Åge Hareide om Norge-jobb:

Åge Hareide utelukker ikke en ny tørn som Norges landslagstrener

9. desember 2008 kastet Åge Hareide kortene på Ullevaal Stadion. Nå åpner Danmarks landslagstrener døra for et comeback med Norge i 2020.

ÅPEN FOR NORGE: Åge Hareide forteller til Dagbladet at han ikke vil utelukke et comeback som norsk landslagssjef dersom sjansen byr seg. Foto: Christian Ridder Nielsen
ÅPEN FOR NORGE: Åge Hareide forteller til Dagbladet at han ikke vil utelukke et comeback som norsk landslagssjef dersom sjansen byr seg. Foto: Christian Ridder Nielsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KØBENHAVN (Dagbladet): 15. mai tar Åge Hareide ut Danmarks VM-tropp, 23. mai starter oppkjøringa i Helsingør og 16. juni leder Danmarks norske landslagstrener laget ut til karrierens første VM-kamp, Peru-Danmark i Saransk.

Danmarks VM-åpning blir en milepæl og enda et høydepunkt i Åge Hareides suksessrike karriere.

Å si at han gleder seg er en underdrivelse.

- Jeg har aldri opplevd det før, sier han.

- Selvfølgelig er det stort. Og når dette er gjort og vi begynner på nytt til høsten er det bare et EM-sluttspill som mangler.

- Klarer vi det har jeg opplevd alt.

Taktisk seier

Åge Hareide har gjort underverker med Danmark. Han har til og med fått dem til å like det de trodde de hatet mest på jord, fjellape-fotball. Da Danmark trengte en taktisk genistrek for å slå Polen i VM-kvalifiseringen hjemme i Parken var det nemlig direkte angrepsspill uten dilldall «langs jorden» som var veien. Da Danmark slo Polen 4–0 var det norske langballer og dueller rundt andreballen som vant kampen. Pluss en verdensstjerne selvfølgelig, Tottenhams Christian Eriksen, og noen lagkamerater godt over det skandinaviske gjennomsnittet.

Men som Drillo alltid sa, jo bedre spillere du har, jo bedre fungerer taktikken og filosofien om spillerne er lojale.

- Taktikken ga seg selv, sier Danmarks landslagstrener.

- Det handlet bare om å gjennomføre den.

Åge Hareides troverdighet som fagmann, menneske og fotballmann har gitt ham lojaliteten som får spillerne til å lytte, lære og løpe den ekstra kilometeren. Det danske fotballforbundet (DBU), som må ha følt at de tok en sjanse da Morten Olsen måtte erstattes etter den mislykkede EM-kvalifiseringen til Frankrike 2016, likeså. For det var utviklingen av laget og mulighetene for framtida som fikk DBU til å forlenge Hareides kontrakt, ikke VM-billetten til Russland.

Den ble først klar etter 5–1 i Dublin 14. november 2017.

Hareides nye kontrakt, som løper til etter EM 2020, ble signert et par uker i forveien, 31. oktober.

Ny sjanse?

Som Norges landslagstrener mislyktes Åge Hareide fordi han ikke tok Norge til sluttspill. I 2005 (VM-kvalifisering) tapte han play off mot Tsjekkia. I 2007 (EM-kvalifisering) var han ett poeng unna etter to kamper mot Tyrkia med åpent mål. Og i 2008 ga han seg etter et helt år uten norsk seier (0-4-4).

Det er det som sitter igjen.

Ikke de 22 første kampene (13-8-1) der Norge holdt nullen i elleve av dem, hadde målforskjellen 40–17 og den eneste kampen vi tapte var 1–2 mot Italia i Palermo.

- Det hender jeg tenker på det, sier han.

- Vi hadde ikke marginene på vår side og det kjennes fortsatt veldig bittert.

Lars Lagerbäck har kontrakt med Norge ut 2019 med automatisk EM-forlengelse om det første sluttspillet på 20 år blir et faktum. Da vil han være 72 år og signalene går på at det er mer enn nok. Åge Hareide har tilsvarende kontrakt med Danmark. Han vil (nesten) være 67 når VM-kvalifiseringen til Qatar starter i september 2020. Han har ikke fått nok.

- Jeg føler meg ikke gammel, jeg har bare en gammel rygg, smiler Åge Hareide.

- Jeg utelukker ingen ting.

- Så Norge kan være en mulighet?

- Hvorfor ikke. Jeg kan godt ta Norge etter 2020 om muligheten byr seg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer