Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ærefrykten gjorde Anands landsmann paff: - Det er et veldig vanskelig spørsmål

Harikrishna kan passere Anand som Indias beste spiller.

I NORGE: Pentala Harikrishna spiller Norway Chess sammen med blant andre kinesiske Li Chao.
Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
I NORGE: Pentala Harikrishna spiller Norway Chess sammen med blant andre kinesiske Li Chao. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): Vishy Anand er ansett for å være Indias største nålevende idrettsutøver. 46-åringen er fem ganger verdensmester og et forbilde for mange av landets drøyt 1,2 milliarder innbyggere.

Det gjør ærefrykten stor hos Indias nest beste sjakkspiller, Pentala Harikrishna. Så stor at 29-åringen ikke engang klarer å svare på om han ønsker å passere Anand på verdensrankingen eller ikke, noe han bare er sju poeng fra å gjøre.  

- Det er et veldig vanskelig spørsmål, sier Hariskrishna og blir rolig.

Respektfull Harikrishna ble lenge sett på som mannen som skulle ta opp arven etter Anand. Han skulle bli indisk sjakksports neste store stjerne. Slik har det ikke gått, men Hariskrishna har i det siste avansert til en 13. plass på verdensrankingen og er nå bare et solid resultat under Norway Chess fra å frata Anand stempelet som nasjonens beste spiller.

- Jeg hadde muligheten på Gibraltar sist, men så spilte Vishy bra i Kandidatturneringen og økte ratingen sin, sier Harikrishna, før han fortsetter å gi inntrykk av at han nærmest ikke tør å gå forbi landsmannen sin:

- Jeg er ikke ute etter å gå forbi ham i rating, for jeg fokuserer bare på å spille mitt spill. Jeg er glad for at han gjorde det bra i sin forrige turnering. Jeg håper begge gjør det bra.

Møter Anands overmann I dag er imidlertid muligheten til stede for å hente inn nesten hele Anands forsprang, ettersom motstander er den høyest rangerte spilleren som finnes: Magnus Carlsen.

Hvis Harikrishna vinner tjener han 6,2 ratingpoeng, mens Carlsen vil tape tilsvarende.

Det blir ingen enkel oppgave for inderen, men Harikrishna ønsker selvsagt å tukte mannen som strippet Anand for verdensmestertittelen i Chennai i 2013. Dagblad-ekspert Einar Gausel tror på sin side at 29-åringen vil være fornøyd med uavgjort.

- I og med at Harikrishna ikke er vant til å spille på dette nivået, vil remis være et kjemperesultat for ham. Du kan oppnå ratingen din på forskjellige måter. Han har tjent en del av poengene ved å spille en del åpne turneringer og noen lukkede hvor de absolutt beste ikke har vært med. Harikrishna er ikke kjent for å være den mest fargerike spilleren. Han har lenge vært sett på som veldig kjedelig, men samtidig er han supersolid. Med svarte brikker mot Magnus vil jeg tro at han vil prøve å spille så solid som overhodet mulig, sier Gausel.

For Carlsens del øyner han muligheten til å få en pangstart på Norway Chess, turneringen han aldri har vunnet. Etter seieren i lynsjakken i går kveld, hvor hjemmehåpet på effektivt vis inkasserte 7,5 av ni mulige poeng, virker både selvtilliten og formen å være på topp.

PS: Første runde av superturneringen i Stavanger starter i dag klokken 16.00 og vises direkte på TV 2 Sportskanalen.

Les også: 

NÆR ANAND: Harikrishna er bare sju poeng bak Anand på verdensrankingen. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
NÆR ANAND: Harikrishna er bare sju poeng bak Anand på verdensrankingen. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix Vis mer

Derfor elsker russisk sjakklegende å spille i Norge 

• Carlsen-oppvisning vekker oppsikt: - Han sender en beskjed her

• Tror svensk stjerneskudd kan ryste Carlsen

• Carlsen om egen prestisjefilm: - Jeg har ikke sett den

• Carlsens sjakk-app verdt 130 millioner 

• Carlsen tilbudt mental hjelp etter fjorårets Norway Chess-drama

• Dro på treningsleir til Spania: - Må overkomme psykisk barriere

• Opprørt over Carlsens VM-motstander: - Det er respektløst

Hele Norges coronakart