Agdestein nær sensasjonell seier i Stavanger

- Trodde jeg skulle vinne.

STAVANGER (Dagbladet): - Jeg trodde jeg skulle vinne. I slutten var det komplisert. I midten så jeg ikke mange muligheter, men plutselig åpnet det seg, sier Agdestein og smiler like etter kampen.

Norway Chess har allerede skrevet seg inn i historiebøkene som en av de sterkeste turneringene noensinne. Med få unntak, er hele verdenseliten samlet i Stavanger. Nivået er skyhøyt.

Magnus Carlsen. Levon Aronian. Alexander Grisjuk. Fabiano Caruana. Det er verdens fire beste spillere. Alle befinner seg i Norge for å konkurrere om 800 000 kroner og den gjeve Norway Chess-tittelen.

I tillegg er ytterligere fem på samme nivå på plass.

Likevel er det én mann som er i ferd med å stjele showet: Navnet er Simen Agdestein.

Gjorde comeback Det er Carlsens tidligere trener. Rangert som nummer 160 i verden, etter nylig å ha gjort comeback på toppnivå. Det er læreren fra Norges Toppidrettsgymnas i Bærum. Mannen som var hyret inn som kommentator under samme turnering i fjor. Det er 47-åringen som vant kvaliken mot landsmannen Jon Ludvig Hammer i kampen om den siste plassen bare for en måned siden.

Han var nær igjen ved å sjokkere en hel sjakkverden. For med sorte brikker, sikret Agdestein seg nesten en sensasjonell seier mot Sergej Karjakin. Den ukrainskfødte russeren som er regjerende Norway Chess-mester.

Respektløs I stedet for ble det en ny remis, som også er et meget sterkt resultat. Et resultat som føyer seg inn i rekken av flere oppsiktsvekkende prestasjoner fra Agdestein de siste dagene. Tirsdag gikk han nærmest rett fra legevakten og kapret et halvt poeng mot verdenstoer Aronian.

I går ble det en ny solid remis mot vidunderbarnet Anish Giri. Det fulgte Agdestein opp i kveld, da han på ny viste prov på ferdighetene som gjorde ham til nummer 16 i verden i 1989.

Samtidig gjorde han også en ting krystallklart: Agdestein har ingen planer om å være noen kasteball for heltidsproffene i Stavanger de kommende dagene.

VANT I FJOR: Simen Agdestein stilte i blå skjorte under 3. runde av Norway Chess. På motsatt side av brettet møtte han turneringsvinneren fra 2013, den ukrainskfødte russeren Sergej Karjakin. Foto: Joachim Baardsen / Dagbladet.
VANT I FJOR: Simen Agdestein stilte i blå skjorte under 3. runde av Norway Chess. På motsatt side av brettet møtte han turneringsvinneren fra 2013, den ukrainskfødte russeren Sergej Karjakin. Foto: Joachim Baardsen / Dagbladet. Vis mer