Agent- med rett til å hjelpe

ULLEVAAL (Dagbladet): Fotballagent Einar Baardsen tar et godt tak i venstrehånda til John Arne Riise etter endt treningsøkt på Ullevaal stadion. Dette er ikke et forretningsmøte, men et møte mellom venner.

Landslaget bak kulissene

Dagbladet har den siste uka sett nærmere på det indre livet på landslaget. I dag avsluttes serien med fokus på fotballagentene . Noen er bestevenner med spillerne sine. Andre holder profesjonell avstand. Men du treffer dem alle i kulissene. Agentene har blitt nøkkelspillere i landslagsspillernes hverdag.

Det er fredag, dagen før kampen mot Danmark. Riise og Baardsen gjør som de pleier. De møter hverandre foran hver landskamp.

- Jeg regner Einar for å være en kompis i tillegg til å være agenten min. Men vi er flinke til å skille mellom vennskap og forretninger. I tillegg til mamma (Berit Riise) er Einar den jeg snakker mest med, sier John Arne Riise til Dagbladet.

Baardsen utdyper:

- Jeg er en rådgiver og manager som ivaretar hans interesser utenfor banen. Jeg er også en samtalepartner og en ventilator for John Arne hvis det er noe som plager ham. Jeg har aldri opplevd at han har hatt bruk for noen form for terapi, kanskje bortsett fra perioden da han var frustrert benkesliter i Monaco.

Derfor er båndene tette. Det må være slik. Vi har skjønt at hvis man vil ha et godt forhold til John Arne Riise som sportsjournalist, så må vi starte med å bli venn med Baardsen. Det er enkelt. For Baardsen er en meget imøtekommende mann. Det er alle agenter. De lever av å skape gode relasjoner mellom mennesker.

Egen pressetelefon

Akkurat nå er Baardsen i ferd med å bygge opp en strategisk plan som best mulig skal ivareta «merkevaren» John Arne Riise. Bedriftene står i kø for å få profilere seg gjennom Norges nye stjerneskudd.

- For det første må vi definere hvordan John Arne ønsker å framstå. Hvilken profil det er naturlig at han legger seg på, om du vil. For det andre må vi sondere hvilke typer samarbeidspartnere det vil være riktig for John Arne å tegne kontrakt med, forklarer Baardsen.

Også var det forholdet til oss. Ikke bare Dagbladet, men skogen av pressefolk som vil ha en bit av John Arne.

- Det er slitsomt både for ham og meg. I oppkjøringen til en landskamp starter dagen med 30-40 telefoner fra ulike norske medier som alle vil ha intervjuavtale med John Arne. På kvelden kommer nye journalister på vakt, og jeg får en ny bølge med henvendelser, sier Baardsen.

Snart får John Arne en egen «journalisttelefon», der han vil være tilgjengelig til gitte tider.

Løpegutt

Ole Gunnar Solskjær har gjort det samme i årevis. Han har hatt rådgivere til å styre presse og sponsoravtaler. Inne i respesjonen til Fotballforbundet denne samme fredagsformiddagen finner vi Solskjær i munter passiar med Åge Hareide og sin rådgiver Jim Solbakken.

- Jeg er Ole Gunnars løpegutt, flirer Solbakken.

Men bak den ukledelige beskjedenheten ligger det viktige nyanser. Solbakken er det filteret mot omverdenen Ole Gunnar aldri hadde greid seg uten.Solbakken styrer mediene.Solbakken styrer sponsorene.Solbakken styrer firmaet han og Solskjær eier sammen.

OG: De er bestevenner.

- Ole Gunnar er veldig engasjert i alt, men det er viktig at han kan konsentrere seg om å spille fotball. Det er hans jobb. Det er så små marginer på det nivået Ole Gunnar er, at en prosent fra eller til på innsats og energi kan være avgjørende for om du spiller fast på laget. Derfor har han meg, sier Solbakken.

Avstand

Under samlinga denne uka har Solskjær hatt jevn kontakt med sin venn og samarbeidspartner. Under kampen satt Jim sammen med familien til Ole Gunnar. På vei ut av stadion kom han hakk i hæl på Silje og sønnen Noah. Da Solskjær gikk inn i spillerbussen, tok Solbakken over, og loste familien til spillerhotellet i egen transport.

Den eneste funksjonen Solbakken ikke fyller for Ole Gunnar, er agentfunksjonen. Den er det Rune Hauge som har.

- Jeg holder en profesjonell avstand. Spillerne kommer til meg når de føler behov for det. Jeg er i Oslo på hver landskamp. De vet hvor jeg bor. Og de kan komme til meg. Uansett hvilket behov de har, sier Hauge til Dagbladet.

- Denne uka hadde jeg en konkret forespørsel om et oppdrag for Ole Gunnar Solskjær. Men det fikk han først vite om etter kampen mot Danmark. Da tok jeg det opp med Jim Solbakken, som igjen går til Ole Gunnar med det.

Sjøl om han bevisst holder avstand, så liker han å være sosial etter kampen.

- Da hender det at jeg går ut og møter spillerne, ja.

Dagbladet observerte Hauge på utestedet Smuget sammen med Sigurd Rushfeldt dagen etter kampen mot Nederland i slutten av august. Dagen etter møtte vi han og Ronny Johnsen da de satt i møte på hotell Bristol.

- Det blir sånn at de spillerne som skifter klubb er de du har mest kontakt med. Da er det alltid mye som skal ordnes, og mye å snakke om. Den siste tiden har jeg snakket mye med Ronny, og Leo, forteller Hauge.

Begge ble solgt til Aston Villa etter at Hauge hadde med seg klubbrepresentantene på middag etter kampen mot Nederland.

- Motiverte John

Erik Solér er også en agent som holder litt mer avstand. I dag representerer han Steffen Iversen og André Bergdølmo, men er sjelden å se rundt dem på samling.

Unntaket var da Solér holdt pressekonferanse for Erik Mykland da han ga seg på landslaget for snart to år siden.

For John Carew og hans agent, Per A. Flod, er forholdet tettere.

- Jeg møter alltid John når han er hjemme for å spille landskamp.

I går så han kampen sammen med Carews familie. Som han alltid gjør. Etterpå var han med og markerte Johns 23-årsfest.

- Blander du deg inn i det sporstlige?

- Nei, aldri. Det er klart vi snakker sammen. Men jeg tror ikke noen agenter gjør det. Vi holder oss unna.

Han kan likevel huske at han indirekte har vært med å prege Johns innsats på banen.

- Jeg husker, det var vel før en privatlandskamp, at jeg følte at John ikke hadde så veldig lyst til å spille kampen. Da satte jeg meg ned og pratet med ham, og sa at han bare hadde å komme seg utpå der og prestere. Så vidt jeg husker, scoret han mål i kampen, så det hjalp kanskje litt, ler Flod.

Gode råd

Gunnar Martin Kjenner har den spesielle dobbeltrollen at han er agent både for Tore André Flo og landslagssjef Nils Johan Semb. Dagbladet vet at flere på landslaget begynte å murre da Flo en periode fikk mye spilletid hos Semb uten at han verken scoret eller spilte spesielt bra kamper.

- Jeg kan forsikre deg om at jeg ikke har noen som helst innflytelse overfor Semb når det gjelder en eventuell landslagsplass for Tore André, sier Kjenner til Dagbladet.

Han drar likevel nytte av den gode kontakten med landslagssjefen.

- Da det ble aktuelt å vurdere et klubbskifte for Flo, var det gunstig å få noen signaler fra Semb og også Drillo. For meg var det fint å vite om de syntes Tore André skulle bli i Rangers eller gå til Sunderland. Semb og Drillo gir meg forsiktige signaler om hvordan en aktuell ny klubb passer i forhold til Flos spillestil. De syntes Sunderland var en god idé, sier Kjenner.

<B>AGENT:</B> Einar Baardsen er en nær profesjonell støttespiller til John Arne Riise.
<B>I BAKGRUNNEN:</B> Erik Solér liker best å holde seg litt i bakgrunnen.
<B>VETERANEN:</B> Rune Hauge (til høyre) er veteranen blant norske fotballagenter, og er mest synlig når spillere skal bytte klubb, som da Ronny Johnsen gikk til Aston Villa nylig.
<B>MØTES ALLTID:</B> Agent Per A. Flod treffer John Carew når Valenciaproffen er i Oslo.