Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Agdestein la på seg over 10 kilo i skotsk fotball: - Treningene var helt forferdelige

Det var preget av mange opp- og nedturer, men nå er endelig Torbjørn Agdestein tilbake i Norge og får vist fram potensialet sitt.

FORM: Søndag scoret Torbjørn Agdestein sitt fjerde og femte seriemål for sesongen for Haugesund. 24-åringen begynner nå endelig å få ut potensialet Gustavo Poyet så i han som 18-åring i Brighton and Hove Albion.
Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
FORM: Søndag scoret Torbjørn Agdestein sitt fjerde og femte seriemål for sesongen for Haugesund. 24-åringen begynner nå endelig å få ut potensialet Gustavo Poyet så i han som 18-åring i Brighton and Hove Albion. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix Foto: Carina Johansen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VIKING STADION (Dagbladet): Søndag var han en konstant trussel for Viking-forsvaret, og scoret sitt fjerde og femte seriemål for sesongen for Haugesund i vestlandsderbyet på Viking stadion. Som 18-åring gikk Torbjørn Agdestein fra amatørfotball i Stord til profftilværelse i den engelske klubben Championship-klubben Brighton And Hove Albion.

- Det var veldig stort å reise som 18-åring til England, og det var en stor forskjell fra hverdagen på Stord, hvor jeg akkurat var ferdig med videregående skole og spilte amatørfotball for Stord. Plutselig skulle jeg til England og bli heltidsproff, smiler Agdestein.

Han står i mixed zone på Viking stadion. De fleste har gått hjem for dagen, men Agdestein tar seg god tid til å snakke med media. Agdestein har nå rukket å bli 24 år, og i sin første skikkelige sesong for Haugesund nyter han for øyeblikket stor tillit hos trener Mark Dempsey. Med fem mål på fire kamper, er han Haugesunds toppscorer i Tippeligaen.

Hard jobbing Etter mye motgang begynner han endelig å vise fram hva som bor i han.

- Det går bra nå, og det er utrolig kjekt at jeg får så mye tillit av Mark Dempsey. Det virker som om han har hatt tro på meg siden jeg kom hit, og jeg har bare jobbet hardt på trening og fortjent plassen min. Når målene nå begynner å komme, er det bare å jobbe videre, forteller Agdestein.

Han forteller at hard jobbing, og stor interesse på trening har gjort at han nå endelig, som mange vil si, begynner å spille opp mot potensialet sitt.

- Jeg har hørt på flinke folk, og brydd meg fint lite om hva andre har sagt. Jeg har ikke hørt på kritiske supportere, eller media som egentlig ikke har noe med meg å gjør. Jeg har konsentrert meg om ting jeg må bli bedre på, og jeg vil ikke si at jeg er en av de spillerne som ble proff og hvilte på lauvbæra, sier han.

Trent av Poyet Da Agdestein kom til Brighton i 2010 var livet på topp. Han nøt stor tillit av daværende manager Gustavo Poyet, og etter halvannet år i klubben fikk han sin debut i FA-cupen mot Wrexham. Tre dager seinere fikk han sin debut i Championship, og spilte totalt fire ligakamper i 2011/2012-sesongen. Agdestein forteller om et veldig fint liv på den engelske sørkysten.

- Jeg kom inn i en vertsfamilie, og var der i halvannet år. Så bodde jeg i to år for meg selv. Og det ble bare bedre og bedre, og etter hvert fikk jeg noen sjanser på A-laget. Det var ei tid jeg trivdes veldig godt med, sier Agdestein.

- Jeg gjorde det veldig bra, og hadde stor tillit fra Gus Poyet. Han var en veldig flink trener, og var flink til å inkludere de unge spillerne i treningene. Det var en mann jeg lærte veldig mye av, og jeg håper å få møte han igjen en gang, sier han.

Slutt i Brighton Men så, i mai 2013, fikk Gus Poyet sparken i Brighton and Hove Albion. Den nye manageren som kom inn, spanjolen Óscar Garcia viste ingen nåde til den unge nordmannen, og uten at han hadde sett Agdestein spille, fikk han beskjed om at han ikke var del av framtidsplanene.

- For en 22-åring, var det en veldig sur beskjed å få. Da hadde jeg fokus på å bare finne meg en ny klubb, og jeg fikk beskjed om at Inverness var den klubben, forteller han.

Men slik var det ikke. Tiden i skotske Inverness CT ble et mareritt for den unge nordmannen, og etter bare seks måneder i klubben var det slutt.

- Jeg fikk ikke spille, og treningene utenom var rett og slett helt forferdelige. Jeg la vel også på meg 10-15 kilo, sier Agdestein.

Viser potensialet Da han var ferdig i Inverness i januar 2014, gikk turen til Haugesund. Her brukte han våren på å komme i form igjen etter fiaskoen i Inverness CT, og etter 2014-sesongen undertegnet han en ny kontrakt som strakte seg ut 2016.

Vårsesongen 2015 var han lånt ut til Kristiansund, hvor han scoret fire mål på 13 kamper, før han nå er tilbake i Haugesund. Her virker det endelig som om han har fått ut potensialet som Gus Poyet så tilbake i 2010.

- Jeg har gått på en del smeller, og det har helt sant at det har gått lang tid før jeg har fått ut potensialet mitt. Jeg hadde en stor opptur i Brighton som 21-åring, når jeg begynte å spille litt i Championship, spilte i Fa-cupen og fikk en U21-landskamp. Så ble det noen smeller, før jeg nå begynner å få resultater, forteller Agdestein.

På tross av at han opplevde en del smeller, angrer han ikke på at han reiste bort til England og ble fotballproff som 18-åring. Likevel kommer han med en advarende finger til andre unge fotballspillere som reiser ut og søker lykken.
  Var klar mentalt - Jeg var klar for det rent mentalt, men det er mange unge fotballspillere som reiser ut og tror det bare skal være fryd og gammen. Men man må tenke på det tomrommet man har også. For en sitter mye alene, og det er en helt ny kultur. Jeg var klar for det, og jeg var veldig interessert i den engelske kulturen. Jeg kunne godt tenkt meg å reise tilbake til England en gang, kanskje ikke for å spille fotball, men bare for å bo der, sier Agdestein.

Brighton and Hove Albion, gamleklubben til Torbjørn Agdestein, har vært en stor overraskelse i årets Championship, og med to kamper igjen ligger de på tredjeplass med to kamper igjen. Slår de Derby mandag, kan de lede Championship foran siste kamp mot opprykksrival Middlesbrough. Agdestein følger godt med på gamleklubben, og har troen på at de spiller i Premier League neste sesong.

- Det er ikke så mange spillere igjen fra når jeg var der, men jeg har veldig god kontakt med midtstopperen Lewis Dunk. Både han og jeg har god tro på opprykk, avslutter Agdestein. 

Hele Norges coronakart