Nicklas Bendtner er blitt en distraksjon på Danmarks VM-vei

Åge Hareide er forbannet. Det betyr at VM er rett rundt hjørnet

I dag reiser Danmark til Russland og de siste forberedelsene før VM-åpningen mot Peru 16. juni. Åge Hareide er på krigsstien og tar ingen fanger.

BENDTNER-SIRKUS: Utelatelsen av Nicklas Bendtner har skapt mye ekstra hodebry for Åge Hareide. Her fra lystigere stunder da de to, sammen med Nicolai Jørgensen feiret seieren over Irland i VM-playoff i november. Foto: AFP PHOTO / Paul FAITH / NTB scanpix
BENDTNER-SIRKUS: Utelatelsen av Nicklas Bendtner har skapt mye ekstra hodebry for Åge Hareide. Her fra lystigere stunder da de to, sammen med Nicolai Jørgensen feiret seieren over Irland i VM-playoff i november. Foto: AFP PHOTO / Paul FAITH / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

KØBENHAVN (Dagbladet): Danmark har ikke tapt på over 600 dager, slipper knapt inn mål – bare tre på de ni siste, ingen på fire kamper i 2018 – og i tillegg fikk Christian Eriksen i gang offensiven igjen mot Mexico lørdag kveld.

Så, hva er problemet, tenker Åge Hareide.

Er ikke det nok?

Er det ikke nok å dra til VM med et lag hvis potensial kan ta dansk fotball til nye høyder?

ÅPENBART IKKE. PÅ veien til VM skal det også rapporteres og lages overskrifter på siden av det faktum at Danmark er et strålende fotballag som verken taper eller slipper inn mål. I Danmark er nemlig Nicklas Bendtner fortsatt mannen. Selv om han ikke skal til VM er han mannen. Eller Lorden, som danskene sier. Hele folkets yndling.

Bortsett fra Åge Hareides da, som ikke har tanker for Rosenborg-spissen.

Av den enkle grunn at han ikke er på flyet som skal til Russland.

DET VAR DERFOR Åge Hareide blåste et par sikringen etter kampen på Brøndby Stadion lørdag kveld. Danmark hadde akkurat slått Mexico 2–0. Og så begynte en journalist å snakke om Nicklas Bendtner. At Lorden er frisk igjen, at han kanskje spiller for Rosenborg mot Tromsø i kveld, og om Åge Hareide kanskje angret på at Bendtner-avgjørelsen ble tatt for tidlig.

Angret?

Åge Hareide?

JEG HAR SETT det før, jeg husker fortsatt en pressekonferanse med Åge Hareide som norsk landslagstrener på det gamle SAS-hotellet på Holbergs Plass i Oslo. Det var foran en viktig kamp, Hareide var allerede i kampbobla der tunnelsynet tar ham til avspark, og det siste han trengte var en distraksjon, av typen et par spillere utenfor hotellet etter mørkets frambrudd med annen drikke enn kaffe.

– Enten er dere med oss eller så er dere mot oss, raste Hareide mot pressen og tok en George W. Bush.

LØRDAG KVELD FIKK en dansk journalist beskjed om at hvis han ikke skjønte at Åge Hareides jobb er å snakke om dem som skal til VM, 23 spillere i tallet, og ikke en som ikke skal til VM, så har han ikke skjønt noe som helst.

- Forstår du det, ja eller nei, tordnet Danmarks landslagstrener.

- Ja, peip journalisten.

KRIGSHUMØRET ER TIL å forstå. Det er nå de to siste åra som trener helst skal krones med en prestasjon av de sjeldne. Det er nå, etter å ha tatt Danmark til VM, Åge Hareide skal sette virkelige spor etter seg og gjøre laget til en internasjonal betydelighet. Og da finner han seg ikke i mas og furting fra spillere som er vraket, Brentford-spilleren Andreas Bjelland sendte sågar ut en pressemelding der han sa det var tarvelig av Åge Hareide å hevde at han var skadet, eller journalister som maser om Nicklas Bendtner, en spiss som i beste fall kunne vært en joker i en desperat situasjon.

Åge Hareide vil snakke om en forsvarsfirer han ikke rører fordi den defensive samhandlingen vil være helt avgjørende i VM – i det leddet bytter han ikke ut noen selv i treningskamper – pluss alt det Christian Eriksen er i stand til.

HVILKET ER MYE, faktisk helt enormt. Jeg har aldri hørt en trener si en spiller er sinnssykt viktig for et lag, men lørdag kveld sa Åge Hareide det om Christian Eriksen. "Han er sinnssykt viktig for Danmark". Og når du ser Tottenham-spilleren i aksjon så skjønner du det, både når han gjør andre gode med strålende pasninger, eller skaffer seg rom og posisjoner for avslutninger som gjerne vinner kampene.

Christian Eriksen på sitt beste nærmest flyr over underlaget.

Er han der i VM går Danmark langt.

ÅGE HAREIDE HAR en tropp der stort sett alle mann kan komme inn å bidra. Det er en styrke. Likevel synes førsteoppstillingen å være klar, den eneste man kan stille spørsmål ved per dato er venstrekanten Pione Sisto, for tiden så uvenner med ballen at det går ut over selvtilliten hans. Trener Hareide påpekte det etter Mexico-kampen, at Sisto trenger positive opplevelser.

I bakhanda har han en god erstatter i Martin Braithwaite.

KASPER SCHMEICHEL STÅR i mål foran forsvarsrekka med Henrik Dalsgaard, Simon Kjær, Andreas Christensen og Jens Stryger Larsen. Den blir ikke rørt. Den er Danmarks fundament. Og den holder vann.

PÅ MIDTBANEN BALANSERER Thomas Delaney og William Kvist laget og spillet med kløkt og overblikk. Foran dem, i han-skal-alltid-ha-ballen-rollen finner du Christian Eriksen, kongen av Danmark. Og på topp, Nicolai Jørgensen med Yussuf Yurary Poulsen til høyre og Sisto/Braithwaite til venstre.

Et meget godt fotballag.

Hvorfor snakke om noe annet?

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer