Åge i tolvte time

I GÅR FIKK FOTBALL-NORGE endelig på plass den eneste landslagstreneren de kan samle seg om.

Fordi Norges Fotballforbund plutselig gjorde alt rett.

Derfor blir det parodiske forspillet til ansettelsen av Åge Hareide fort en parentes.

Men hadde Karen Espelund og resten av den offisielle fotballmakta nølt lenger, kunne situasjonen fort blitt en ganske annen.

HADDE FORBUNDET VALGT å utsette avgjørelsen, som de antydet kunne skje, ville Åge Hareides kandidatur blitt svekket. Fordi mannen, inntil i går kveld, var i ferd med å miste respekt.

I går morges ble Åge Hareides leilighet nedtagget med skjellsord. I dagevis er han blitt mobbet og judas-erklært av RBK-fansen. Satireprogrammene på radio og TV har harselert med mannen.

Gradvis har fagkunnskapen og autoriteten som hele tida har gjort ham til både Dagbladets og NFFs førstevalg, blitt svekket.

Det skjønte også Norges Fotballforbund, og viste plutselig at de kan hvis de vil.

DERFOR FIKK NORGE seint i går kveld på plass løsningen som gjør at vi kan se positivt på fotballframtida vår. Ikke fordi en mann alene kan gjøre underverk.

Men fordi Åge Hareide er i stand til å skape begeistring og tro på at det meste er mulig. Og på at det er lov å ha det gøy på veien dit. Både for spillere og et etter hvert hardt prøvet norsk fotballpublikum.

Fredag trekkes VM-kval-gruppene i Frankfurt. Jeg regner med at noe av det første Hareide gjør i sin nye jobb, er å bestille flybilletter. Og at han etter trekningen forsikrer om at jo da, det blir nok tøft, men for all del, visst er det mulig.

Vi trenger det nå - litt tro, håp, begeistring og lukta av et sluttspill.

Vi kan få det med Åge Hareide. Jeg tror vi allerede har fått det.

HVA ROSENBORG HAR FÅTT, er minst like spennende.

Har TV2 rett, blir Ola By Rise RBKs nye sterke mann. I så fall en modig løsning av Rosenborg-ledelsen.

For Ola By Rise er av mange stemplet som den «evige assistenten» etter seks år som toer under Eggen, Sollied og Hareide.

Nå får han sjansen til å lede jobben sjøl. Den faglige kompetansen er i orden, og RBK-doktrinen har han fått inn med morsmjølka.

Men han må bygge seg autoritet.

Og han må skape sine egne resultater.

Og på Lerkendal måles ikke lenger i antall seriemesterskap.

Suksess måles bare i internasjonale bragder.