Agdestein: - Carlsens omdømme har fått en skikkelig trøkk

Simen Agdestein ønsket et nei til den omstridte bettingavtalen til Norges Sjakkforbund. Det fikk han. Magnus Carlsen, derimot, ønsket det motsatte.

ARGUMENTERTE FOR ET NEI: Simen Agdestein var blant dem som mente at Norges Sjakkforbund burde styre unna en sponsoravtale med bettingselskapet Kindred. Foto: Kristian Ridder-NIelsen/Dagbladet
ARGUMENTERTE FOR ET NEI: Simen Agdestein var blant dem som mente at Norges Sjakkforbund burde styre unna en sponsoravtale med bettingselskapet Kindred. Foto: Kristian Ridder-NIelsen/DagbladetVis mer

LARVIK (Dagbladet): Verdens desidert beste sjakkspiller, Magnus Carlsen (28), opprettet nylig sjakklubben Offerspill. Dette grepet ville gi stemmer til klubben i voteringen over om Norges Sjakkforbund skulle si ja eller nei til å inngå en sponsoravtale med bettingselskapet Kindred.

Carlsen var nemlig sterkt for at avtalen, som skulle gi forbundet 50 millioner over fem år, skulle vedtas. Slik gikk det imidlertid ikke.

Forslaget ble klart nedstemt under søndagens sjakkongress. Det gledet blant andre Simen Agdestein.

- Begge sider var nok slitne nå. Det var godt å få en avgjørelse. Sjakkspillere lar seg ikke kjøpe, vi er ikke opptatt av penger. Da hadde vi ikke spilt sjakk. Men vi trenger penger. Det var greit med et så massivt flertall, sier Agdestein til pressen etter at resultatet ble klart.

APPLAUS: Ordstyrer Cato Schiøtz fikk applaus da han kunngjorde stemmene under Norges sjakkforbunds kongess. Sponsor-avtalen ble vraket. Video: NFS Vis mer

- Skikkelig trøkk

På spørsmål fra NRK om han tror Magnus Carlsens omdømme har fått seg en trøkk etter debatten som i lengre tid har splittet Sjakk-Norge, svarer Agdestein ja.

- Han har nok fått seg en skikkelig trøkk på grunn av Offerspill... Det så ut som han prøvde å kuppe en demokratisk prosess med det grepet, sier Agdestein.

Den sjudobbelte norgesmesteren, som trakk seg fra årets mesterskap i protest mot blant annet denne avtalen, er likevel klar på at han mener Carlsen hadde Sjakk-Norges beste i tankene hele veien.

- Vi må ikke glemme hvilken enorm kraft han har. Han ønsker det beste for norsk sjakk. Jeg tror og håper vi kan bruke Offerklubben til noe kjempebra nå. Han kan dra med seg tusenvis av hjemmesittere som kan komme seg til sjakken, sier Agdestein.

Magnus Carlsens manager, Espen Agdestein (Simens bror), skriver følgende i en sms til Dagbladet.

- Magnus har ikke vært opptatt av omdømmet sitt i denne saken. Tvert imot, så har han engasjert seg selv om han visste det vil være mange motkrefter, skriver Espen Agdestein til Dagbladet.

Han fortsetter:

- Han har gjort det fordi han er ambisiøs på norsk sjakks vegne og er solidarisk med de som ønsker å satse på sjakk. Magnus vil klare seg fint. Det vil sjakkinteressen i Norge også, med over 400 000 nordmenn som medlemmer på ulike internasjonale sjakknettsteder. Organisert sjakk i Norge derimot, med sine under 4000 medlemmer, har mistet en fantastisk mulighet og vil ikke ha midler til å utvikle seg, skriver Espen Agdestein.

POPULÆR: Magnus Carlsen er en av Norges mest populære idrettsstjerner. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
POPULÆR: Magnus Carlsen er en av Norges mest populære idrettsstjerner. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer

Stor splid

Det var på forhånd stor usikkerhet rundt hva utfallet av kveldens avstemning ville bli. Som nevnt har spørsmålet har skapt stor splid i Sjakk-Norge de siste ukene.

Carlsen har fått kritikk, og rykket selv ut og benektet påstandene om at han ønsket å kuppe kongressen.

Carlsen opprettet nylig sjakklubben Offerspill, som raskt vokste og ga Carlsen-siden en haug med delegater - derav stemmer - under årets kongress. Lørdag ble det imidlertid klart at Carlsens klubb bare får seks stemmer.

- Jeg tenker at de som snakker om et kuppforsøk, får ta det på sin kappe. Vi ønsker å være en sjakklubb for flest mulig, og vi ønsker å få gjennom avtalen på lovlig og demokratisk vis, har Carlsen sagt til NRK.