- Agentbransjen er skitten

I 20 år har Per A. Flod vært fotballagent. Han beskriver en virkelighet i det internasjonale spillermarkedet der moral er et fremmedord. Pengene styrer alt. Bestikkelser, hemmelige avtaler og bankkonti hører til hverdagen.

Per A. Flod er mest kjent som John Carews agent. I sommer var overgangspresset rundt Store-John helt enormt. Flod opplevde at andre agenter prøvde å «stjele» Carew fra ham.

- Agentbransjen er en skitten bransje, sier Flod til Dagbladet.

Nå forteller han for første gang åpent om skyggesidene i europeisk fotballhandel.

Rett i fòret

- Jeg har fått mange tilbud som går langt over streken. Og jeg presiserer at dette ikke bare gjelder for den jobben jeg har gjort for John Carew.

  • - En gang fikk jeg tilbud fra en klubb om en stor pengesum rett i fòret, hvis jeg greide å styre en spiller til å skrive under for dem.
  • - Fra andre agenter har jeg fått antydet ordninger som går ut på å tegne to avtaler. Vi skulle tegne én kontrakt med den kjøpende utenlandske klubben, og en annen med den selgende norske klubben. Her forelå det selvsagt et mellomlegg, som skulle deles mellom meg og den andre agenten. Pengene skulle settes inn på en hemmelig konto i Luxembourg.
  • - Noen klubber ønsker ikke å betale overgangssum. Derfor ble jeg tilbudt å skrive under en ulovlig avtale med en spiller som var under kontrakt, og som sikret gratis overgang til den utenlandske klubben etter at spilleren kunne gå gratis fra Norge. For dette ble jeg tilbudt et millionbeløp i kontanter som jeg kunne fordele mellom meg og spilleren. Pengene og kontrakten skulle låses inn i en bankboks, og hentes fram den dagen overgangen var klar.
  • - Jeg vet om at spillere og spillernes familie har blitt tilbudt store penger for å bryte allerede inngåtte agentavtaler. Det har jeg blitt truet med selv også.
  • - Fra andre i bransjen har jeg hørt om tilfeller der agenter betaler returprovisjon til managere og klubbpresidenter ved salg.

- Dette er bare noe av det jeg har opplevd og fått tilbud om de siste tjue åra, sier Flod.

Verst i sør

Flods erfaringer er ikke egnet til å vekke oppsikt blant andre norske agenter.

- Jeg er ikke overrasket over Flods opplevelser. Slikt forekommer nok innimellom. Jeg tror det Flod beskriver først og fremst er et problem lenger sør i Europa, sier Lars Petter Fosdahl til Dagbladet.

Han mener norske agenter har høy moral, og at den virkeligheten Flod beskriver ikke hører hjemme i Norge eller Norden. Fosdahl får støtte av Einar Baardsen.

- Vi er en del av hele systemet, og det er alltid noen drittsekker som ødelegger for andre, sier han til Dagbladet.

Baardsen mener dette er unntaket, og ikke regelen. Agentene er viktige i fotballen.

- Det er forsvinnende lite penger som havner i agentlommer ved overganger. Det er tullball å hevde noe annet. Agentene er viktige å ha for spillerne. De må ha noen som taler deres sak ved forhandlinger og overganger, mener Baardsen.

NORGES DYRESTE: Per A. Flod</B> sto bak salget av <B>John Carew</B> til Rosenbrge i sommer. RBK-trener <B>Nils Arne Eggen</B> var storfornøyd.