Ahonen hoppet 240 meter med promille

Avslører fyllehistorier i ny selvbiografi.

BAKFULL: Janne Ahonen var i kraftig bakrus da han falt på verdensrekordlengden 240 meter i Planica i 2005.Foto: SCANPIX/EPA/STR
BAKFULL: Janne Ahonen var i kraftig bakrus da han falt på verdensrekordlengden 240 meter i Planica i 2005.Foto: SCANPIX/EPA/STRVis mer

(Dagbladet.no): I mars bestemte hopplegenden Janne Ahonen seg for å gjøre comeback i bakken med OL i Vancouver som vinterens store mål.

Selv om Ahonen var en av de aller mest profilerte utøverne innen hoppsporten, har det vært vanskelig å danne seg et inntrykk av hva slags person steinansiktet fra Lahtis faktisk er.

Nå bruker Ahonen returen til hoppsporten til å tegne et bilde av mannen som befinner seg bak den tilsynelatende stillfarende og uttryksløse maska. Nå lanserer han selvbiografien «Kuningaskotka», som oversatt til norsk betyr «Kongeørnen». Boka er ført i pennen av journalisten og spaltisten Pekka Holopainen.


Nektet legebehandling

Avisa Ilta-Sanomat trykker i dag utdrag fra boka og har først og fremst bitt seg merke i historiene som omhandler alkoholbruk. Landsmennene Matti Nykänen og Harri Ollis eskapader har blitt vel dokumenterte i media opp gjennom årene. Nå avslører også Ahonen at han har sine svin på skogen.

Våren 2005 serverte Bjørn Einar Romøren tidenes lengste, stående skihopp da han landet omtrent på sletta i Planica, 239 meter nedenfor hoppkanten.

Én mann strakk seg imidlertid lengre; Janne Ahonen.

I kraftig bakrus og i høy hastighet deiset finnen i bakken på 240 meter, sjanseløs til å holde seg på beina. Kanskje ikke så rart, med tanke på at Ahonen og lagkamerat Risto Jussilainen hadde festet ut i de små timer.

Ahonen motsatte seg legebehandling i frykt for at en blodprøve ville avsløre at han hoppet med promille. I stedet bet han i seg smerten, kom seg på beina og kunne motta krystallkula som sammenlagtvinner av verdenscupen i 2004-2005-sesongen.

Lurte treneren
Kvelden i forveien hadde fortonet seg som en fuktig affære etter at Jussilainen hadde gått til innkjøp av en kasse med øl. Ahonen skriver at lagkameraten forsøkte seg med det sedvanlig selvbedragerske «vi trenger ikke å drikke alt nå». «Ja, riktig!» tenkte Ahonen, og det ene ledet raskt til det andre: Fra hotellrommet via hotellbaren og ut på nattklubb.

Bakfulle og slitne troppet Ahonen og Jussilainen opp i bakken på renndagen enige om å holde seg lengst mulig unna trener Tommi Nikunen da han lett kunne fatte mistanke om han fikk kjenne lukten av den mildt sagt dårlige ånden deres. Ahonen tror likevel at Nikunen skjønte at ikke alt var som det skulle da Jussilainen begynte å puste og pese som et damplokomotiv av enkle oppvarmingsøvelser.

Opptrinnet var langt fra noe engangstilfelle.

Under en rennhelg i Zakopane i 2008 var Nikunen fullt ut klar over hva som hadde foregått. Landslagstreneren fikk imidlertid et forklaringsproblem da svake sportslige resultater sørget for en telefonstorm fra finske journalister. Janne Ahonen på en anonym 16.-plass var ikke hverdagskost.

- Noen var fremdeles ganske fulle, og Ahonen var den aller vanskeligste å nå fram til. Jeg var jævlig skuffet, minnes Nikunen, ifølge Ilta-Sanomat.

Utvist fra Sør-Korea
Ahonen er også usikker på om han fortsatt er uvelkommen i Sør-Korea etter at han og svirebror Jussilainen ble lagt i håndjern og bedt om å forlate landet for ikke å komme tilbake.

SVIREBRØDRE: Risto Jussilainen (midten) følte seg nok delvis medskyldig da Janne Ahonen deiset i bakken på 240 meter i Planica etter at de to hadde delt ei kasse øl og festet ut i de små timer dagen før konkurransen da Bjørn Einar Romøren satte verdensrekord.Foto: SCANPIX/AP Photo/Filip Horvat
SVIREBRØDRE: Risto Jussilainen (midten) følte seg nok delvis medskyldig da Janne Ahonen deiset i bakken på 240 meter i Planica etter at de to hadde delt ei kasse øl og festet ut i de små timer dagen før konkurransen da Bjørn Einar Romøren satte verdensrekord.Foto: SCANPIX/AP Photo/Filip Horvat Vis mer

Hendelsen daterer seg tilbake til august 2000 da finnene egentlig skulle ha hoppet et plasterenn i skistedet Muju. Det ble imidlertid aldri noe renn da en tyfon herjet i området.

Derfor benyttet Ahonen og Jussilainen muligheten til å oppsøke nærmeste bar. Det endte såpass fuktig og høylytt at det lokale politiet ble tilkalt. Duoen ble lagt i håndjern og første flyvning ut av Korea ble holdt igjen for at finnene kunne kjøres tilbake til hotellet for å pakke sakene sine.

I avgangshallen ble de møtt av følgende avskjedsgloser fra representanter for myndighetene:

- Mr. Jussilainen and Mr. Ahonen, you now have to leave the Republic of Korea and not come back.

BET I SEG SMERTENE: Janne Ahonen nektet å la seg undersøke av lege etter fallet i Planica i frykt for å bli avslørt for alkoholmisbruk. Det var nok ikke uten smerter at han mottok verdenscupkula for sesongen 2005 etter rennet.Foto: SCANPIX/REUTERS/Nikola Solic
BET I SEG SMERTENE: Janne Ahonen nektet å la seg undersøke av lege etter fallet i Planica i frykt for å bli avslørt for alkoholmisbruk. Det var nok ikke uten smerter at han mottok verdenscupkula for sesongen 2005 etter rennet.Foto: SCANPIX/REUTERS/Nikola Solic Vis mer