han har hatt i Haugesund. Vi er spente, men gleder oss til seriestart, sier Viken videre.

Viken er klar på at supporterne skal gi Horneland en sjanse til å motbevise dem. Han stoler på styret, som har vurdert treneren for å være kompetent til å lede Rosenborg.

Supporterlederen er heller ikke skuffet over at det ikke kom inn et stort trenernavn på Lerkendal, som det lenge var et håp om.

- Nei, jeg kan ikke si at jeg personlig er skuffet, men jeg vet at en del folk er skuffet, for de hadde høye forventninger. Vi supportere tenker med hjertet. Det er ikke før vi spiller fotball at vi ser hvordan det blir. Vi har gitt et innspill til styret, og nå har styret ansatt en ny trener, så nå støtter vi laget. Vi skal støtte treneren, sier Viken.

Viken påpeker at Horneland er en håndverker og at Kjernen ønsker en dyktig fagmann, en som kan skape «trøkk og glede» på treningsfeltet.

Stor utfordring

Så er spørsmålet hvordan meritterte spillere vil reagere på å få en trener som ikke har vunnet noe i fotballen.

- Det er kanskje den første utfordringen han får, å få spillerne på sitt lag. Det er flere ting enn diplomer og medaljer som teller i fotball. Det kan være en utfordring for enkeltspillere å ta imot. Han har et rykte på seg for å være tydelig, og det er han som er trener. Da har vi en mulighet til å komme i mål, sier Viken, som særlig vil ha bort det han kaller «å jukse defensivt».

Håpet er at Horneland vil spille en offensiv og underholdende fotball i Trondheim, selv om det motsatte som oftest var tilfellet under hans ledelse i Haugesund.

Viken viser til trenerlegenden Nils Arne Eggen, som var villig til å angripe selv om Rosenborg møtte store lag i Europa. Viken mener Horneland ikke har noe valg når det gjelder å få Rosenborg til å framstå som et offensivt lag.

- Jeg er spent på å se hvor nøye og hvor ambisiøs Horneland er, sier Viken.

I kjølvannet av ansettelsen oppsto det en uenig som gjorde at Rosenborg etter rapporter måtte betale tre millioner kroner for å sikre seg Horneland umiddelbart, etter at treneren skal ha vært på oppsigelsestid i Haugesund.

- Det styret der er jeg ferdig med. Jeg er litt irritert på at Haugesund endte opp med tre millioner, for jeg kjenner på at de ikke hadde krav på det, men samtidig er det greit å ha en trener på plass, sier Viken om den saken.

Eirik Horneland presenteres som trener 14.00 på Lerkendal.