Agent til Dagbladet: - Qatar-arbeidere bankes og bedras

Lutfattige nepalere som skal jobbe på store byggeprosjekter før fotball-VM i 2022, behandles uverdig og lures trill rundt. Det sier rekrutteringsagent Shatrudhan Shah.

JANAKPUR (Dagbladet): Rekrutteringsagenten smiler mot Dagbladet over ei skål cornflakes med kokende varm melk, i frokostrommet på et av Janakpurs bedre hoteller. Vi er i Dhanusha-provinsen, helt sør i Nepal. Det er herfra at flesteparten av nepalske gjestearbeidere til Qatar rekrutteres.

Dagbladet forteller i dag historien til en rekke av menneskene som har fått lide etter at Qatar fikk tildelig VM i 2022.

- Det har i flere år vært en jevn økning i etterspørselen fra Qatar, men det har definitivt vært en god del flere som har reist etter at de fikk VM, sier Shatrudhan Shah til Dagbladet.

Les: Qatar-drømmens ofre
Read in English: In the shadow of Qatar

Lureri og vold På Shatrudhans venstre hånd blinker ei klokke av ekte gull. Underveis i samtalen tar han hyppige, korte samtaler i en flunkende ny Samsung smarttelefon, en gang vender han telefonen mot oss for å vise hvem som ringer. Fra displayet lyser bildet av en av provinsens mektigste menn.

Shah har helt siden 2003 hjulpet nepalere med å få jobb i Qatar, og bekrefter at mange av dem behandles elendig i det søkkrike emiratet.

- Det har vært en del lureri, noen ganger ganske grovt, sier Shah til Dagbladet.

- Når folk har klaget over at de får feil lønn er de blitt banket helseløse. Det har vært ekstreme arbeidsforhold. Jeg er blitt oppringt fordi arbeidere har hengt seg.

Byggeboom Qatar sjokkerte fotballverdenen da de i desember 2010 vant kampen om å få arrangere fotball-VM i 2022. Mesterskapet etterforskes nå av sveitsisk politi, etter påstander om grov korrupsjon i VM-tildelingen. Skandalene stoppet ikke med pengene.

KONTROVERSIELL JOBB: - Det har i flere år vært en jevn økning i etterspørselen fra Qatar, men det har definitivt vært en god del flere som har reist etter at de fikk VM, sier rekrutteringsagent Shatrudhan Shah. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KONTROVERSIELL JOBB: - Det har i flere år vært en jevn økning i etterspørselen fra Qatar, men det har definitivt vært en god del flere som har reist etter at de fikk VM, sier rekrutteringsagent Shatrudhan Shah. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

I det knøttlille emiratet er det satt i gang en rekke enorme byggeprosjekter for å få landet i stand til å håndtere hordene med VM-turister. I tillegg til selve fotballstadionene er milliarder av kroner investert i å bygge veier, T-banelinjer, toglinjer og hoteller - og Qatar har møtt kraftig kritikk for uverdige forhold for gjestearbeiderne som bygger festen.

Hundrevis av gjestearbeidere har mistet livet. Men for Shatrudhan Shah skulle Qatar-VM bli et lykketreff.

Lureri Shah startet som rekrutteringsagent i 2003, i de sørlige provinsene i Nepal - med to tomme hender, et vinnende smil og en bunke håndskrevne kontrakter. De siste årene har han bygget opp et nettverk som nå gjør ham til en av de mest innflytelsesrike rekrutteringsagentene i Dhanusha-området. Nå har han drøyt 20 agenter som jobber under ham, og betaler en andel av sin inntekt til ham.

- Har det hendt at du smører på litt ekstra for å lokke folk til Qatar?

- Nei, sier han og rister innbitt på hodet.

Borgerkrig Da Qatar i 2010 fikk VM på kontroversielt vis, hadde Shatrudhan Shah jobbet som rekrutteringsagent i sju år.

- Det startet med Qatar, så kom andre land seinere. Mange unge var arbeidsløse, urolige og redde på grunn av borgerkrigen som hadde herjet her i Nepal, sier Shah.

- Det var veldig vanskelig å få jobb i det offentlige, og det var lite industri og privat næringsliv. Å være bonde var svært krevende - det var masse jobb men lite penger. Derfor begynte jeg å skaffe meg kontakter og reise rundt i landsbyene for å hjelpe folk med å få jobb i utlandet. Vi oppfordret dem til å reise ut, selvsagt, men mange var ikke vonde å be.

Dyrt Sammen reiste agentene rundt i de lutfattige landsbyene rundt grensa til India med håndskrevne kontrakter, og solgte drømmen om jobb i gulflandene. Shah hjalp de lokale bøndene med å skaffe seg et pass og en bussbillett til Katmandu. Der hadde et rekrutteringsfirma den offisielle kontakten - og kontrakten - med arbeidsgiver.

Shah forteller at bøndene betalte omkring 2000 norske kroner for å komme seg til Qatar.  I og for seg høres ikke det ut som en ublu pris for en ny sjanse i livet. Men for en bonde i en av landsbyene i Dhanusha - der det nå koster 30 kroner for ei natt på hotell, og under en tikroning for et måltid ute - er det en enorm sum. De fleste må selge jord eller ta opp lån for å finansiere utgiften. Lånerentene er skyhøye.

- Lokale lånehaier opererer med opptil 35 prosent rente, sier Shah.

Analfabeter Han innrømmer også at det har forekommet en rekke feil og mangler i arbeidskontraktene.

- I begynnelsen var 60-70 prosent av alle kontrakter falske eller misvisende. Det var nok mange som ble lovt noe annet enn det som ventet dem. For eksempel ble nok mange lovt høyere lønn på den første, håndskrevne kontrakten de undertegnet i landsbyen, enn det som var realiteten når de fikk den ordentlige kontrakten i Kathmandu eller Qatar.

Selv insisterer han på at han aldri har lurt folk. Men om det var vanlig i bransjen ellers?

- Visum var gratis, men agentene pleide å lure arbeiderne og si at det kostet penger likevel. Folk var analfabeter og kunne ikke lese de håndskrevne kontraktene de ble tildelt, sier Shatrudhan Shah.

STOLT MOR: Mamma er stolt av sønnen Shatrudhan, som har gjort suksess som rekrutteringsagent. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
STOLT MOR: Mamma er stolt av sønnen Shatrudhan, som har gjort suksess som rekrutteringsagent. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer