TIDEN ER INNE Simen Agdestein ønsker å satse på sjakken igjen - 25 år etter at han var nummer 16 i verden. Foto: Joachim Baardsen / Dagbladet.
TIDEN ER INNE Simen Agdestein ønsker å satse på sjakken igjen - 25 år etter at han var nummer 16 i verden. Foto: Joachim Baardsen / Dagbladet.Vis mer

Agdestein bekrefter: Ønsker å gjøre comebacket permanent

Men sensasjonsmannen trenger hjelp mot verdenstoppen.

STAVANGER (Dagbladet): Simen Agdestein (47) bekrefter overfor Dagbladet at han ønsker å gjøre et permanent comeback som profesjonell sjakkspiller.

- Det er noe med tidspunktet - barna er blitt voksne. Jeg føler meg klar igjen. Nå har jeg muligheten og kanskje også evnen. Norway Chess har absolutt gitt mersmak, sier Agdestein til Dagbladet.

Er motivert Det er over 20 år siden Agdestein sist satset på sjakk. Seier i kvalikrunden mot Norges nest beste spiller, Jon Ludvig Hammer, sikret Agdestein billett til den pågående superturneringen i Stavanger.

I oljebyen har 47-åringen for lengst vist at han holder et langt høyere nivå enn rangeringen som nummer 160 i verden tilsier. Etter sju runder mot spillere fra den ypperste verdenseliten, er fasiten sju remiser. Flere av dem burde til og med vært vunnet. De sensasjonelle prestasjonene vekker stor oppsikt.

- Jeg har arbeidet så mye mer med sjakk nå, at det blir langt mer interessant. Jeg har fått være profesjonell. Jeg har jobbet med sekundant, sett på åpninger og gjort analyser, forklarer Agdestein.

Trenger hjelp Sekundanten Agdestein sikter til heter Jevgenij Romanov. Russeren trekkes fram som en svært viktig sukessfaktor.

- Jeg er helt avhengig av han. På kveldene diskuterer vi hva jeg skal spille dagen etter, så setter han i gang forberedelsene, mens jeg kan slappe av. Bare det er gull.

Artikkelen fortsetter under annonsen

BUNNSOLID: Agdestein har tidvis herjet med motstanderne under Norway Chess. 47-åringen har spilt sju strake remiser, men har hatt størst vinnermuligheter i flere av partiene. Her er det verdenstreer Aleksandr Gritsjsjuk som har fått noe å bryne seg på. Foto: Joachim Baardsen / Dagbladet.
BUNNSOLID: Agdestein har tidvis herjet med motstanderne under Norway Chess. 47-åringen har spilt sju strake remiser, men har hatt størst vinnermuligheter i flere av partiene. Her er det verdenstreer Aleksandr Gritsjsjuk som har fått noe å bryne seg på. Foto: Joachim Baardsen / Dagbladet. Vis mer

Lønnen til hjelperen betaler Agdestein fra egen lomme. Det er en utgiftspost læreren ved Norges Toppidrettsgymnas trenger hjelp til i framtida om comeback-planene skal bli en realitet.

- Det hadde vært veldig deilig med en sponsor som kunne betalt for en heltidsengasjert sekundant. Det føles litt dumt å måtte reise rundt å spille sjakk uten å tjene penger.

- Folk tror gjerne at det er veldig lønnsomt å være profesjonell sjakkspiller, men det er ikke tilfellet. Premiepengene er ikke så høye. Det er vel rundt 30 000 kroner for 10. plass i Norway Chess. Jeg går ikke mye i overskudd om jeg ikke kommer et stykke opp på listen, for å si det sånn, forteller Agdestein.

Tvunget til å gi seg I 1989 var Agdestein regnet som Norges desidert beste sjakkspiller. På verdensbasis var han rangert som nummer 16.

Samtidig spilte han på det norske fotballandslaget, hvor han noterte seg for åtte kamper og én scoring. En alvorlig kneskade medvirket imidlertid til at begge karrierene tok en brå slutt i begynnelsen av 20-årene.

Siden den gang har Agdestein blant annet gjort seg bemerket som Magnus Carlsens læremester, sjakkekspert, kommentator og deltaker på danseprogrammet «Skal vi danse».

Samtidig har han spilt nok sjakk til å være Norges tredje best rangerte spiller, etter Carlsen og Hammer. I august skal trioen være med og forsøke å forsvare nasjonens ære under sjakk-OL i Tromsø.

Et sted Agdestein ennå har muligheten til å komme som nykronet Norway Chess-mester.