Afrika drømmer om fotball-VM

DURBAN (Dagbladet): Sør-Afrikas nasjonale kringkaster, SABC, går for full maskin. Nyhetsoppleserne har på seg VM 2006 t-skjorter og erklærer sin støtte til nasjonens VM-søknad i hver eneste sending. I det hektiske ungdomsprogrammet av den hippe sorten synger fire unge menn i designerklær nasjonalsangen, og innimellom kommer ølreklamene befolket av et fargerikt fellesskap av sportsgale mennesker, avløst av blafrende sørafrikanske flagg.

Både sportsikonet Pelé og den argentinske fotballartisten Maradona har uttrykt sin støtte til Sør-Afrikas kandidatur.

- Det er Afrikas tur til å arrangere et fotball-VM nå, og hvem ville være bedre enn Sør-Afrika, sier Diego Maradona.

TIDLIGERE PRESIDENT Nelson Mandela vil holde alle fingrene krysset i morgen. Hans visjon om regnbuenasjonen og president Thabo Mbekis idé om en afrikansk renessanse trenger sårt en vitamininnsprøytning.

- Jeg er inspirert over den voksende internasjonale oppfatningen om at det er Afrikas tur, sier Nelson Mandela.

Ti år etter Mandelas løslatelse og seks år etter det første demokratiske valget sliter Sør-Afrika med korrupsjon i alle samfunnsledd - inkludert fotball - og en kriminalitet som er ute av kontroll. Aids truer med å knekke en hel generasjon, og arbeidsledigheten nærmer seg 40 prosent. Avstanden mellom fattig og rik øker, og hudfarge samsvarer fremdeles godt med hvor du hører til på den økonomiske rangstigen. Nettopp derfor undervurderer ikke det offisielle Sør-Afrika betydningen av et fotball-VM i landet.

FOTBALL-VM ER SOM KJENT mye mer enn 32 lag som kjemper om en tittel. Det er store penger, politikk og nasjonale prosjekter. Sør-Afrikas politiske elite ser en enestående mulighet til å gi ny kraft til byggingen av det nye Sør-Afrika, samt å styrke sin egen posisjon. Det er først og fremst store sportsbegivenheter som har stemplet seg inn i landets kollektive minne etter 1994 og gitt innhold til ideen om en regnbuenasjon for alle. I 1995 ble Sør-Afrika verdensmestre i den tradisjonelt hvite sporten rugby med Mandela på tribunen, og fem år etter får fremdeles mennesker med forskjellige hudfarger få gledestårer i øynene ved tanken. Da Sør-Afrika arrangerte det afrikanske mesterskapet i fotball i 1996, og vant, ble fotball noe mer enn den tradisjonelt svarte sporten den har vært.

Økonomisk vil det oppleves som en langt større seier for Sør-Afrika enn for Tyskland å vinne kampen om VM 2006. I et land der de fleste ungdommer ikke har råd til å kjøpe skikkelige fotballsko, kan de milliarder av kroner VM vil tilføre i form av investeringer, arbeidsplasser og turisme, gjøre en betydelig forskjell. Spørsmålet er selvsagt hvor mye som havner i lommene på selskaper av typen Coca-Cola og sponsorer knyttet til Fifa.

SØRAFRIKANSKE MEDIER HAR smått begynt å gå av hengslene etter at det gradvis har gått opp for dem at fotball-VM i 2006 ikke bare er en fjern drøm; landet er en av favorittene. En rapport, lekket til den britiske avisen The Times i forrige uke, viste at det internasjonale fotballforbundet, Fifa, vurderer Tyskland, Sør-Afrika og England som skikket til oppgaven. Dermed er Marokko ute av dansen. England ble rangert som nummer tre, akkompagnert av voldsom syting fra det britiske fotballforbundet. Landslagets faste skare av hooligans under fotball-EM kan ha diskvalifisert landet fra kampen om å bli vertsnasjon. Statsminister Tony Blair har sagt at England bør trekke sin søknad. Da står Tyskland igjen. Og Sør-Afrika.

- Jeg vet vi vil få VM, sier Sør-Afrikas landslagskaptein, Lucas Radebe, som til vanlig er forsvarsklippe og kaptein på Leeds.

Tyskland utgjør den største trusselen mot Sør-Afrikas kandidatur. Det er mange gode grunner til å overlate VM 2006 til trygg tysk disiplin. Men i rettferdighetens navn er det få som er uenige i at det faktisk er Afrikas tur. Sørafrikanerne selv har jobbet hardt for å kommunisere at Sør-Afrika først og fremst har gode rasjonelle argumenteter og at Afrika ikke er «Det håpløse kontinentet», som The Economist kalte det på en forside tidligere i år. Sør-Afrika har allerede ni anlegg som holder mål til VM-kamper, med nærliggende gode flyplasser og motorveier, og klimaet kunne ikke vært bedre. Sør-Afrikas europeiske konkurrenter til VM 2006 har naturlig nok vært mest opptatt av å peke på Sør-Afrikas «håpløse» sider. Sør-Afrika er ikke klar for dette arrangementet, påstår Tysklands Franz Beckenbauer. England har hengt seg opp i kriminaliteten, som er Sør-Afrikas største minus.

KONTINENTET EKSPORTERER KLASSESPILLERE til europeiske toppklubber i stor stil, men sliter med selvtilliten. Sør-Afrikas kampanjeleder, den tidligere ANC-politikeren Danny Jordan, har visst å slå tilbake. Da den høye beskytter av Englands kampanje, Bobby Charlton, pekte på den urolige situasjonen i Lagos, Nigeria og hvordan dette kunne virke negativt inn på Sør-afrikas søknad, svarte Jordan følgende:

- Lagos er sju timer fra Johannesburg, seks timer fra London. Da det var uroligheter i Kosovo ifjor, som er en times flytur fra London, sa vi ikke at det ville virke negativt på Englands søknad.

Avstemningen kan bli en meget dramatisk affære. 24 representanter har stemmerett, og det trengs 13 stemmer for å vinne. Det vil sannsynligvis bli flere avstemningsrunder i Zürich i morgen. I første runde vil antakeligvis norske Per Ravn Omdal og resten av de europeiske representantene i Fifas høyeste organ fordele sine stemmer på England og Tyskland. De arabiske representantene vil stemme på Marokko, og de afrikanske og latin-amerikanske stemmene vil etter alt å dømme sørge for at Sør-Afrika henger med til siste runde sammen med Tyskland. Dermed kan det ende med at Sør-Afrika og Tyskland står med 12 stemmer hver i siste runde. Da kan Fifa-president Sepp Blatters stemme bli avgjørende. Han har lenge sluttet seg til koret om at det er Afrikas tur, og han mistenkes for å støtte Sør-Afrikas søknad.

Bafana Bafana-kaptein, Lucas Radebe, til daglig kaptein i Leeds i England, krysser fingrene når dommen avsies i morgen klokka 14.00.

- Å spille i et verdensmesterskap i Sør-Afrika er mye mer enn en personlig drøm. Det er ytterst viktig for landet. Millioner av drømmer vil bli til virkelighet.