Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Åge har samlet Norge

3- 0 over Slovenia var den beste kampen, 1- 1 mot Hviterussland den mest skuffende og det eneste tapet vi har - 1- 2 i Palermo - burde vært unngått. Fordi vi var dumme og naive.

LONDON (Dagbladet): Åge Hareide runder av landslagsåret 2004 med å summere gledene og sorgene for Dagbladet.

På 13 kamper har Norge vunnet åtte, spilte fire uavgjort og tapt en. Og går vi dypere i materien sitter vi igjen med 29 scoringer på 114 målsjanser - alle talt og vurdert av landslagstreneren og telleformann Øyvind Larsen.

Den andre veien har vi sluppet inn 13 mål på 80 kvalifiserte forsøk fra motstanderne.

Norges lyse sider

På plussida fører Åge Hareide opp følgende punkter: Vi har fått lagt den nye spillestilen sjøl om mye mangler - spesielt defensivt. Norge har fått fram nye og klare landslagskandidater i karer som Morten Gamst Pedersen, Magne Hoset, Erik Hagen og Jan Gunnar Solli. Mange andre, som trenger mer tid, blir omtalt som framtidas menn. Med Erik Hagen er det blitt kamp på midtstopperplassen igjen, og nå er også Ronny Johnsen på vei tilbake. Steffen Iversen gjorde et klokt valg da han gikk til Vålerenga og ble skadefri. VIF-spissen er en av landslagets viktigste menn. John Carew er tilbake - ydmyk og glad i landslaget. Thomas Myhre beviser at han er Norges førstevalg i mål. Spillerne jobber maksimalt sjøl når det ikke stemmer. Moralen og viljen i laget er meget høy.

-  Det er veldig mye positivt, sier Åge Hareide til Dagbladet. -  Vi har bare tapt én kamp, vi scorer mange mål og vi har fått i gang folk som har vært ute på grunn av skader, benkesliting og andre problemer. Og derfor ser det mye bedre ut nå enn da vi startet 2004 med turen til Hongkong og Singapore.

-  Vi har i hvert fall fått et fundament det er mulig å gjøre noe stort ut av.

Norges mørke sider

Men skal så skje må minussida i Åge Hareides oppsummering ha færre punkter når neste statusrapport skrives om ett år. Og her er det som har gått galt: Vi slipper inn for mange mål på håpløse forsvarsfeil. Norge er blitt veldig sårbare på crossballer inn i egen boks - det svikter alt for ofte i markeringspillet. Midtbanen sliter med å få samlet seg i presset - spillerne jobber alt for ofte en og en. Vi blir sårbare når vi har ledelsen. Vi gjør håpløse pasningsfeil og slipper motstanderne for lett tilbake i kampene. Når vi ikke treffer kantene i det offensive spillet, og fordi vi ønsker å stå høyt med disse, blir det store hull bakover. De tettes. De nye spillerne må bli klokere. De må lære seg forskjellen på når det er tid for tuneller og når det er tid for kynisk og hardt arbeid. Vi er tynne på sidebackene - Hareide ønsker klare føstevalg.

-  Det som irriterer meg mest er tapet for Italia og det faktum at Hviterussland fikk utlikne til 1- 1 hjemme på Ullevaal, sier han. -  Ikke fordi at det var noen krise å tape i Palermo, ingen hadde jo egentlig regnet med at vi skulle klare et resultat der nede, men fordi Italias seiersmål kom på den måten det kom på. Og vi har sett det i mange andre kamper også - vi gjør så mye naivt, tøysete og dumt i de situasjonene hvor vi bare skal forsvare oss.

-  Det må det bli slutt på.

-  Og Hviterussland-kampen - angrer du på det du gjorde da du la om til 4-5-1 i pausen?

-  Nei, men jeg tar sjølkritikk på retorikken rundt det. Måten jeg ordla meg på var nok ikke den beste. Og så ble jeg misforstått og så ble det feil istedenfor riktig.

-  De to poengene som forsvant der er veldig bitre.

Konklusjonen er god.

Åge Hareide konkluderer med at arbeidsoppgavene framover er mange og store.

Og at landslaget, da det virkelig gjaldt, holdt nullen både borte mot Skottland og hjemme mot Slovenia i de to VM-kampene som måtte vinnes.

-  Likevel må vi inn og ta tak i de defensive manglene. Vi må også bedre pasningskvaliteten betraktelig. Men når det er sagt - jeg er glad for at det er på defensiven vi har mest å gå på. Det er lettere å rette på det. Spesielt når vi i enkelte kamper har vist at vi kan bare alle er skjerpet og jeg har de beste spillerne til rådighet, sier Åge Hareide til Dagbladet.

STAS-KAMPEN: Vi måtte slå Slovenia på Ullevaal, og John Carew sendte Norge i ledelsen allerede etter sju minutter.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media