- Åh, det hadde vært enkelt for Petter

Norges trener «håner» Hellner og Sverige igjen.

SLO RUSSLAND I SPURTEN: Marcus Hellner og Sverige vant sesongens første stafett i Gällivare i går, foran russiske Alexander Legkov. Norge startet 16 sekunder bak foran sisteetappen, men var slått med 48 sekunder i mål. 
Foto: FREDRIK SANDBERG / Scanpix
SLO RUSSLAND I SPURTEN: Marcus Hellner og Sverige vant sesongens første stafett i Gällivare i går, foran russiske Alexander Legkov. Norge startet 16 sekunder bak foran sisteetappen, men var slått med 48 sekunder i mål. Foto: FREDRIK SANDBERG / ScanpixVis mer

(Dagbladet): Uten Petter Northug på ankeretappen var Norge sjanseløse på sesongens første stafett i Gällivare.

48 sekunder etter at Marcus Hellner hadde spurtet inn til svensk seier foran russiske Alexander Legkov, gikk Sjur Røthe og Norge i mål til tredjeplass.

Herretrener Morten Aa Djupvik har - med glimt i øyet - varslet at han trekker seg dersom Norge taper herrestafetten i Oslo-VM om tre måneder.

Søndagens middelmådige stafettinnsats er imidlertid langt unna å frata Djupvik nattesøvnen.

- Jeg kommer ikke til å måtte slutte etter VM, sier han lattermildt til Expressen.

Måtte hentet inn 16 sekunder
Grunnen til Djupviks selvsikkerhet heter Petter Northug. Mosvik-ekspressen måtte stå over alt av renn i helga, og er også tvilsom til verdenscupløpene i Kuusamo neste helg, uten at noen foreløpig vet sikkert hva som feiler ham.

Med med Northug i sedvanlig form er Djupvik ikke det minste i tvil om at Hellner ville blitt slått på gårsdagens sisteetappe, der han i så fall hadde gått ut med 16 sekunders forsprang på Petter.

- Åh, det hadde vært enkelt for Petter, fastslår Djupvik, som heller ikke lot seg skremme av svenskens spurt mot Legkov.

- Nei. Etter å ha sett den spurten er jeg ikke det minste urolig.

Slike «kaxige» uttalelser skaper selvsagt krigstyper i svenske aviser.

Hentet inn 21,6 sekunder i OL
Forrige vinter var «Hånet mot Sverige» en gjenganger på tittelplass så fort Northug åpnet kjeften. Denne gangen er det altså Djupvik som tar ansvar, og som belønnes med tittelen «Norska hånet».

Marcus Hellner sier at han ville kjørt mye tøffere ut på sin etappe om han hadde Northug i hælene, og at 16 sekunder er omtrent det som skal til for å holde nordmannen fra livet.

I OL i februar gikk svensken ut hele 37,5 sekunder foran Northug. Underveis krympet avstanden helt ned til nesten 10 sekunder, men det ble for tøft for vår mann, som måtte se seg slått med 15,9 sekunder i mål.

Etterpå fastslo Northug at «det ikke ville blitt noen kamp» om de gikk ut sammen.

SELVSIKKER: Landslagstrener Morten Aa Djupvik lot seg ikke skremme av det svenske stafettlaget tre måneder før VM.
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix .
SELVSIKKER: Landslagstrener Morten Aa Djupvik lot seg ikke skremme av det svenske stafettlaget tre måneder før VM. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix . Vis mer

- Jeg sier bare fakta. Det er ikke noe kaxig med det, det er bare faktaopplysninger, svarte han de svenske journalistene.

Mener Russland er større trussel
Veteran Anders Södergren mener Sverige har det sterkeste stafettlaget selv når Northug er til stede.

- Vi har jo et superlag. Et mer komplett lag enn det norske. Petter skal definitivt ikke føle seg trygg. Jeg mener tvert imot at nordmennene bør være veldig urolige foran VM.

Expressen-kommentator Thomas Petterson gir Morten Aa Djupvik rett i én ting: At Hellner er sjanseløs mot Northug i en spurt.

Men han mener det spiller uansett ingen rolle, fordi Norge likevel vil være hektet av før Northug har gått en eneste meter.

- Med Södergren i toppform (på tredjeetappen) kommer Norge til å blåses vekk fra gullkampen i Holmenkollen, skriver han.

I går var det Chris Jespersen som gikk etappe nummer tre for Norge. I VM kan det fort bli Lars Berger, eller til og med Ole Einar Bjørndalen, som i går leverte den sterkeste skøyteetappen av samtlige på de siste to etappene.

Pettersson er uansett trygg på at mye vil avgjøres på etappe to og tre, der svenskene har Johan Olsson og Anders Södergren. Han anser ikke Norge for å være den argeste konkurrenten i VM.

- Sannheten er at Norge ikke engang er den største trusselen mot et svensk VM-gull i stafett. Det er Russland.

Morten Aa Djupvik har ikke besvart Dagbladets henvendelser i formiddag.

IKKE PIGG: Men akkurat hva som feiler Petter Northug, eller om han kan gå i Kuusamo til helga, er det ingen som vet. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
IKKE PIGG: Men akkurat hva som feiler Petter Northug, eller om han kan gå i Kuusamo til helga, er det ingen som vet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer