Ærlighet varte lengst

Det er ikke dette VM-gullet som er det største. Det er veien dit.

EN LANG VEI TILBAKE: Therese Johaug er tilbake som verdensmester etter et løp der veien var viktigere enn gullet. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
EN LANG VEI TILBAKE: Therese Johaug er tilbake som verdensmester etter et løp der veien var viktigere enn gullet. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SEEFELD (Dagbladet): Både Therese Johaug og mange andre trodde 15 km skiathlon skulle være den vanskeligste distansen å vinne for henne i VM. Løypa var ganske lett, konkurrentene kunne henge og så passet det avgjørende oppløpet best for de som hadde høyest maksimalfart. Det har aldri vært Therese.

I stedet har hun gått den lange veien. Daglig slit, daglige forsakelser og full orden på en tjukkere og tjukkere treningsdagbok. Til slutt var hun sportens aller beste; før oppmerksomheten glapp mens hun åpnet en pakning med leppesalve på et hotellrom i Italia.

Men kanskje var det akkurat da hun virkelig ble en løper for de lange distansene.

GULL: Therese Johaug var fullstendig overlegen på lørdagens 15 kilometer. Video: NRK. Vis mer

FOR det er jo ikke det som skjedde i sporet i Seefeld i formiddag som rører mest. Det er den lange, lange veien fram til denne VM-starten. Og påminnelsen om at ærlighet varte lengst.

Uansett hvor kritisk du bedømmer det slurvet som ble gjort på det hotellrommet i Livigno og Thereses manglende erkjennelse av egen skyld midt i sjokket, er det ingen tvil om at hun hele denne tida har vært ærlig.

Følgende fakta er ubestridte: Alle detaljer i historien hennes er sjekket og verifisert av erfarne politietterforskere, leppesalven stod på kontrollskjemaet helt fra prøven ble tatt, det positive anabole funnet passet nøyaktig til det medikamentet hun hadde oppgitt og ingen rettslig instans verken nasjonalt eller internasjonalt har trodd at hun er skyldig i doping.

DETTE var ingen bevisst svindel; det var et klumsete regelbrudd. Den forskjellen var og er helt sentral.

Det er som den anerkjente sveitsiske jusprofessoren Antonio Rigozzi sist høst skrev i en gjennomgang av CAS-dommen på fagnettstedet World Anti Doping Code Commentary:

- Utøvere som Therese Johaug er tilfeldige ofre (collateral damage) av systemet, forklarte han.

Det er Rigozzi som er medforfatter i standardverket om WADA-koden. Han vet bedre enn de fleste hva som er vesentlig i dette bolverket mot svindel i internasjonal idrett. Derfor måtte Thereses slurv få en reaksjon, men derfor må vi rundt henne også evne å se forskjell på bevisst juks og en tilfeldig feil.

Det gjør Antonio Rigozzi som tilføyde:

- Selv om forføyningene passer perfekt med WADA-koden, er dette en av de sakene der man intuitivt føler at det ikke ble gitt full rettferdighet.

DENNE påminnelsen fra den internasjonale juridiske ekspertisen, har såvisst ikke nådd fram til de mange av Johaugs kritikerne som klassifiserer henne som dopet. For i Sverige gikk debatten om Johaugs dopingprøve direkte etter dagens sportslige maktdemonstrasjon, og hos oss betegner VGs kommentator i dag debatten om dopingbegrepet som "et forsøk på å omskrive historien".

Nå det blir så lite følsomt, er det tid for å tenke seg om hva denne dopingdefinisjonen gjør med Therese Johaugs videre karriere. Og enda viktigere: Hvordan det påvirker kampen i all idrett mot den virkelige dopingen.

For vi må også være ærlige:

  • De som fortsatt forbeholder seg retten til å klistre dopmerket foran på lua til Therese Johaug, kan knapt nok juble for dette VM-gullet.

Hadde de hatt rett, ville ikke dette vært et gull for norsk idrett.

Men det er det.

BÅDE for oss og Therese er det ekstremt stort. I løpet av utestengelsen har hun løftet nivået opp til noe sporten ikke har sett:

  • Aldri har noen jente gått fortere på ski enn henne.

Også det har noe å gjøre med ærlighet. Da Therese etter hvert mer og mer fikk kontroll over følelsen av at straffen var for urettferdig, ble perspektivet på den sportslige karrieren hennes riktigere. Langrenn overskygget ikke lenger alt i hverdagen. Det ble viktigere å være trygg på at hun aldri hadde gjort noe etisk galt og at de som var rundt henne først og fremst så akkurat det.

DENNE tryggheten har hun tatt med seg inn i utviklingen av teknikken. Takket være det skarpe blikket til trener Pål Gunnar Mikkelsplass, er brikkene til den perfekte utgaven av skiløperen Therese Johaug satt bedre på plass.

Sammen har de hatt treningsopphold i VM-løypa med testløp både i klassisk og fristil. Gradvis gjennom all treningen i de to vintrene uten konkurranser har Therese utviklet en roligere teknikk der hun har fått mer kraft i hver skyv, en langt mer effektiv dobbeldans og større kraft i stakingen.

ensom vei mot VM-gullet var all denne framgangen tydelig. Etter at Therese sprakk feltet på den høye marsjfarten opp den første langbakken, dro hun fra de tre som forsøkte å følge henne i de lette partiene på den rå stakingen.

Det ga en luke som trioen Ingvild Flugstad, Astrid Jacobsen og Natalia Nepryaeva aldri hadde krefter til å tette igjen. Det hjalp ikke at de kom nærmere på nedkjøringen til stadion. Thereses nye staketempo økte avstanden igjen.

Og så ble alt avgjort opp bakken på den neste klassiske runden.

VED skibytte var forskjellen på rundt halvminuttet. Etter en runde med skøyting var det økt til nesten minuttet. Og sånn ble det selv om Ingvild Flugstad Østberg hadde et imponerende rykk fram til sølv.

De to nære vennene vet alt om styrkeforholdet dem imellom. De kom rett fra enda en felles treningsleir i høyden der Ingvild har brukt dagene fornuftig til å finne tilbake til storformen som ga henne seier i Tour de Ski.

Men det å finne krefter til å slå Therese Johaug er mye vanskeligere. For igjen:

  • Ingen kvinne har noen gang gått 15 km raskere på ski enn Therese i solskinnet i Seefeld.

Men denne gangen var veien fram kanskje viktigere enn både farten og gullet.

Torsdag

21. februar

Kl 12.00 Prolog sprint: Sprint fristil kvinner og herrer
Kl 14.00 Finaler: Sprint fristil kvinner og herrer

Fredag

22. februar

Kl 10.30 Hopp storbakke: Kombinert (HS120 i Innsbruck)
Kl 16.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Lørdag

23. februar

Kl 11.00 15 kilometer skibytte: Kvinner
Kl 12.30 30 kilometer skibytte: Herrer
Kl 14.30 Hopp Storbakke: Herrer

Søndag

24. februar

Kl 09.15 Semifinaler lagsprint: Langrenn kvinner og herrer
Kl 10.30 Hopp lagsprint: Kombinert
Kl 11.30 Finaler lagsprint: Sprint fristil langrenn kvinner og herrer
Kl 13.30 Lagsprint kombinert 2 x 7,5 kilometer langrenn
Kl 14.45 Lagkonkurranse hopp: I Innsbruck

Tirsdag

26. februar

Kl 13.30 10 kilometer klassisk: Kvinner
Kl 16.00 Kvalifisering hopp: Kvinner

Onsdag

27. februar

Kl 14.00 15 kilometer klassisk: Herrer
Kl 16.15 Hopp: Kvinner

Torsdag

28. februar

Kl 11.00 Hopp normalbakke: Kombinert
Kl 13.00 Stafett langrenn: Kvinner, 4x5 kilometer
Kl 15.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Fredag

1. mars

Kl 13.15 Stafett langrenn Herrer, 4x10 kilometer
Kl 16.00 Hopp Herrer, normalbakke

Lørdag

2. mars

Kl 11.00 Lagkonkurranse kombinert: Hopp normalbakke
Kl 12.15 30 kilometer: Kvinner, fristil
Kl 14.45 Lagkonkurranse kombinert: Langrenn, 4x5 kilometer
Kl 16.00 Mixed lagkonkurranse hopp: normalbakke

Søndag

3. mars

Kl 13.00 50 kilometer: Herrer, fristil

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer