<strong> GA TYSKERNE TRØBBEL:</strong>  Algeries Islam Slimani feier forbi tyske Per Mertesacker under nattas intense VM-kamp. Algerie var nær ved å kontre istykker VM-favorittene. FOTO: EPA/Abedin Taherkenareh.
GA TYSKERNE TRØBBEL: Algeries Islam Slimani feier forbi tyske Per Mertesacker under nattas intense VM-kamp. Algerie var nær ved å kontre istykker VM-favorittene. FOTO: EPA/Abedin Taherkenareh. Vis mer

Afrika satt på vent

Kampfiksing, spillerboikott og et charterfly med bonuspenger er heldigvis bare en del av denne historien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

AFRIKA har forlatt fotball-VM 2014 og etterlater seg 11 av 17 tapte kamper, tre uavgjorte oppgjør og like mange seire; pluss en serie røverhistorier fra virkeligheten om kampfiksing, treningsnekt, spillerboikott , og et eget charterfly med bonuspenger for å lokke de afrikanske stjernene på banen.

Den dårlige statistikken og alle de triste VM-fortellingene er likevel bare en del av sannheten om afrikansk elitefotball. I det store bildet ble Brasil 2014 det første mesterskapet der kontinentet klarte å få med to lag til åttedelsfinalene, samt en nødvendig påminnelse om at det blir for enkelt å bedømme afrikansk fotball under ett.

For hva har egentlig Algeries ville VM-natt gjennom ekstraomgangene mot Tyskland å gjøre med en gjeng vestafrikanske nasjoner som ikke spilte opp til det høye nivået som alle stjernespillerne deres tilsa eller den fortsatt noe luftige påstanden om at en av Kameruns kamper var fikset ?

ETT enslig VM gir selvsagt alt for svakt grunnlag for å måle styrkeforholdet i internasjonal fotball. Dette traurige mesterskapet for regionale storheter som Nigeria, Ghana og Elfenbenkysten kommer tross alt etter en periode der internasjonal klubbfotball mer enn noen gang preges av strålende afrikanske spillere. Mange nettopp fra disse VM-nasjonene.

Men først og fremst er den afrikanske landslagsfotballen like mangeartet som vår europeiske. Derfor forsvant Nigeria og Algerie på høyst forskjellig vis i går:

•• Der nigerianerne selv i en spillemessig jevn kamp mot Frankrike egentlig aldri hadde høyt nok kollektivt nivå på angrepsspillet sitt til å kunne gå videre, skaket nettopp kombinasjonene i de smarte algirske angrepene storfavorittene fra Europa.

<strong> SELVSAGT SELVMÅL:</strong>  De vestafrikanske lagene har ødelagt for seg seliv i dette mesterskapet. Her en skuffet Joseph Yobo etter selvmålet mot Frankrike. FOTO:  EPA/Jorge Zapata.
SELVSAGT SELVMÅL: De vestafrikanske lagene har ødelagt for seg seliv i dette mesterskapet. Her en skuffet Joseph Yobo etter selvmålet mot Frankrike. FOTO: EPA/Jorge Zapata. Vis mer

Problemet for den tyske forsvarsrekke var ikke i seg selv tempoet til den aggressive midtspissen Islam Slimani, men måten resten av det algirske laget utnyttet denne fartsfordelen på.

FOR selv om fotball fortsatt er en ung sport i alle de afrikanske landene, er tilnærmingen ganske forskjellig fra region til region. Der Nigeria i likhet med de fleste vestafrikanske nasjonene lenge har prestert godt på overlegen individuell fysikk og stor fart, ligger de arabiske lagene fra Nord-Afrika mye tettere til den lange latinske tradisjonen med en dypere forståelse av felles angrepsmønstre.

Det gjorde at Algerie var nær en sensasjon mot et Tyskland som etter en trøstesløs førsteomgang mer og mer lignet en verdensmester.

får algerierne selv bale med hvorvidt dette velspillende, lekne landslaget deres er algirsk nok.

Bakgrunnen for den bekymringen har vært sammensetningen av  VM-troppen der hele 17 av 23 spillere er oppvokst i Frankrike og har lært fotballen sin der. Noen av dem snakker ikke engang arabisk. Det som har bundet dem sammen er valget om å spille for foreldrenes hjemland; altså det valget der legenden Zinedine Zidane og dagens spisstjerne Karim Benzema foretrakk Frankrike.

<strong>LIKE VED:</strong>  Islam Slimani (til høyre) og Sofiane Fedhouli fortviler etter 1 - 2 tapet i åttedelsfinalen. FOTO  EPA/Oliver Weiken.
LIKE VED: Islam Slimani (til høyre) og Sofiane Fedhouli fortviler etter 1 - 2 tapet i åttedelsfinalen. FOTO EPA/Oliver Weiken. Vis mer

Før VM måtte lagets bosniske trener Vahid Halilhodzic roe ned nasjonalistisk hjemlig misnøye ved å forsikre at de utenlandsbaserte spillerne han valgte "virkelig ønsket å ha på den algirske trøya".

DEN lojaliteten vist seg gjennom turneringen der Algerie har vært det afrikanske landet i best balanse. Stjernespekkete Elfenbenkysten skuffet, mens den interne pengekranglingen preget turneringen for Kamerun, Ghana og Nigeria.

Det er dessverre gode grunner for det siste. Etter forrige VM var for eksempel  Nigeria i sammenhengende krangler og rettssaker om fordelingen av de millionene som FIFA betale for deltakelsen i Sør-Afrika 2010, og i alle disse tre landene har utbetalingene av FIFA-millionene skapt et samrøre mellom myndighetene og fotballen.

I Brasil-VM er summen til fordeling økt til ca. 50 millioner kroner bare for å være med, og spillet om denne potten mellom politikere, fotballedere, ledere, trenere og spillere er like uoversiktlig. Det førte til de ulike boikottaksjonene underveis.

MEN det fører ikke afrikansk fotballen framover.

Når den framgangen som reflekterer talentgrunnlaget lar vente på seg, er det mest på grunn av alt rotet rundt fotballen. Toppidrett krever helst stabile samfunn. Der er få av dagens afrikanske land, og det gjør at landslagene deres sliter med å innfri de store forventningene som alle kontinentets klassespillere skaper.

I mens går det ihvertfall an å glede seg over stadig nye. Som Algeries superspiss Islam Slimani som er på vei fra portugisiske Sporting til West Ham og Premier League.

Islam er en taktisk klok angriper; spesielt flink til å trekke unna stopperne i de avgjørende sekundene før han får ballen, for på den måten å få maksimalt gode vinkler videre framover. Det var disse smarte bevegelsene hans som tvang Tysklands toppkeeper Manuel Neuer til å løpe en halv mil i natt.

26-årige Islam har fått denne klassiske fotballutdannelsen med seg hjemmefra gjennom en lang klubbkarriere i Algerie. Midt i alt rotet de andre afrikanske VM-landene har skapt for seg selv i Brasil, er dette et lite tegn på den afrikanske framgangen som kommer.

Nå er den bare på vent.

Esten O. Sæther er landslagstrener i futsal (innendørsfotball) og kommentator i Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer