HOLDER SEG TIL 4-4-2: Mange av oss lurer fortsatt på om den verste smellen kunne vært unngått om Lars Lagerbäck hadde tatt høyde for at det var verdens beste fotballag (Tyskland) vi spilte mot, skriver Morten P. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
HOLDER SEG TIL 4-4-2: Mange av oss lurer fortsatt på om den verste smellen kunne vært unngått om Lars Lagerbäck hadde tatt høyde for at det var verdens beste fotballag (Tyskland) vi spilte mot, skriver Morten P. Foto: Mariam Butt / NTB scanpixVis mer

Fotballandslaget, Lars Lagerbäck, Åge Hareide

Åge Hareide er en pragmatiker – Lars Lagerbäck er paven av 4-4-2

Veldig mange trenere tar hensyn til en potensiell overmakt og velger taktikk på bakgrunn av motstanderen. Lars Lagerbäck gjør det ikke

RIMINI (Dagbladet): To kamper før enda en kvalifisering kan arkiveres i den stadig tykkere mappa for betydelige skuffelser, er Norge i Italia for å slikke sår. Ikke sånn å forstå at vi ventet et resultat mot Tyskland, men rundjuling og total ydmykelse var det ingen som tok høyde for. Vi hadde jo akkurat vunnet årets første seier tre dager i forveien. Etter 2–0 over Aserbajdsjan var det i tillegg noen som mente å se 90-talls tendenser i det norske spillet. Men det var rundjuling vi fikk den lørdagskvelden i Stuttgart, en ydmykelse så total at 6–0 faktisk var flatterende.

Mange av oss lurer fortsatt på om den verste smellen kunne vært unngått om Lars Lagerbäck hadde tatt høyde for at det var verdens beste fotballag vi spilte mot.

DET VAR IKKE formasjonens skyld at Norges sentrale forsvarsspillere var mer opptatt av ballen enn motstanderne da Tyskland innimellom bombarderte oss med innlegg fra sidene. Orienterer man seg ikke om de mange potensielle farene i egen boks, overtall av røde trøyer eller ikke, kan man ikke skylde på andre enn seg selv. Men veien til de mange upressede crossballene kunne (kanskje) vært unngått om Norge hadde spilt med fem og ikke fire mann i det bakerste leddet.

Discovery-ekspert Henning Berg med hundre landskamper for Norge, som jeg hadde en lang prat med etter kampen, var nærmest sjokkert over Lars Lagerbäcks manglende vilje til fleksibilitet i forhold til favorittformasjonen 4-4-2.

Spillere jeg snakket med, et par av dem mer frustrerte enn noen gang før i sin fotballkarriere, luftet de samme tankene og synspunktene.

DA DANMARK MØTTE Polen valgte Åge Hareide en taktikk og spillemåte som først og fremst handlet om å minimere det polakkene hadde plaget danskene med i den første kampen, kontringer etter balltap midt i banen. Derfor gjorde han noe han ville blitt kjeppjagd ut av Danmark for om det ikke hadde båret frukter, han valgte den lange diagonale pasningen over midtbaneleddet. Den vi i Norge kaller Flo-pasningen – virkemiddelet dansk fotball hater og alltid har omtalt som anti-fotball.

Åge Hareide spilte rett og slett Drillo-fotball mot Polen.

Og vant 4–0.

UTEN SAMMENLIKNING FOR øvrig, men likevel: Norge spilte Lagerbäck-fotball mot Tyskland og tapte 6–0. Mens Åge Hareide valgte å være pragmatiker forble Lagerbäck mer katolsk enn paven. Ja, det er selvfølgelig en betydelig forskjell på Polen hjemme og Tyskland borte selv om det bare er fem plasser mellom dem på FIFA-rankingen (en og seks), men det er ikke det som er poenget.

Åge Hareide valgte å ta hensyn til det alle så på som en overmakt.

Lars Lagerbäck gjorde det ikke.

JEG VET AT flere spillere i Norges lag stilte spørsmål rundt det mange oppfattet som et naivt forsøk i Stuttgart. Det er greit å ha en overbevisning, men ærlig talt. Det var Tyskland borte for pokker. Hvorfor tok ikke treneren hensyn i framtidas og lagmoralens navn. For det er en ting å tape for Tyskland, det kan Norge herrer A bære alle dager.

Å bli latterliggjort er det verre med.

Og sånn sett er det greit at San Marino er neste motstander.

Når du spiller mot lag 204 på FIFA-rankingen følger seieren terminlista.

  • San Marino - Norge torsdag klokka 20.45 på Max.