<strong>HELDIGE:</strong> Åge Hareide og Danmark vant kampen mot Peru. Foto: AP Photo/Martin Meissner
HELDIGE: Åge Hareide og Danmark vant kampen mot Peru. Foto: AP Photo/Martin Meissner Vis mer

VM 2018, gruppe C: Peru-Danmark 0-1

Åge Hareide vet selvfølgelig hvor heldige Danmark VAR mot Peru

Noen ganger er ett virkelig godt angrep alt du trenger for å vinne en fotballkamp. Det Danmark produserte var i tillegg aldeles strålende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Peru-Danmark 0–1 (0–0)

FOTBALL ER IKKE alltid rettferdig, spør bare Peru. De var ikke bare litt bedre enn Danmark denne lørdagskvelden i Saransk. De var veldig mye bedre. Men i fotballens vakre verden, der øyeblikkene ofte er det som skiller lagene, er det ikke nok å bare være god.

Du må ha flyten også.

Du må være venner med marginene.

DANMARK HADDE DET. Og VAR det. Til de milde grader. Først da VAR (video assisted refereeing) sjokkerende nok ikke plukket opp den første straffeforseelsen i Danmarks boks. Dernest da straffesparket Peru fikk ble blåst over mål på veien til pause. Og da søramerikanerne la inn et par gir til og for alvor fikk i gang høyresida med Luis Advíncula og André Carrillo etter pause, en kollektiv offensiv som etter hvert spilte danskene helt hjem til Kasper Schmeichel, fant Pione Sisto plutselig Christian Eriksen rettvendt og med mye plen foran seg.

Resten handlet om det Tottenham-spilleren kan bedre enn de fleste.

Å produsere en scoring.

HVA DANMARK ANGÅR, har VM-forberedelsene handlet veldig mye om hva Christian Eriksen kan gjøre i Russland. Og hvor ofte lagkameratene kan sette ham i posisjon til å være briljant. Det tok riktignok nesten en time i Saransk. Denne kvelden var det nok. Og selv om pasningen til Yussuf Poulsen ikke var ferdigscoret, Danmarks matchvinner gjorde maksimalt ut av den og scoret et lekkert mål, var den vektet til perfeksjon.

Resten tok Kasper Schmeichel seg av.

Da Perus overtak begynte å minne om en beleiring på Danmarks banehalvdel, var Leicester-keeperen spilleren som holdt Åge Hareides mannskap til poengene.

DET HAR VÆRT lett å kjenne igjen Danmark under Åge Hareide. I denne kampen dro jeg mest kjensel på fargene. De var selvfølgelig røde og hvite, det er de alltid. Men Danmark var ikke kompakte, ikke trygge, ikke ballsikre og ikke kreative – de var mest engstelige og redde for at dette skulle gå galt.

SUPERKAMP: Island leverte nok en fotball-bombe med 1-1 mot Argentina i sin første VM-kamp. Tidligere Bodø/Glimt-keeper Hannes Halldorsson reddet straffespark fra Lionel Messi og den islandske forsvarsmuren holdt stand. Arne Scheie og Jonatan Tollås Nation oppsummerer kampen med programleder Øyvind Godø. Vis mer

Alt sammen betydelige mangler som fortalte at lagets DNA var fraværende i denne åpningskampen.

Skal Danmark være gode må de være seg selv.

Det var de ikke.

De var mest preget, stresset og nervøse.

DET SÅ DU selvfølgelig på Åge Hareide, der han gikk hvileløst fram og tilbake i sin tekniske sone. Det var ikke som det har vært i 15 kamper og over seks hundre dager uten tap selv om nullen er intakt i 2018. Svært lite var som det skulle være. Defensivt var Danmark på stadig etterskudd, måtte ty til nødtaklinger med høy risiko (de skliende) og var altså heldig som bare slapp unna med ett straffespark imot før pause.

De blåste i tillegg verdens raskeste fotballspiller, Christian Cueva, like godt over.

I DEN ANDRE enden av banen, den offensive, var problemene tilsvarende. Bortsett fra en liten periode etter tjue minutter, da Peru kanskje tok et lite pust i bakken, hva vet jeg, og i begynnelsen av andre omgang, var Danmark haltende, urytmiske og upresise. For når det tar 33 minutter før du ser Christian Eriksen gjøre annet enn å slå cornere er veldig mye feil.

Danmarks beste spiller må ha ballen ofte, settes opp i rom og ha bevegelser rundt seg for at lagets offensiv skal virke.

I førsteomgangen mot Peru var han knapt synlig.

ÅGE HAREIDE SER selvfølgelig alt dette, selv om jeg er sikker på at han vil snakke om godt forsvarsspill og vektlegge den femte kampen i 2018 uten baklengsmål. Det er en treners privilegium. Har du bare sluppet inn tre mål på de ti siste kampene er det forståelig at man blir litt blind i rusen over tre poeng i VM. Innsats, og det hadde danskene, de løp som bikkjer, mer og lenger enn peruvianerne, er også en ferdighet. Men sjansene, mulighetene og alle problemene Peru ga det danske forsvaret forteller at det ikke var godt forsvarsspill som fikset det på VMs første dag.

Det var flaks, motstanderens ubesluttsomhet i flere avslutningsøyeblikk, og Kasper Schmeichel, da de først fikk bestemt seg.

DE TRE POENGENE tar Danmark et stort skritt på veien til åttendedelsfinalen. Neste motstander er Australia. Har nervene og frykten lagt seg bør Åge Hareides Danmark gjenoppstå som seg selv. De fikk riktignok et par brudd som ga et par store muligheter helt mot slutten, da Peru var desperate og tømte seg, men det var mest tilfeldig.

Og Danmark kan ikke basere seg på tilfeldigheter.

De må være Danmark.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer