Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Anders Vik Jenssen og Åge Hareide:

Åge Hareide rystet over historien om sin gamle elev: - Bare utrolig leit å høre

Historien om fotballtalentet Anders Vik Jenssen preger flere.

TRENERPROFIL: Åge Hareide er aktuell som dansk landslagssjef i VM. For snart 30 år siden trente han noen av Norges største talenter - blant annet Anders Vik Jenssen. Foto: Hans Arne Vedlog
TRENERPROFIL: Åge Hareide er aktuell som dansk landslagssjef i VM. For snart 30 år siden trente han noen av Norges største talenter - blant annet Anders Vik Jenssen. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

- Nei! Er han død?! Er Anders død?

Åge Hareide ble helt satt ut da Dagbladet fortalte ham historien om en av hans spillere fra tida som U-landslagstrener for Norge på 90-tallet.

I helga presenterte Dagbladet den lange fortellingen om Anders Vik Jenssen, som har tredje flest ungdomslandskamper for Norge i 15- og 16-årsklassen. Bare Tommy Svindal Larsen og Christer George har flere kamper enn ham på dette trinnet.

Mannen som oftest tok ut Anders på landslaget, var Åge Hareide, som trente guttelandslaget til Norge fra høsten 1991 til sommeren i 1993.

Anders Vik Jenssen var en av Hareides mest betrodde spillere i perioden som U-landslagstrener. Han startet så å si samtlige kamper.

DOKUMENTAR: Dagbladet skrev i helga om fotballtalentet Anders Vik Jenssen.
DOKUMENTAR: Dagbladet skrev i helga om fotballtalentet Anders Vik Jenssen. Vis mer

Anders utviklet etter hvert en angstlidelse mens hans spilte collegefotball i USA. Han tok sitt liv i 2012.

- Et kjempetalent

Da Dagbladet snakket med Hareide i forbindelse med artikkelen om hans gamle elev og hans skjebne, ble han dypt berørt.

Hareide spør igjen. Som om han ikke forstår det:

- Han tok sitt liv? Hvor gammel sa du at han han ble?

- 36 år.

- Det er bare utrolig leit å høre, svarer Hareide.

Ifølge Vik Jenssens far, Tor Eivind Jenssen, var Anders svært begeistret for Hareide som trener. Han følte seg sett både som fotballspiller og menneske. Respekten var gjensidig.

- Jeg husker ham så godt. Han var et kjempetalent, sier Hareide.

- Og jeg likte ham så godt som person. Rolig, avbalansert og reflektert til å være så ung. Jeg hadde mange gode samtaler med ham. Han var virkelig et stort talent. Og en fin gutt.

Anders var en spiller etter Hareides filosofi og fotballhjerte. Han følte at Anders hadde alt han lette etter:

- Han hadde en enorm kapasitet, driblet og slo farlige innlegg.

PÅ LANDSLAGET: Åge Hareide (bak til høyre) var trener for Anders Vik Jenssen (nummer tre fra venstre bak). Den tidligere fotballprofilen Martin Andresen er på bakre rekke, nummer fem fra høyre. Foto: Privat
PÅ LANDSLAGET: Åge Hareide (bak til høyre) var trener for Anders Vik Jenssen (nummer tre fra venstre bak). Den tidligere fotballprofilen Martin Andresen er på bakre rekke, nummer fem fra høyre. Foto: Privat Vis mer

- Livet tar noen vendinger

Anders var ikke bare fast inventar på dette ene landslaget. Han var så god at han i perioder spilte på to aldersbestemte landslag samtidig, både for 15- og 16-åringene.

Hareide forteller om turene og om hvor givende og viktig den tida av trenerkarrieren hans var.

- Og…, sier han.

- Anders Vik Jenssen så ut som ett av de potensielt største talentene i Norge. Men det viser igjen at livet tar noen vendinger.

Dagbladet har snakket med mer enn 30 mennesker i forbindelse med det tette portrettet av Vik Jenssen. I tillegg til familie og venner, også trenere og medspillere fra de ulike klubb- og landslag.

Blant Vik Jenssens lagkamerater på landslagene, var det flere spillere som senere fikk store karrierer: Martin Andresen, Freddy dos Santos, Steffen Iversen, Eirik Bakke, Hans Erik Ramberg, Thorstein Helstad, Hassan El Fakiri, Jonas Kolstad og Leif Gunnar Smerud.

Noen av medspillerne på landslaget så på Anders som «en ledestjerne». En de kunne se opp til, forteller de i den store artikkelen.

Angstlidelser

Hareide nyter stor suksess som dansk landslagssjef og gjør i disse dager de siste forberedelser til VM i Russland.

Trenerprofilen sier at han ikke har sett mye angstlidelser i fotballen, men vet at de eksisterer.

- Psykisk sykdom er svært komplisert. Kreftene i den type lidelse jobber imot deg og vokser seg ofte sterkere og sterkere. Samme var det for min gamle venn Knut Torbjørn Eggen. Jeg snakket med ham uka før han gikk bort. Det er ufattelig trist, men det sier mye om hvor uforståelig og komplekst sinnet til mennesker ofte er.

Anders Vik Jenssen var med på ulike ungdomslandslag fra han var 15 til 18 år. Fra den kjente Algarve-turneringen for ungdomslandslag kom Anders hjem med et trofé - kåret til den mest verdifulle spilleren i hele turneringen.

Det slo faren et par ganger at troféet aldri fikk noen plass i stua, ikke på rommet hans engang. På rommet hans var det ikke et trofé eller en pokal å se, forteller han i den store dokumentaren om sønnen: «Når jeg tenker tilbake på det, er det litt rart. Som om det sa en del om hans karakter for øvrig. Det passet til det bildet som er Anders», sier faren.

Mørket

Et annet sted i reportasjen forteller faren:

- Det virket som at han slet med å håndtere at andre så på ham som god. Det var som om han, dypt der inne et sted, drev en kamp med seg selv. Som om han følte at han ikke fortjente suksessen han opplevde og anerkjennelsen han mottok.

«Pappa, suksess er noe du har utenpå. Det sier ingenting om hvem du er på innsiden», sa han til faren.

I farens tale i begravelsen i Asker kirke i 2012, sa han blant annet:

«I ditt mørke så ikke du deg selv – slik vi så deg.

I ditt mørke så ikke vi deg – slik du så deg selv.»

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media