Åge vil ha med Carew

Åge Hareide vil få John Carew inn i landslagsvarmen igjen - og jobbe med å forynge spillerstallen.

TRONDHEIM (Dagbladet): Han punget selv ut med penger for å få til en løsning mellom Rosenborg og Norges Fotballforbund i går kveld.

- Det er steike artig! sa Hareide til Dagbladet, rett etter at det ble klart at han får den ettertraktede jobben som trener for Norges fotballandslag. Han var tydelig lettet over at det var funnet en løsning - og takknemlig for måten Rosenborg har bidratt på.

- Jeg er veldig lettet nå, over at ting er kommet på plass. Der har Rosenborg vært en veldig viktig bidragsyter. De har vært profesjonelle og fine hele tida, både da jeg var der som trener og etter at jeg sa opp.

Offensiv

- Får vi se et annerledes landslag under din ledelse?

- Jeg må sette meg ned og tenke litt, ikke minst sammen med dem jeg skal jobbe sammen med. Men jeg har mine tanker. Basisen ligger i et soneorientert, gjennombruddshissig spill. Det er mange måter å gjøre det på, og jeg er tilhenger av å få spilt veldig mye gjennom midten, med aktiv bruk av midtbane og backer framover i banen. Og det skal iallfall landslaget få, sånn at vi kan trykke på når vi går offensivt til verks.

Hareide understreker samtidig viktigheten av å utvikle det landslaget har bygd opp under Drillo og Nils Johan Semb.

- Laget har vært glimrende organisert, og det må vi bygge videre på.

- Vil du ta inn mange nye spillere?

- Ja, vi må jobbe med en foryngelse. Det er en prosess i seg selv, men først må man få oversikt over hvem som er disponible og hvem som vil være disponible. Det har jo vært en del signaler om spillere som kanskje vil gi seg.

- John Carew har sagt han kan tenke seg å spille på landslaget under din ledelse. Ønsker du å ta med ham?

- Selvfølgelig. Hvis han spiller sånn som han gjør for Roma nå, så må det vel være et ønske det, sier Åge Hareide.

Han har bestemt seg for hvem han vil ha som assistent, men offentliggjør ikke navnet før i dag.

Telefonkontakt

Mens Norges Fotballforbund og Rosenborg satt i forhandlinger på Pirsenteret i Trondheim, dro Hareide hjem til Molde. Han hadde telefonisk kontakt med partene, og ble orientert underveis.

- Det ble artig, og det er godt at det løste seg, sier Hareide

- Det er litt synd at det ble som det ble, for jeg har hatt et fantastisk artig år på alle mulige måter. Hadde ikke dette kommet opp, så hadde jeg fortsatt i Rosenborg, for jeg trivdes der. Spillerne er fantastiske og klubben er fantastisk, sier Hareide.

Nå gleder den nye landslagstreneren seg til å ta fatt på jobben.

- Det er en svær jobb, men det var også derfor jeg ville ha den, sier Hareide.

Han har vært klubbtrener i 17 år. Det siste året har de spilt 60 kamper og hatt 300 treninger. Nå skal han inn i en helt annen rolle.

- Som landslagssjef får jeg en mer komprimert trenerjobb. Det er spennende, for det har jeg ikke prøvd før. Det er det som tiltaler meg.

Fire år

Forhandlingene mellom Rosenborg og Norges Fotballforbund varte i mange timer. Resultatet ble at Åge Hareide er løst fra kontrakten med Rosenborg, og at han får en fireårig kontrakt som landslagstrener.

- Norges Fotballforbund og Åge Hareide er enige om sammen å kompensere Rosenborg med et beløp vi ikke går ut med av hensyn til interne orienteringsprosesser. Vi er fortsatt noe uenige om hendelsesforløpet, men det har vi lagt bak oss, sier generalsekretær Karen Espelund i Norges Fotballforbund.

- Måtte dere selge dere dyrt?

- Alt er relativt. Her har både NFF og Hareide bidratt til å finne en løsning, sier Espelund.

Hovedrammen i avtalen med Hareide er lagt. Det gjenstår ennå noen detaljer før han kan skrive under kontrakten i Oslo i dag.

Rosenborg

Rosenborg-direktør Nils Skutle er fornøyd med avtalen, slik situasjonen utviklet seg.

- Vi er ikke fornøyde med at vi mister en så god trener som Åge Hareide, men slik saken utviklet seg, så fantes det vel egentlig ingen annen løsning. Slik situasjonen var, er vi godt fornøyde med at vi har fått en løsning på det og er ferdige med det, sånn at vi kan se framover og tenke neste år.

- Hva kan du si om beløpet?

- Vi var ute etter å få et beløp som vi kan akseptere, og det har vi fått. Ikke noe mer enn det, nei. Vi la stor vekt på å få denne saken ut av verden. Vi kunne ikke fortsette lenger, synes vi, verken av hensyn til forbundet, oss eller Åge Hareide.

- Hvilke følger får denne saken for det videre samarbeidet mellom Rosenborg og NFF?

- Mange tror dette går langt inn i sjela vår, men vi har et veldig godt forhold til forbundet og har hatt det i mange år. Vi er vant til å krangle litt så busta fyker i Rosenborg, så vi ser ingen problemer med det, sier Nils Skutle.

Sportsdirektør Rune Bratseth understreker at Rosenborg ikke har noen problem med å samarbeide med den nye landslagstreneren.

- Vi ønsker Åge lykke til i den jobben han skal gjøre. Alle vet at vi ikke var begeistret for prosessen og en del av de tingene som skjedde underveis, men det har vi sagt ifra om, så det er vi ferdige med, sier Rune Bratseth.

SLIK BLIR LIVET FRA NÅ: Selv før avgjørelsen var tatt i går, var det en viss interesse for å slå av en prat med Åge Hareide...