ÆRESGJEST PÅ FLUKT: Et datainnbrudd hos WADA avslørte varsleren Julia Stepanovas hemmelige adresse i USA. Nå må hun og familien flykte. FOTO: REUTERS/Michael Kooren.
ÆRESGJEST PÅ FLUKT: Et datainnbrudd hos WADA avslørte varsleren Julia Stepanovas hemmelige adresse i USA. Nå må hun og familien flykte. FOTO: REUTERS/Michael Kooren.Vis mer

Æresgjest drevet på flukt

Trist historie om IOCs manglende mot.

MIDT under OL er lekenes viktigste kvinne på flukt. Julia Stepanova; den russiske varsleren som presset idretten til å starte det store oppgjøret mot Russlands statsdop, må etter datainnbruddet hos verdens antidopingbyrå (WADA) forleden bytte til en ny hemmelig adresse for å komme unna hjemlandets mulige hevn.

Forhåpentligvis får hun hjelp av amerikanske myndigheter til det. Men idretten kommer ikke unna at oppgjøret med selve svindelen fortsatt er ganske veikt.

FOR Stepanova som valgte å fortelle om hvorfor hun og hundrevis av russiske idrettsstjerner jukset, får ikke konkurrere i Rio-OL.

Planen hennes var å komme tilbake på nattas 800 meter på OL-stadion for å bli beskyttet av verdens oppmerksomhet. På den måten ville hun løfte fram den råttenskapen som skjer i kulissene i internasjonal toppidrett.

Den internasjonale olympiske komite (IOC) ville det annerledes. Rett før lekene startet besluttet de at Julia Stepanovas egen dopingdom måtte få den samme konsekvensen som russiske dopingdommer flest; det vil si at dommene i seg selv diskvalifiserte til å få være med. Julia ble invitert til Rio som æresgjest, fikk løfte om økonomisk kompensasjon, men kunne ikke løpe.

DER OG DA virket det som en konsekvent avgjørelse som speilet IOC sin vilje til å ta et oppgjør med tidligere dopingdømte russere. Problemet var bare at dette inntrykket ikke stemte:

  • IOC ville ikke ta noe oppgjør.

Først ble den nye regelen om automatisk utestengelse av russiske dopingdømte, plukket fra hverandre i idrettens høyeste domstol (CAS). Så slapp særforbund etter særforbund sine russere igjennom. Det gjorde at den opprinnelige store russiske OL-troppen til slutt bare ble redusert i friidrett, vektløfting og roing.

Mens russerne inntok OL-byen med over 270 deltakere og plukket sine vante medaljer, ble det aldri plass til varsleren Julia Stepanova.

Og hva varsler det?

I HVERT FALL at den olympiske bevegelsen er mer redd for å fornærme Russland enn for å leke videre med dopete deltakere. Det er muligens geopolitisk kløktig, men for idretten en det en farlig prioritering.

Eller som den tyske TV-journalisten Hajo Seppelt spurte i sin siste opprørende dopdokumentar:

- Hvor konsekvente er vi i kampen mot doping?

Det er Seppelts dokumentarer for TV-selskapet ARD som har drevet fram de siste års store avsløringer. Denne journalistikken førte til WADA-kommisjonene som først fikk friidretten til å utestenge Russland, og så la grunnlaget i McLaren-rapporten for å ta det store oppgjøret med all russisk statsvindel.

TV-DOKUMENTARENE til Seppelt hadde mistet sin kraft uten Julia Stepanova og mannen Vitalij. Fra sin hverdag som henholdsvis toppløper og ansatt i det russiske antidopingbyrået (RUSADA) opplevde de denne svindelen på kroppen. Sammen sørget paret for bevisene i form av lydbånd og utskrifter som avslørte en bløff større enn noen kunne ha trodd:

- Alle i systemet, generasjon etter generasjon, har tiet om dette, sier Julia i starten av det siste programmet.

Da var de internasjonale avsløringene kommet så langt at hun kanskje trodde hun kunne finne en trygg plass i en renere idrett. Nå vet hun bedre:

  • . IOC feiget ut, og Julia og familien er på flukt.

Men selve fortellingen er ikke til å rømme fra. Når idrettens æresgjest midt under OL må flykte i redsel for sitt eget liv, er det en nitrist historie.