MYE OPPMERKSOMHET: Saken mot Oscar Pistorious blir av mange sammenliknet med den legendariske rettergangen til OJ Simpson, og der OJ hadde sin karismatiske forsvarer i Johnnie Cochran, har «Blade Runner» Barry Roux. Foto: AP Photo/Kim Ludbrook/NTB Scanpix
MYE OPPMERKSOMHET: Saken mot Oscar Pistorious blir av mange sammenliknet med den legendariske rettergangen til OJ Simpson, og der OJ hadde sin karismatiske forsvarer i Johnnie Cochran, har «Blade Runner» Barry Roux. Foto: AP Photo/Kim Ludbrook/NTB ScanpixVis mer

Advokaten til «Blade Runner» tjener en halv million på rettssaken

Nesten 30 000 kroner dagen.

(Dagbladet): Saken mot Oscar Pistorious blir av mange sammenliknet med den legendariske rettergangen til OJ Simpson. Og der OJ hadde sin karismatiske forsvarer i Johnnie Cochran, har «Blade Runner» Barry Roux.

Den rutinerte advokaten ble verdenskjent under høringen i fjor, og ifølge engelske The Guardian får han også betalt deretter.

Nærmere bestemt nesten 30 000 kroner dagen, eller 508 000 kroner om rettsaken går over de 17 dagene som er berammet.

Imponerte Roux fikk mye skryt da han overbeviste retten om at det ikke var noen fare for at Pistorious ville stikke av fra anklagene.

En sør-afrikansk journalist beskrev hvordan han plukket fra hverandre aktoratets bevis på følgende måte.

- Det er som å se en baby-sel bli slått ihjel.

Over 30 år i faget Roux begynte som advokat helt tilbake i 1982, og hans klientliste er like lang som den er fargerik.

På 1990-tallet representerte han den tidligere generalen fra apartheid-tiden Lother Neethling. Han saksøkte avisa Die Vrye Weekblad som hadde hevdet at han hadde hjulpet til med å forgifte anti-apartheidaktivister.

Det endte med at avisa måtte betale en betydelig erstatning til Neethling samt saksomkostningene, og til slutt måtte avisa legges ned.

Han forsvarte også den skotskfødte forretningsmannen og tidligere Rangers-direktøren Dave King da han risikerte fengsel for å ha ignorert den største skatteregningen i Sør-Afrikas historie.

Etter 13 år i retten slapp King å sone, samt at regningen han måtte betale til skattemyndigheten ble redusert til nesten en fjerdedel av det opprinnelige kravet.

Telefonnummer Retten har så langt fått høre Pistorius' naboer Michelle Burger, Charl Johnson og Estelle Van Der Merwe beskrive hva de hørte den skjebnesvangre natta.

Da IT-konsulenten Johnson ble krysseksaminert i går, endte det med en svært uheldig konsekvens for ham. Sør-afrikansk rett tillater nemlig for første gang at det som skjer i retten vises direkte på TV.

Vitner i saken kan be om at ansiktene deres ikke vises, men lyden vil gå rett ut til hvem som helst. Problemet i Charl Johnsons tilfelle var at mobilnummeret hans ble lest opp høyt i retten i går.

Det er med andre ord en voldsom interesse rundt det som skjer. Dermed var det mange som fikk med seg telefonnummeret til Johnson.

Truet I morges fortalte vitnet, som bor i et hus 177 meter unna boligen Pistorius delte med Steenkamp, at han har fått et «stort antall» telefoner og tekstmeldinger etter at nummeret hans ble lest opp direkte på TV i går ettermiddag.

I retten i dag beskrev Johnson flere av samtalene og meldingene som truende. En av meldingene sa: «Vi vet at Oscar ikke drepte Reeva, hvorfor ljuger du i retten?».

- Telefonen bare ringer og ringer, så jeg har skrudd den av, sa Johnson, som mener sin rett til privatlivets fred er alvorlig kompromittert.

Dommeren Dunstan Mlambo, som tillot at saken vises på TV, har uttalt at dette kan trekkes tilbake dersom det er behov for det.

Flere medier er allerede blitt advart etter å ha lagt ut bilder av Michelle Burger, tatt fra hjemmesiden til Universitet i Pretoria, der hun jobber som foreleser.