Advokaten reagerer

Mener hoppkomiteen baserer pressemelding tirsdag ettermiddag på misforståelse. - Jeg reagerer på påstanden, sier advokat Marit Håvemoen.

PRESSET: Sportssjef Clas Brede Bråthen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
PRESSET: Sportssjef Clas Brede Bråthen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Konflikten mellom hoppernes sportssjef, Clas Brede Bråthen, og skiforbundet eskalerte på nytt i ettermiddag.

For første gang gikk hoppkomiteen inn i saken og kommenterte hva den mener har vært blant problemene i «samarbeidsformen» mellom Bråthen og skiforbundet.

Leder Alf Tore Haug mener Bråthen forsøkte «å kuppe» sin egen ansettelse da han i juni angivelig brukte et kontraktsutkast til å fortelle omgivelsene at han hadde fått forlengelse som sportssjef.

LEDER AV HOPPKOMITEEN: Alf Tore Haug. Foto: Vidar Ruud / NTB
LEDER AV HOPPKOMITEEN: Alf Tore Haug. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer

Blant annet skal Bråthen ha fylt inn lønn og andre opplysninger i det påståtte kontraktsutkastet. Dette får hoppkomiteen til å ta affære:

- Dette er åpenbart arbeidsgiverstyrt informasjon, påpeker Haug, gjengitt av Dagbladet i ettermiddag.

- Seint på kvelden 25. juni sender Clas Brede ut en e-post til nåværende og tidligere hoppkomité, samt ledergruppa i hopp om at han har signert ny kontrakt og takker komiteen for tilliten.

Haug mener Bråthen foregrep begivenhetenes gang:

- Leder av hoppkomiteen tar umiddelbart kontakt med Clas Brede, og det gjøres helt klart at dette er et tillitsbrudd vi er skuffet og sterkt opprørt over, forteller Haug.

OMRINGET: Clas Brede Bråthen snakket med flere medier da Daniel-André Tande var tilbake i hoppbakken i dag. Foto: Lise Åserud / NTB
OMRINGET: Clas Brede Bråthen snakket med flere medier da Daniel-André Tande var tilbake i hoppbakken i dag. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Han påpeker at han ikke burde signert utkastet.

- Men jeg presiserer på det sterkeste at det aldri var tvil eller uklarheter rundt at dokumentet ikke var en kontrakt til signering. Jeg hadde heller aldri en tanke om at Clas Brede skulle misbruke min tillit på denne måten.

Han mener kontraktsutkastet var et signal til Bråthen om at de ville ha ham med videre. Angivelig presiserte han at partene måtte avvente neste skritt.

Bråthens advokat, Marit Håvemoen, slår tilbake mot det påståtte «kuppforsøket»:

- Jeg reagerer på denne påstanden. Bråthen var selvsagt glad for tilbudet, signerte og returnerte avtalen til HK, men det er ikke hevdet at denne avtalen gir ham krav på stillingen.

Haug - som ikke har besvart Dagbladets henvendelser - er ikke enig i dette:

- Vi er kjent med at det er gjort forsøk på å få «signeringen» offentliggjort gjennom skiforbundets kanaler. Slike forhold kan vi ikke være kjent av i Hopp-Norge, og en samlet hoppkomité håper nå at fokuset kan snus slik at vi i fellesskap gjenoppretter den nødvendige tilliten i alle ledd.

Saken står der at Bråthen ikke får forlenget jobben som sportssjef etter neste sesong, Advokaten har på vegne av Bråthen varslet søksmål mot skiforbundet. Kravet er fast ansettelse i forbundet etter 17 år på åremålskontrakter.

Det heter:

«På vegne av Bråthen kreves det fast ansettelse i skiforbundet. Det er etter vår oppfatning ikke tilstrekkelig for midlertidig ansettelse i idretten at det er inntatt «sport» i stillingstittelen. Bråthen vil ha en rettslig avklaring på om han i den stilling som han har hatt siden 2004, med hovedsakelig administrative oppgaver, er omfattet av det unntaket som følger av arbeidsmiljølovens regler om midlertidig ansettelse.»

Til Dagbladet sier Håvemoen:

- Noe krav eller noen anførsel om at den avtale som blir omtalt i media i dag er en bindende avtale, er ikke omfattet av søksmålsvarselet. Det er ikke der hevdet at den avtalen som er omtalt av leder for hoppkomiteen er en rettslig bindende avtale.

- Hvordan reagerer du da på ordlyden om «kupp»?

- Jeg reagerer på påstanden om at han har forsøkt å kuppe egen ansettelse. Etter det jeg har forstått har han forsøkt å sende en takkemelding til dem som hadde tillit til ham. Den kontrakten som er omtalt i media i dag, dreier seg også om en midlertidig kontrakt. Søksmålsvarselet dreier seg om fast ansettelse basert på at Bråthen har vært midlertidig ansatt i rollen som sportssjef i 17 år.

- Det hevdes at han forsøkte å fylle ut egen lønn?

- Slik jeg har skjønt det, fikk han beskjed om å fylle inn dette selv. Årsaken var at dette var noe hoppkomiteen ikke hadde noen presis informasjon om.

- Hvilket tall fylte han ut?

- Det var etter det jeg forstår den lønna han hadde fra før.

- Han forsøkte ikke å pumpe den opp?

- Nei.

- Hvor føler du at denne saken står?

- Vi har sendt et søksmålsvarsel som går på krav om fast ansettelse. Saken står i akkurat samme stilling som tidligere. Spørsmålet er om han etter 17 år som administrativ leder for hopperne har krav på fast ansettelse. Det mener vi at han har.

- Handler det om fast ansettelse i skiforbundet eller som sportssjef?

- Vi har varslet om at det ved et eventuelt søksmål vil bli krevd fast ansettelse i skiforbundet, og det er stilling som sportssjef for hopp han nå har hatt i 17 år.

FØLELSER: Clas Brede Bråthen fikk en klem av Maren Lundby i Midtstubakken i dag. Foto: Lise Åserud / NTB
FØLELSER: Clas Brede Bråthen fikk en klem av Maren Lundby i Midtstubakken i dag. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Haug står i pressemeldingen fast på at de håper å finne en løsning internt. Samarbeidsklimaet mellom Bråthen og generalsekretær Ingvild Bretten Berg og skipresident Erik Røste er mer enn anstrengt. Men også Bråthens forhold til Haug later til å være problematisk.

Bråthen fikk en advarsel to dager før jul. Hva advarselen går ut på kunne Dagbladet avsløre i en artikkel mandag.

- Som tidligere uttalt har vi hatt et ønske om å jobbe fram løsninger internt. Men vi ser oss nå nødt til å informere om forløpet til det omtalte kontraktsutkastet, sier hoppkomitteens leder, Alf Tore Haug.

Han fortsetter:

- I et møte med Clas Brede og hoppkomiteen 22. juni ble det lagt fram flere ulike løsningsforslag, samt gjennomgått hvilke krav i forhold til hans samarbeidsform som var helt nødvendig å enes om for at et samarbeid med resten av skiforbundet og øvrige aktører skulle kunne fungere. Både løsningsforslag og krav ble avvist av Clas Brede, og situasjonen framsto som låst fra hans side.

UVERDIG: - Jeg blir fryktelig lei meg på vegne av utøverne, sier Clas Brede Bråthen. Han mener det er uverdig at Maren Lundby og co. må ta en ny kamp. Vis mer

Viljen til kontraktsforlengelse med Bråthen mener han har vært der.

- Vi ønsker å beklage til hele Hopp-Norge at vi ikke klarte å avverge denne situasjonen. Det er også beklagelig at hoppledelsen valgte å offentliggjøre konflikten på et tidspunkt der vi fremdeles hadde gode muligheter og felles mål.

Haug understreker at siste ord ikke er sagt:

- Vi har hatt en klar ambisjon om å lykkes i våre forsøk på å finne en god løsning, og tar det som vårt ansvar å bidra til dette helt til vi er i mål, uten at vi vet nøyaktig hvor det er akkurat nå.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer