Afrikas beste ute av VM

Nederland videre etter 2-1 mot Elfenbenskysten.

(Dagbladet.no) Nederland-Elfenbenskysten 2-1.

Det har vært snakket mye om de afrikanske lagenes problemer med å kapre VM-poeng. Paradoksalt nok ble laget som har stått for kontinentets beste prestasjoner slått ut i kveld.

Elfenbenskysten spilte gode kamper både mot Argentina og i kveldens kamp mot Nederland - til ingen nytte.

Nå gjenstår bare en kamp mot Serbia og Montenegro - der ingen av lagene har mulighet til avansement.

Mager trøst

Elfenbenskysten har dermed kun vunnet nye venner under VM. Det er en mager trøst, synes lagets trener Henri Michel.

- Hver gang får jeg høre det samme: Dere har et praktfullt lag, men dere tapte, sier han.

Han mener laget trenger mer erfaring.

RUUDS FØRSTE: Endelig fikk Ruud van Nistelrooy score i et VM-sluttspill. Elfenbenskysten klarte bare å redusere en gang etter at United-spissen her gjør 2-0. Foto: AP/Scanpix
RUUDS FØRSTE: Endelig fikk Ruud van Nistelrooy score i et VM-sluttspill. Elfenbenskysten klarte bare å redusere en gang etter at United-spissen her gjør 2-0. Foto: AP/Scanpix Vis mer

- Lærdommen i dag er at Elfenbenskysten ikke er klar til å slå de store fotballnasjonene foreløpig, sier Michel

Sterk angrepstrio

Samtidig framstår Nederland nok engang som et spennende lag - først og fremst på grunn av den Premier League-trioen på topp. Igjen var matchvinneren fra åpningskampen, Arjen Robben, tidvis en gedigen trussel.

Men i dag overlot han til rekkekameratene Robin van Persie og Ruud van Nistelrooy å score målene.Nistelrooy synes også synd på de folkekjære «Elefantene» fra Vest-Afrika.

- De er veldig uheldige som har tapt to ganger. De fortjener bedre slik de har spilt mot Argentina og mot oss, sier United-spissen.

Eboue snytt for straffe

Nederland startet å angripe fra første sekund. Arjen Robben fortsatte der han slapp i forrige kamp, og fikk Arsenals hurtige back Emmanuel Eboue tidvis til å se treig ut.

Men snart kom «Elefantene» i siget, og Eboue skulle hatt straffe da han ble holdt av van Bronckhorst i feltet i det 13 minuttet. Han falt trolig litt for enkelt til å overbevise dommeren.

Afrikas beste ute av VM

Ti minutter seinere var det i stedet klubbkameraten Robin van Persie som fikk en sjanse på dødball. Han ble felt av en tredje Gunners-spiller - Kolo Toure - 17 meter fra mål.

Frisparket fra van Persie var hardt og godt, men Elfenbenskystens Jean-Jacques Titzie burde kanskje løftet armene raskere og stoppet skuddet i keeperhjørnet.

Ruuds første VM-mål

Arjen Robben sprintet nok en gang forbi Eboue, før han tredde ballen kirurgisk inn til Ruud van Nistelrooy etter 26 minutter. United-spissen scoret sitt første VM-mål da han løftet ballen over Titzie.

Elefantene fortsatte likevel å jage scoring, og det var bare trist at Didier Zokoras gedigne langskudd spratt ut og ikke inn i mål etter å ha funnet krysstanga.

Like etterpå var det Nederland som - kanskje - ble snytt for straffe. Robben fikk nok en liten dytt i det han prøvde å skvise seg mellom to forsvarere, og stupte i bakken. Det er mulig dommeren gjorde rett i å holde fløyta unna munnen, men det påfølgende gule kortet til Robben var i alle fall meget strengt.

Bakari Kone sikret ny spenning i kampen etter 36 minutter. Han satte fart, passerte to nederlendere og skjøt fra 17 meters hold. Denne gangen gikk ballen på innsiden av treverket, og Edwin van der Sar kunne ikke forhindre sitt første baklengsmål på landslaget siden oktober 2004.

Drogba må stå over

Van der Sar var våkent ute i feltet bare noen minutter seinere og snappet ballen foran beina på Didier Drogba.

Chelsea-spissen tuppet løst borti brystet til United-keeperen. Det er vanskelig å si om det var med vilje, men Drogba fikk i alle fall et gult kort som koster ham Elfenbenskystens siste gruppespillskamp mot Serbia og Montenegro - uten at det betyr så mye nå.

Elefantene presset hardt

Andre omgang åpnet med noen nederlandske halvsjanser. Deretter ble hollenderne presset lengre og lengre bakover på egen halvdel.

Med hurtighet og teknikk kjempet Elefantene seg gang på gang inn i feltet, men stadig kom oransje bein eller van der Sar-armer i veien for avslutningene.

Robin van Persie reddet på målstreken med brystkassa etter et hjørnespark for Elfenbenskysten etter 78 minutter.

Nærmere kom ikke Elfenbenskysten det ene poenget de trengte for å ha et håp om avansement i siste kamp.

• Din mening: Vil du savne Elfenbenskysten, eller var det viktigere å få med Nederland og Argentina videre?

DROGBA-FARVEL: En utslått Didier Drogba måtte bare gratulere Chelsea-kollega Arjen Robben med avansement. Drogba får heller ikke spille Elfenbenskystens siste VM-kamp etter at han fikk sitt andre gule kort i dag.