Æresgjest drevet på flukt

Trist historie om IOCs manglende mot.

ÆRESGJEST PÅ FLUKT: Et datainnbrudd hos WADA avslørte varsleren Julia Stepanovas hemmelige adresse i USA. Nå må hun og familien flykte. FOTO: REUTERS/Michael Kooren.
ÆRESGJEST PÅ FLUKT: Et datainnbrudd hos WADA avslørte varsleren Julia Stepanovas hemmelige adresse i USA. Nå må hun og familien flykte. FOTO: REUTERS/Michael Kooren. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

MIDT under OL er lekenes viktigste kvinne på flukt. Julia Stepanova; den russiske varsleren som presset idretten til å starte det store oppgjøret mot Russlands statsdop, må etter datainnbruddet hos verdens antidopingbyrå (WADA) forleden bytte til en ny hemmelig adresse for å komme unna hjemlandets mulige hevn.

Forhåpentligvis får hun hjelp av amerikanske myndigheter til det. Men idretten kommer ikke unna at oppgjøret med selve svindelen fortsatt er ganske veikt.

FOR Stepanova som valgte å fortelle om hvorfor hun og hundrevis av russiske idrettsstjerner jukset, får ikke konkurrere i Rio-OL.

Planen hennes var å komme tilbake på nattas 800 meter på OL-stadion for å bli beskyttet av verdens oppmerksomhet. På den måten ville hun løfte fram den råttenskapen som skjer i kulissene i internasjonal toppidrett.

Den internasjonale olympiske komite (IOC) ville det annerledes. Rett før lekene startet besluttet de at Julia Stepanovas egen dopingdom måtte få den samme konsekvensen som russiske dopingdommer flest; det vil si at dommene i seg selv diskvalifiserte til å få være med. Julia ble invitert til Rio som æresgjest, fikk løfte om økonomisk kompensasjon, men kunne ikke løpe.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer